Άχμαντ Ελντίν
بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد
Η αλ Φάτιχα είναι το πρώτο κεφάλαιο στο Κοράνι. Είναι ένα σπουδαίο κεφάλαιο με αμέτρητες ωφέλειες όπως προκύπτει από πολλά αξιόπιστα αχαντίθ (προφητικές ρήσεις). «Φάτιχα» σημαίνει «έναρξη» η «άνοιγμα». Σύμφωνα με διάφορες προφητικές διδασκαλίες έχει και άλλες ονομασίες όπως «Ούμ αλ Κοράν» (η μητέρα/ουσία του Κορανίου). Επίσης, το κεφάλαιο αυτό ονομάζεται και ως «ας-σαμπ’ ουλ μαθάνι (τα 7 συχνά επαναλαμβανόμενα (εδάφια) διότι χρησιμοποιείται και επαναλαμβάνεται αρκετά στην Ισλαμική προσευχή. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο αποκαλείται και ως «Ρούκια» (απαγγελία θεραπείας) διότι χρησιμοποιήθηκε από τους μαθητές του Προφήτη Μουχάμαντ صلى الله عليه وسلمγια να θεραπευτούν τυχόν ασθένειες και τραύματα.
Ο πιστός στο Ισλάμ οφείλει να γνωρίζει ότι χωρίς την απαγγελία της αλ Φάτιχα η προσευχή είναι άκυρη. Ο Προφήτης Μουχάμαντ صلى الله عليه وسلمτόνισε: « Δεν υπάρχει «Σαλά» (προσευχή) γιαυτον που δεν απαγγέλει την αλ Φάτιχα» {Μπουχάρι 756}
Ας δούμε αυτά τα εδάφια του συγκεκριμένου κεφαλαίου (αλ Φάτιχα) και έπειτα, με την άδεια του Αλλάχ του Υψίστου, να περάσουμε να τα εξηγήσουμε έτσι ώστε ο πιστός (και συγκεκριμένα ο Ελληνόφωνος) να γνωρίζει και να καταλαβαίνει τι λέει.
Αραβικό κείμενο:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ
إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ
صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّالِّينَ
Μετάφραση:
Εις το όνομα του Αλλάχ του Παντελεήμονα, του Πολυεύσπλαχνου
Η Δόξα ανήκει στον Αλλάχ, τον Κύριο όλων των κόσμων
Τον Παντελεήμονα, τον Πολυεύσπλαχνο
Τον Ηγεμόνα της Ημέρας της Κρίσης
Εσένα (μόνο) λατρεύουμε και Εσένα (μόνο) ικετεύουμε για να μας παρέχεις τη βοήθεια Σου
Καθοδήγησε μας στο ορθό μονοπάτι
Στο μονοπάτι εκείνων που τους χάρισες την χάρη σου, όχι εκείνων που προκάλεσαν την οργή σου και παραστράτησαν.
——————————–
Επεξήγηση – Ανάλυση:
Εις το όνομα του Αλλάχ:
Ξεκινάμε πάντα με το όνομα του Αλλάχ. Συγκεκριμένα, με τα πιο όμορφα ονόματα τα οποία έχει περιγράψει το μεγαλείο του, από το Κοράνι και από την Σούννα (προφητική παράδοση). Η αραβική λέξη «ίσμ» που συναντάμε στο κείμενο και μεταφράζεται ως «όνομα» είναι αυτό που περικλείει στην ουσία όλα τα ονόματα, τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του Δημιουργού.
του Παντελεήμονα, του Πολυεύσπλαχνου:
Ο Αλλάχ είναι ο κάτοχος της απόλυτης ευσπλαχνίας την οποία έχει στείλει ανάμεσα στους ανθρώπους και γενικότερα σε όλη την κτίση. Η ευσπλαχνία του καλύπτει τα πάντα, ακόμα και τους εχθρούς του και αυτούς που τον αρνούνται, ενώ οι πιστοί γεύονται μια ιδιαίτερη ευσπλαχνία από το Αυτόν οπού αφορά μόνο αυτούς.
Η Δόξα ανήκει στον Αλλάχ, τον Κύριο όλων των κόσμων:
Η δόξα δίκαια ανήκει στον Ύψιστο μιας και είναι ο τέλειος σε όλα. Είναι ο Κύριος με την έννοια του απόλυτου συντηρητή, προστάτη, δημιουργού του σύμπαντος και ότι στέκεται ως δημιουργία. Τα πάντα έχουν την ανάγκη του. Είναι ο μόνος Κύριος (προστάτης, δημιουργός, συντηρητής), ο μοναδικός Θεός. Κανείς δεν στέκεται διπλά του και κανείς δεν μπορεί να συνεταιριστεί μαζί του σε αυτές τις ιδιότητες/χαρακτηριστικά.
Τον Παντελεήμονα, τον Πολυεύσπλαχνο:
Εξηγήθηκε παραπάνω
Τον Ηγεμόνα της Ημέρας της Κρίσης:
Είναι ο απόλυτος Κάτοχος, Δικαστής, Βασιλιάς της Ημέρας εκείνης οπου η ανθρωπότητα θα λογαριαστεί για τις πράξεις της. Είναι ο Ηγεμόνας, μιας και αυτός θα δικάσει με δικαιοσύνη, δίνοντας ανταμοιβές και τιμωρίες. Θα είναι η ημέρα αυτή που όλοι μας, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και κοινωνικής θέσης, θα σταθούμε απέναντι στον Δημιουργό με φόβο (για την τιμωρία του) και ελπίδα (για την ανταμοιβή του).
Εσένα (μόνο) λατρεύουμε και Εσένα (μόνο) ικετεύουμε για να μας παρέχεις τη βοήθεια Σου
Ο Αλλάχ είναι ο Μόνος Άξιος λατρείας και κανείς άλλος. Συνεπώς αυτόν μόνο ικετεύουμε για την βοήθεια του και αυτόν καλούμε μοναχά και κανέναν άλλον (όχι αγίους κτλ). Πρώτα τον λατρευτούμε έτσι όπως μας έχει διδάξει μέσω των Προφητών του και των αγγελιοφόρων του και έπειτα τον ικετεύουμε (παρόλο που η ικεσία είναι μέρος της λατρείας) για αυτά που έχουμε ανάγκη. Αυτό διότι το δικαίωμα του έρχεται πρώτο και έπειτα αναγνωρίζεται το δικαίωμα μας. Εμπιστευόμαστε μόνο τον Αλλάχ και σε αυτόν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας. Η λατρεία που του αποδίδουμε πρέπει να περιέχει ειλικρίνεια προς Αυτόν, κάνοντας το μόνο για Αυτόν και για κανένα επίγειο όφελος η επίδειξη. Η μεθοδολογία της λατρείας αυτής πρέπει να έχει διδαχτεί από τον Αγγελιοφόρο του, τον Μουχάμαντ صلى الله عليه وسلم και όχι να επινοούμε τύπους λατρείας με βάση τις επιθυμίες μας.
Καθοδήγησε μας στο ορθό μονοπάτι:
Ικετεύουμε τον Ύψιστο να μας οδηγήσει, να μας κατευθύνει και να μας διευκολύνει προς το ορθό μονοπάτι. Ένα μονοπάτι το οποίο είναι ξεκάθαρο και ολοκάθαρο (μακριά από αιρέσεις, κακοδοξίες και απιστίες) το οποίο οδηγεί σε Αυτόν και τον παράδεισο του. Είναι η ικεσία για να αναγνωριστεί η αλήθεια και να απομακρυνθούμε από την πλάνη (και τους πλανεμένους). Επίσης, είναι η ικεσία να μείνουμε σταθεροί πάνω σε αυτό χωρίς λοξοδρομήσεις. Δεν φτάνει μόνο να αναγνωρίσουμε το ορθό μονοπάτι και την αλήθεια, πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε το κουράγιο και την δύναμη να πράξουμε σύμφωνα με τις επιταγές της αλήθειας αυτής.
Στο μονοπάτι εκείνων που τους χάρισες την χάρη σου:
Και αυτό το μονοπάτι είναι αυτό των Προφητών και των Αποστόλων, των ενάρετων και μαρτύρων της αλήθειας. Είναι το μονοπάτι των Σάλαφ (των πρώτων ενάρετων Μουσουλμάνων προκατόχων δες Κοράνι 9:100 και 4:115)
όχι εκείνων που προκάλεσαν την οργή σου και παραστράτησαν:
Αυτοί που προκάλεσαν την οργή του Υψίστου είναι ο λαός του Ισραήλ. Και οι Προφήτες, που ο Αλλάχ ο Ύψιστος έστελνε διαδοχικά στο Ισραήλ, μαρτυρούν για αυτήν την πραγματικότητα. Αναγνώρισαν την αλήθεια αλλά δεν την δέχτηκαν. Όσο για αυτούς που παραστράτησαν τότε είναι οι Χριστιανοί. Παραστράτησαν διότι έπεσαν σε αιρέσεις και κακοδοξίες σε σημείο να θεοποιήσουν έναν Προφήτη (Ιησού, ειρήνη σε αυτόν).
——————————–
Είδαμε το κεφάλαιο «αλ Φάτιχα» και δώσαμε μια σύντομη επεξήγηση για τα αδέλφια μας που μιλούν την ελληνική γλωσσά έτσι ώστε όχι μονό να καταλαβαίνουν τι λένε αλλά και να νιώσουν, όσο γίνεται, την μεγάλη ευλογία που απορρέει από τον λόγο του Υψίστου που μας έμαθε πώς να προσευχόμαστε σε αυτόν ορθόδοξα. Σε επόμενα άρθρα, με την άδεια του Αλλάχ, θα εμβαθύνουμε πολύ περισσότερο ανακαλύπτοντας και άλλα διαμάντια από αυτό το σπουδαίο κορανικό κεφάλαιο.
وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد
Το άρθρο βασίστηκε από τα ταφσίρ του Ιμάμη αλ Κούρτουμπι, τόμος 1, σελ. 112-115 – και του Ιμάμη ας Σάαντι, τόμος 1, σελ 2-3
Categories: ΚΟΡΑΝΙ