Μην καταστρεψεις (και) αυτο το Ραμαζανι

Άχμαντ Ελντίν

 بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Το Ραμαζάνι είναι ο μήνας της ευσπλαχνίας. Ο μήνας που σου δίνεται η ευκαιρία να συγχωρεθούν τα λάθη σου. Η μεγάλη σου ευκαιρία να αλλάξεις και να αναθεωρήσεις την στάση σου απέναντι στον Δημιουργό σου.

Αυτός ο μήνας ίσως να μην σε επισκεφτεί ξανά γιαυτό εκμεταλλεύσου και άρπαξε την ευκαιρία που σου προσφέρει. Ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) μας ανέφερε ότι όποιος νηστεύει σε αυτόν τον μήνα με πίστη, ειλικρίνεια, και με την ελπίδα να ανταμειφτεί από τον Ύψιστο, τότε όλες του οι προηγούμενες (μικρές) αμαρτίες θα του συγχωρεθούν. Επίσης, όποιος προσεύχεται στις νύχτες του Ραμαζανίου με πίστη και ειλικρίνεια και με την ελπίδα να ανταμειφτεί (και όχι να κάνει φιγούρα και επίδειξη) από τον Ύψιστο τότε όλες του οι προηγούμενες (μικρές) αμαρτίες θα του συγχωρεθούν. Υπάρχει κάτι καλύτερο; Θα αφήσεις να πάει η ευκαιρία χαμένη;

Πως θα αφήσεις την ευκαιρία να πάει χαμένη; Με το να βλέπεις τηλεόραση, σειρές και προγράμματα, το να ακούς μουσική, το να κουτσομπολεύεις, να χυδαιολογείς, αυτά και άλλα παρόμοια, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να σου αποσπάσουν την προσοχή από αυτήν την εξαιρετική ευκαιρία καταστρέφοντας την νηστεία σου.

Να συνειδητοποιήσεις ότι στο Ραμαζάνι δεν νηστεύει μόνο το στομάχι σου αλλά και η γλώσσα σου, τα μάτια σου, τα αυτιά σου, τα χέρια σου, τα πόδια σου. Όλο σου το σώμα και το πνεύμα. Πως νηστεύουν τα υπόλοιπα μέλη τους σώματος; Η γλώσσα δεν αναφέρει το απαγορευμένο (κουτσομπολιό, τραγούδια, χυδαιολογία, ύβρεις κτλ) αλλά επικαλείται τον Ύψιστο, διαβάζει Κοράνι, κάνει δικρ (ενθύμηση) και άλλα παρόμοια. Τα μάτια σου δεν κοιτούν το απαγορευμένο αλλά βουρκώνουν στο άκουσμα του Κορανίου και διαβάζουν τα λόγια του Υψίστου και την Σούννα του Προφήτη Του. Τα αυτιά σου δεν ακούνε μουσική, χυδαιολογίες, και κουτσομπολιά αλλά ακούνε την απαγγελία του Κορανίου και λόγια ενθύμησης για τον Ύψιστο. Τα χέρια σου δεν αγγίζουν το απαγορευμένο η την περιουσία του άλλου, είναι απασχολημένα με το να κρατάνε το Κοράνι, να κάνουν δίκρ, και να δίνουν στον φτωχό. Τα πόδια σου δεν σε κατευθύνουν σε απαγορευμένα μέρη αλλά σε κατευθύνουν στο Τζαμί και να σε στηρίξουν στις υποχρεωτικές και εθελοντικές προσευχές σου. Εάν στο Ραμαζάνι κάνεις μόνο το στομάχι σου να νηστεύει και όχι τα υπόλοιπα μέλη τους σώματος, τότε αυτό που κατάφερες είναι μόνο να πεινάς και να διψάς χωρίς λόγο, χωρίς ουσία, χωρίς ανταμοιβή. Απλά απέτυχες.

Ο μήνας του Ραμαζανίου δεν είναι για να παίξεις ούτε να διασκεδάσεις, ούτε να παραγεμίσεις το ψυγείο σου και το στομάχι σου την ίδια ώρα που ο αδελφός σου η ο γείτονας σου έχει ανάγκη. Δεν είναι για να χάσεις τον χρόνο σου. Φρόντισε λοιπόν να μην καταστρέψεις (και) αυτό το Ραμαζάνι. Ίσως να μην έχεις άλλη ευκαιρία. Ίσως ο Αλλάχ να μην σου έχει γράψει άλλο Ραμαζάνι. 

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ», Μουσουλμάνοι

Tags: , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading