Αυτος που δεν προσευχεται δεν ειναι Μουσουλμανος

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ο Μπουχάρι (χαντίθ νούμερο 520) αφηγήθηκε ότι ο Μπουράηντα είπε: Ο Προφήτης του Αλλάχ (ειρήνη και ευλογία του Αλλάχ να είναι μαζί του) είπε: “Όποιος δεν προσεύχεται την άσρ (τρίτη προσευχή), οι καλές πράξεις του θα ακυρωθούν “

Αυτό που εννοεί όταν λέει «οι καλές πράξεις του θα ακυρωθούν” είναι ότι θα ακυρωθούν και δεν θα έχουν κανένα όφελος γι ‘αυτόν. Αυτό το Χαντίθ δείχνει ότι Ο ΑΛΛΑΧ δεν θα δεχτεί καμία καλή πράξη από κάποιον που δεν προσεύχεται, και έτσι εκείνος δεν θα επωφεληθεί καθόλου από τις καλές του πράξεις και ότι καμία καλή πράξη του δεν θα ληφθεί απο Τον ΑΛΛΑΧ.

Φαίνεται από το χαντίθ ότι υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων που δεν προσεύχονται: 1) εκείνοι που δεν προσεύχονται καθόλου , που ακυρώνονται όλες οι καλές πράξεις τους, και 2) εκείνοι που δεν προσφέρουν μια συγκεκριμένη προσευχή σε μια συγκεκριμένη ημέρα, η οποία ακυρώνει τις καλές πράξεις του εκείνη την ημέρα. Έτσι, η ακύρωση όλων των καλών πράξεων θα συμβεί σε όσους εγκαταλείψουν όλες τις προσευχές, και η ακύρωση των καλών πράξεων σε μια συγκεκριμένη ημέρα θα συμβεί σ ‘αυτόν που παραλείπει μια συγκεκριμένη προσευχή.

Ο Σέηχ, ο Αλλάμα Ίμπν Ουθαημήν ρωτήθηκε στο “Φατάουα αλ Σιάμ” (σελ. 87) σχετικά με την νηστεία ενός που δεν προσεύχεται. Απάντησε:

“Η νηστεία από κάποιον που δεν προσεύχεται δεν είναι έγκυρη και δεν είναι αποδεκτή, γιατί αυτός που δεν προσεύχεται είναι κάφιρ (άπιστος) και αποστάτης, επειδή λέει Ο Αλλάχ:

“Αν όμως μετανιώσουν κα διατηρήσουν την (τακτική) προσευχή κι εφαρμόσου (τακτική) ελεημοσύνη, είναι, -τότε- αδέλφια σας στην Πίστη”  [Κοράνι 9:11]

Και ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) είπε: “μεταξύ του ατόμου και του Σίρκ (πολυθεϊσμός-παγανισμός) και του κούφρ (απιστίας) είναι το να μην προσεύχεται. {Μούσλιμ χαντίθ 82}. Και αυτός (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) είπε: “Η διαθήκη που μας χωρίζει από αυτούς (άπιστους) είναι η προσευχή, όποιος εγκαταλείπει την προσευχή είναι ένας κάφιρ” {Τιρμιδί χαντίθ 2621}. 

Αυτή είναι και η άποψη της πλειονότητας των Σαχάμπα και η συναίνεση τους. Ο Αμπντάλλα Ιμπν Σακίκ, ο οποίος ήταν ένας από τους γνωστούς ταμπιήν (μαθητής των Σαχάμπα), δήλωσε οτι  οι σύντροφοι του Προφήτη δεν πίστευαν ότι υπάρχει καμία πράξη που να έκανε ένα άτομο κάφιρ, εκτός από την εγκατάλειψη της προσευχής.

 

Προτεινόμενη ομιλία:Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ»

Tags: , , , ,

%d