Ερώτηση:
«Πως θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τις “καλές πράξεις” που παροτρύνονται να κάνουν οι πιστοί? υπάρχουν σχετικές χαντίθ σχετικά με αυτές?»
Απάντηση:
بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد
Καταρχήν ο ορισμός της καλής πράξης και της κακής πράξης δίνεται από τον ίδιο τον Δημιουργό στις εντολές του (Κοράνι) καθώς επίσης και από την διδασκαλία του Προφήτη του (Σούννα). Τι είναι κακό και τι είναι καλό απορρέει από τον λόγο του Αλλάχ του Υψίστου και από την διδασκαλία του τελευταίου Αποστόλου του (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) Για παράδειγμα: Χαράμ(Haraam/απαγορευμένο) είναι αυτό το οποίο όταν κάποιος το κάνει θα τιμωρηθεί και αυτός που απέχει από αυτό θα ανταμειφτεί, με την πρόθεση ότι απέχει γιατί το απαγορεύει ο ΑΛΛΑΧ. Το Χαλάλ(Halaal/επιτρεπτό) είναι αυτό το οποίο δεν έχει αμαρτία κάποιος όταν το κάνει, και όταν το κάνει με την πρόθεση γιατί ο ΑΛΛΑΧ του το επιτρέπει τότε θα ανταμειφτεί.
Το Χαλάλ είναι αυτό που ο ΑΛΛΑΧ και ο Προφήτης Του έχουν επιτρέψει, και το Χαράμ είναι αυτό που ο ΑΛΛΑΧ και ο Προφήτης Του έχουν απαγορεύσει. Η πίστη, θρησκεία, τρόπος ζωής είναι αυτά που έχουν καθοριστεί από τον ΑΛΛΑΧ και τον Προφήτη Του. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να πάει πέρα από τα όρια αυτού του ίσιου δρόμου όπου ο ΑΛΛΑΧ έστειλε τον Προφήτη Του. Το Κοράνι λέει:
وأن هذا صراطي مستقيما فاتبعوه ولا تتبعوا السبل فتفرق بكم عن سبيله ذلكم وصاكم به لعلكم تتقون
«Πράγματι, αυτός είναι ο ίσιος δρόμος Μου, που οδηγεί κι ακολουθείστε τον. Μην παίρνετε τους πλάγιους δρόμους διότι θα σας απομακρύνουν από το δρόμο Του. Μ’ αυτά υποχρεώνει ο ΑΛΛΑΧ για να προφυλαχθείτε.» (Κοράνι 6:153)
Οι καλές πράξεις στο Ισλάμ συνοψίζονται κάτω από την λατρεία του πιστού προς τον Δημιουργό του. Η καλή πράξη θεωρείται λατρεία όπως επίσης λατρεία θεωρείται η αποφυγή της αμαρτίας. Ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν)
«Πράγματι έχω σταλθεί για να τελειοποιήσω τα ευγενή γνωρίσματα του ανθρώπινου χαρακτήρα»(Bukhari στο Adab al Mufrad με επικύρωση από το Saheeh al Jaami as Sagheer σελ. 464)
Διαβάζουμε στο Κοράνι:
وإنك لعلى خلق عظيم
«Πράγματι, και (κρατάς Μουχάμαντ) ένα σπουδαίο (σταθερό) και ανώτερο χαρακτήρα»(Κοράνι 68:4)
Ο οπαδός και μαθητής του Προφήτη, ο Ibn Abbas, εξήγησε ότι η λέξη «χαρακτήρας» αναφέρεται στο ίδιο το Ισλάμ.(Tafsir al Quran al Athim σελ 429 τόμος 4)
Σχετικό βίντεο:
Άχμαντ Ελντίν
Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΙΣΛΑΜ