Ο ορισμος της πιστης στο Ισλαμ

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Πίστη σύμφωνα με το Ισλάμ είναι αυτό που επιβεβαιώνεται με την καρδιά, την γλώσσα (λόγια/έκφραση), και τα μέλη τους σώματος (πράξεις). Συνεπώς το πιστεύω του Μουσουλμάνου αποτελείται από τα εξής 3 στοιχεία:

1)     Να το πιστεύει στη καρδιά του

2)     Να το εκφράζει και να το εξωτερικεύει με λόγια

3)     Και να πράττει ανάλογα

Από αυτήν την κατηγοριοποίηση απορρέει ότι η πίστη αυξάνεται και μειώνεται κατά καιρούς. Η επιβεβαίωση της καρδιάς αυξομειώνεται και η πίστη σε κάτι που κάποιος ανέφερε δεν είναι το ίδιο με την πίστη για κάτι που είδες με τα ίδια σου τα μάτια, και η πίστη σε μια αναφορά που άκουσες από έναν μάρτυρα δεν είναι το ίδιο με την πίστη σε μια αναφορά που άκουσες από 5 μάρτυρες και ούτω καθεξής. Γιαυτο τον λόγο ο Προφήτης Αβραάμ (ειρήνη σε αυτόν) είπε:       

 رب أرني كيف تحيي الموتى قال أولم تؤمن قال بلى ولكن ليطمئن قلبي

«Κύριε μου! Δείξε μου πώς δίνεις ζωή στους νεκρούς;”. Κι Εκείνος είπε: ‘Δεν πιστεύεις;” “Μάλιστα”(πιστεύω) απάντησε, αλλά για να ικανοποιηθεί η καρδιά μου» (Κοράνι 2:260)

Η πίστη λοιπόν αυξάνεται με την επιβεβαίωση της καρδιάς έχοντας ηρεμία και γαλήνη. Αυτό επιβεβαιώνεται και με την ανθρώπινη εμπειρία. Για παράδειγμα όταν ο πιστός συμμετέχει σε θεολογικά μαθήματα και ομιλίες η πίστη του αυξάνεται σε βαθμό που το νιώθει και το «βλέπει». Όταν όμως απομακρύνεται από την προειδοποίηση, την μελέτη, και αποφεύγει τις συγκεντρώσεις των πιστών τότε η σιγουριά που είχε στην καρδιά του μειώνεται. Η πίστη αυξάνεται και με τον λόγο. Δεν είναι το ίδιο όταν κάποιος αναφέρει τον Κύριο τον Ύψιστο 10 φορές με έναν που αναφέρει τον Κύριο 100 φορές, αυτό γιατί η πίστη του τελευταίου θα αυξηθεί σημαντικά με σχέση την πίστη του πρώτου. Η πίστη επίσης αυξάνεται και με τις πράξεις. Όταν ο Μουσουλμάνος εκτελεί πιο πολλές ενάρετες πράξεις από έναν άλλον η πίστη του θα αυξηθεί πολύ περισσότερο.

Η θέση του Ισλάμ, ότι η πίστη αυξάνεται και μειώνεται, πηγάζει από τα εξής Κορανικά εδάφια:

 ويزداد الذين آمنوا إيمانا

 «…και στους Πιστούς (του Ισλάμ) να αυξηθεί η Πίστη…» (Κοράνι 74:31)

Επίσης:

 وإذا ما أنزلت سورة فمنهم من يقول أيكم زادته هذه إيمانا فأما الذين آمنوا فزادتهم إيمانا وهم يستبشرون

وأما الذين في قلوبهم مرض فزادتهم رجسا إلى رجسهم وماتوا وهم كافرون

«Κι όσες φορές κατεβαίνει (κάτω) μια Σούρα (Στάδιο του Κορανίου) μερικοί απ’ αυτούς (τους υποκριτές) λένε: “Σε ποιον από σας – μ’ αυτή – αυξήθηκε η πίστη του;” Βέβαια, σ’ αυτούς που πιστεύουν, – η πίστη τους, έχει αυξηθεί κι είναι χαρούμενοι. Όμως εκείνοι που στην καρδιά τους υπάρχει αρρώστια (υποκρισία), αυξήθηκε σ’ αυτούς η απιστία τους και πέθαναν όντας άπιστοι.» (Κοράνι 9:124-125)

Πως μπορούμε να αυξήσουμε την πίστη μας και να αποφύγουμε την μείωση της; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Αδύναμη πίστη: Αιτίες και λύσεις» Categories: ΙΣΛΑΜ

Tags: , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: