Γιατι Ισλαμ;

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Η υποταγή και η υπακοή του ανθρώπου στον Δημιουργό του είναι η ουσία του Ισλάμ. Η λέξη «Ισλάμ» έχει διαλεχτεί από τον Θεό (ΑΛΛΑΧ) και όχι από τον άνθρωπο. Είναι το ίδιο μήνυμα που αποκαλύφτηκε σε όλους τους Προφήτες και αγγελιοφόρους του Θεού όπου με την σειρά τους το διέδωσαν στους λαούς τους και τα έθνη τους. Η τελική και παγκόσμια μορφή του αποκαλύφθηκε στον Προφήτη Μουχάμαντ صلى الله عليه وسلم .

Το όνομα «ΑΛΛΑΧ» είναι ο τίτλος για το μεγαλείο του Μοναδικού Αληθινού Θεού. Η λέξη «ΑΛΛΑΧ» στην αραβική γραμματική δεν μπορεί να δοθεί για κανέναν άλλον, άλλη, άλλο, είναι μοναδικό και μόνο για τον αληθινό Θεό. Αυτός ο Μεγάλος, ο Ύψιστος έχει και αλλά ονόματα όπου ακολουθούν την λέξη «ΑΛΛΑΧ». Η σημασία της λέξης «ΑΛΛΑΧ» προέρχεται από το «Μα’ουλού» όπου στην αραβική σημαίνει αυτό που λατρεύεται από αγάπη, από θαυμασμό, αποθεώνοντας το. Είναι ο Δημιουργός όπου σε αυτόν ανήκει η διαταγή. Κανένα είδος λατρείας δεν αξίζει να δοθεί σε πέτρα, άγαλμα, σταυρό, τρίγωνο, στον Χομεϊνί, στον Μαλκομ Χ, Γκάντι, Κρίσνα, σε Γκουρού, στον Βούδα, σε Αυτοκράτορα, Βασιλιά, στον Ήλιο, στο Φεγγάρι, σε Αγελάδες, Ναούς, Προφήτες (Οι Μουσουλμάνοι δεν λατρεύουν θεοποιώντας τον Προφήτη) σε ιερείς, Μοναχούς, Αγίους, Κινηματογραφικούς αστέρες, ΟΛΟΙ τους είναι Δημιουργήματα.

Το όνομα «ΑΛΛΑΧ» δεν επιλέχτηκε από κανέναν άνθρωπο ούτε ονομάστηκε έτσι μετά από έναν Προφήτη η διάσημη ιστορική φιγούρα. Το όνομα «ΑΛΛΑΧ» χρησιμοποιήθηκε από όλους τους Προφήτες όπως από τον Αδάμ, Ιησού, Μωυσή, και από τον τελευταίο Προφήτη τον Μουχάμαντ صلى الله عليه وسلم ( η ειρήνη και η ευλογία να συνοδεύει όλους τους Προφήτες) χαρακτηρίζοντας και ονομάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον έναν και Μοναδικό Θέο που αξίζει να λατρεύεται αποκλειστικά.

Η φύση του ανθρώπου αναγνωρίζει το καλό και το κακό, τι είναι σωστό και τι λάθος (όχι σε απόλυτο βαθμό). Αναγνωρίζει (νιώθει από την φύση του) ότι τα χαρακτηριστικά του Θεού πρέπει να είναι αληθινά, μοναδικά, και τέλεια. Ο άνθρωπος δεν νιώθει άνετα στην οποιαδήποτε υποβάθμιση των χαρακτηριστικών του Θεού, ούτε πνευματικά ηρεμεί όταν αποδίδονται σε Αυτόν ανθρώπινα στοιχεία. Πολλοί που ένιωσαν «άβολα» με τον Θεό οφειλόταν σε ορισμένες πρακτικές της εκκλησίας κατά τον μεσαίωνα και κυρίως των λεγομένων ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος, έχει υιό, και ότι όλοι γεννιόμαστε με το προπατορικό αμάρτημα. Αυτά τα άτομα δήθεν «δραπέτευσαν» από αυτόν τον τρόπο σκέψης λατρεύοντας μια νέα θεωρία με το όνομα «η μητέρα φύση» καθώς επίσης και τον «υλικό κόσμο». Με την έλευση και κυρίως την ανάπτυξη της τεχνολογίας πολλοί από διάφορες θρησκείες υιοθέτησαν το «μια ζωή την έχουμε και αν δεν την γλεντήσουμε τι θα καταλάβουμε τι θα καταντήσουμε» ξεχνώντας δηλαδή τον Θεό και απολαμβάνοντας την επίγεια ζωή. Την ίδια ώρα όμως δεν καταλάβαιναν ότι διάλεξαν να λατρεύουν έναν παγανιστικό και ψεύτικο θεό. Τον «θεό των επιθυμιών».

Σήμερα βλέπουμε ότι όλη αυτή η «υλική» πρόοδος δημιούργησε πνευματικά ένα απέραντο κενό και οδήγησε σε μια σειρά από περίπλοκα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και ψυχολογικά προβλήματα. Πολλοί από αυτούς που αποστάτησαν από την πίστη τους είναι και πάλι στην αναζήτηση. Μερικοί προσπαθούν να αποδράσουν από την πολυπλοκότητα της καθημερινής ζωής με διαφόρους τρόπους. Αυτοί που είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν το Κοράνι και το Ισλάμ προχώρησαν σε ένα ολοκληρωμένο τρόπο και κώδικα ζωής που προϋποθέτει από τον άνθρωπο να εκπληρώνει τον στόχο της παρούσας ζωής του. ο ΑΛΛΑΧ (Θεός) δεν θέλει για τον άνθρωπο να φυλακιστεί σε ψεύτικες θεότητες όπως τα χρήματα, ναρκωτικά, λαγνεία, άλλα άτομα, σεξ κτλ. Παρέχει τις αποδείξεις ότι είναι Αυτός που μπορεί να σώσει και να γλυτώσει τον άνθρωπο από την σκλαβιά αυτή, από οποιοδήποτε δημιούργημα και να στραφεί στον Δημιουργό του και μόνο.

Ο Δημιουργός έχει τέλεια χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Είναι ο Πρώτος, κανένας και τίποτα δεν είναι πριν από αυτόν. Είναι ο Τελευταίος, τα πάντα τελειώνουν εκτός από Αυτόν, όπου είναι ο Ύψιστος, κάνεις δεν είναι πιο πάνω από Αυτόν, ο πιο Κοντινός, κανένας και τίποτα δεν είναι πέρα από την δικια του κάλυψη και κατοχή, και είναι πιο κοντά από κάθε τι που μπορεί να είναι κοντά μας (με την γνώση του). Είναι Αυτός που ζει για πάντα, ο πραγματικά Αθάνατος, σε Αυτόν όλοι θα επιστρέψουμε όπου ο καθένας θα λογαριαστεί με τον ποιο τέλειο και δίκαιο τρόπο. Δεν γεννάει και δεν γεννήθηκε και κανείς δεν είναι όμοιος του.

Αυτοί που θεοποιούν τον Ιησού ξεχνούν και αγνοούν το γεγονός ότι ο Ιησούς ήταν στη μήτρα της μητέρας του. Χρειαζόταν τροφή. Γεννήθηκε και μεγάλωσε. Του αποκαλύφθηκε το ευαγγέλιο σαν μήνυμα για τον λαό του Ισραήλ. Ένας άνθρωπος-αγγελιοφόρος που δεν κάλεσε ποτέ τον άνθρωπο να τον λατρέψει. Ένας άνθρωπος που είχε ανάγκη να φάει, να περπατήσει, να κοιμηθεί, να ξεκουραστεί, δεν μπορεί να έχει απόλυτα θεϊκά χαρακτηριστικά γιατί είναι υπό ανάγκη. Ο ΑΛΛΑΧ όμως ο Θεός του Ιησού και όλων των Προφητών είναι μακριά από κάθε ανάγκη και ατέλεια.

Από την άλλη ο Βουδισμός, ο Ινδουισμός, ο Ζωροαστρισμός, κτλ είναι μορφές λατρείας προς την δημιουργία, με τον έναν η τον άλλον τρόπο. Από μεριά τους οι Εβραίοι έδωσαν ένα εθνικιστικό χαρακτηριστικό στον Θεό. Οι Εβραίοι είναι ο «λαός Του». Ένας «φυλετικός θεός» του Ισραήλ.

Οι άνθρωποι αυτοί (και όχι μόνο) που ακολουθούν αυτές τις θρησκείες, γεννήθηκαν σε μια φυσική και λογική κατάσταση, να λατρεύουν τον Δημιουργό ΑΛΛΑΧ (Θεό). Οι γονείς τους καθώς και άλλα στοιχεία είναι αυτά που τους οδηγούν στις λανθασμένες τους παραδόσεις. Όταν όμως εκθέσουν τους εαυτούς τους στα σημάδια και στα στοιχεία του ΑΛΛΑΧ που είναι γύρω τους, η στο Κοράνι, η κάποιος κάνει επίκληση στην «φίτρα» τους (την φυσική κατάσταση να λατρεύεις τον Δημιουργό και όχι την Δημιουργία) τότε ξεκινά για αυτόν η διαδικασία επιστροφής στο φυσικό του πιστεύω όπου και γεννήθηκε. Αλώστε και αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε και μια παγκόσμια ανάπτυξη της Ισλαμικής πίστης (με το να ασπάζονται το Ισλάμ συνεχώς).

Τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν την εικόνα του Ισλάμ παγκοσμίως. Πέρα όμως από τις λανθασμένες πρακτικές μερικών Μουσουλμάνων (ηγετών η απλού ανθρώπου) σε ορισμένες χώρες, αυτοί που αναζητούν την αλήθεια κρίνουν και αξιολογούν το Ισλάμ σύμφωνα με τις αρχές του και αυτά που διδάσκει. Αυτός είναι και ο λόγος που γινόμαστε μάρτυρες για πολλούς ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης να ασπάζονται το Ισλάμ. Η εναντίωση που βλέπουμε και η κόντρα ενάντια στο Ισλάμ όλο ένα και θα αυξάνεται έντονα με την διάδοση αυτής της αλήθειας στον κόσμο. Δεν πρόκειται για «σύγκρουση πολιτισμών» αλλά για τον πραγματικό αγώνα μεταξύ της αλήθειας, που παρουσιάζεται στις αρχές του Ισλάμ, και των ψεύτικων δογμάτων, θρησκειών και λατρείας. Αυτό είναι μια πραγματική πρόκληση για αυτούς που αναζητούν την αλήθεια. Ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί για έναν σκοπό: Να ζήσει αυτήν την σύντομη ζωή σύμφωνα με τα διδάγματα και τις εντολές του Θεού. Γιατί όχι; Μήπως είμαστε ιδιοκτήτες του αέρα που αναπνέουμε; Είμαστε οι δημιουργοί του εαυτού μας η των άλλων; Είμαστε εμείς οι Δημιουργοί των πάντων; Είναι λοιπόν δικαίωμα μας να αγνοούμε αυτόν που μας έπλασε από την στιγμή που τον έχουμε ανάγκη;

Ο ΑΛΛΑΧ (Θεός) είναι ο απόλυτα Δίκαιος και Πάνσοφος. Δεν επιθυμεί η προκαλεί σύγχυση για το δημιούργημα Του. Η πίστη, θρησκεία, φιλοσοφία, ιδεολογία γενικά ο τρόπος ζωής που θέλει είναι αυτή που έχει διαλεχτεί από Αυτόν. Η ουσία πρέπει να είναι μια γιατί είναι ο Ένας και Μοναδικός Αληθινός Θεός. Είναι η πίστη που υποτασσόμαστε στο θέλημα και στη διαταγή του Δημιουργού που μας έδωσε ζωή, ο παντοτινά Ζωντανός που δεν πεθαίνει ποτέ. Ένας ολοκληρωμένος τρόπος ζωής για όλη την ανθρωπότητα. Όλα αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά έχουν διαλεχτεί από τον ΑΛΛΑΧ (Θεό) στην μοναδική του και αληθινή πίστη. Το Ισλάμ.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Το άρθρο βασίστηκε από τα γραπτά και τις παραδόσεις του Δρ. Σάλεχ ας Σάλεχ (μαθητή του Αλλάμα Ίμπν Ουθαημήν).

 



Categories: ΙΣΛΑΜ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading