Ουaσιγκτον. Ποιος δεν έχει θαυμάσει τα πανέμορφα και ταυτόχρονα εξαιρετικά πολύπλοκα γεωμετρικά σχέδια με τα οποία κοσμούνται τα μεσαιωνικά αραβουργήματα; Οπως αποδεικνύεται οι σχεδιαστές και οι δημιουργοί τους είχαν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν μία από τις σημαντικότερες αρχές των μαθηματικών τουλάχιστον 500 χρόνια προτού τις κατακτήσουν οι δυτικοί μαθηματικοί.
Τον 15ο αιώνα, οι διακοσμητικές απεικονίσεις στα κεραμικά πλακίδια που κοσμούν αυτά τα αριστουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής είχαν προσεγγίσει τέτοια πολυπλοκότητα ώστε σε κάποιες από αυτές να απεικονίζονται «ψευδοκρυσταλλικά σχέδια». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Science, των ερευνητών Πίτερ Λου του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και Πολ Στέινχαρντ του πανεπιστημίου Πρίνστον.
Ψευδοκρυσταλλικά σχέδια
Μόλις το 1970, ο Βρετανός μαθηματικός και κοσμολόγος Ρότζερ Πένροουζ κατάφερε να περιγράψει αυτούς τους πολύπλοκους σχηματισμούς στη Δύση. Τα λεγόμενα «ψευδοκρυσταλλικά σχέδια» περιέχουν αλληλοσυμπληρούμενες μονάδες το πρότυπο των οποίων, ωστόσο, ποτέ δεν επαναλαμβάνεται ακόμα και αν επεκταθούν προς όλες τις κατευθύνσεις στο άπειρο. Ταυτόχρονα διαθέτουν μίας ειδικής μορφής συμμετρία.
«Είναι εκπληκτικό» ανέφερε ο δρ Λου σε συνέντευξή του «το γεγονός ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν κεραμικά πλακίδια που αντικατοπτρίζουν τις αρχές των μαθηματικών, και μάλιστα, σε αυτή την τόσο περίπλοκη μορφή τους, που στη Δύση δεν μπορέσαμε να την αποκωδικοποιήσουμε παρά πριν από είκοσι ή τριάντα χρόνια».
Ο Λου και ο Στάινχαρτ μελέτησαν τα σχέδια στο Νταρμπ – ι- Ιμάμ στο Ισφαχάν του Ιράν, που οικοδομήθηκε το 1453.
Ενώ ακόμα η Ευρώπη βρισκόταν στον μεσαίωνα ο ισλαμικός πολιτισμός ανθούσε ήδη από τον 7ο αιώνα, με σημαντικά επιτεύγματα σε όλους τους τομείς της διανόησης και των επιστημών, τα μαθηματικά, την ιατρική, την μηχανική, την κεραμική και άλλες τέχνες και την αρχιτεκτονική.
Ο δρ Λου επισημαίνει ότι οι νέες αποκαλύψεις υποδεικνύουν ότι ο ισλαμικός πολιτισμός ήταν πολύ πιο εξελιγμένος από ό,τι είχε αρχικώς αξιολογηθεί. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στο Ουζμπεκιστάν παρατήρησε ότι ένα κτίριο ισλαμικής τεχνοτροπίας του 16ου αιώνα είχε διακοσμηθεί με δεκάγωνα πλακίδια, γεγονός που του γέννησε την περιέργεια για τα ψευδοκρυσταλλικά ισλαμικά πλακίδια.
Categories: ΔΙΑΦΟΡΑ, Μουσουλμάνοι