Δημοσιευεις τις αμαρτιες σου;

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Εάν είσαι Μουσουλμάνος/Μουσουλμάνα και χρησιμοποιείς το Facebook και δημοσιεύεις τις αμαρτίες σου (μοιχεία, εξωσυζυγική σχέση, αφαίρεση Χιτζαάμπ/μαντίλας, φωτογραφίες έμψυχων όντων η του εαυτού σου, μουσική, τραγούδια, ρήσεις και λεγόμενα αιρετικών η των κουφάρ, προώθηση πολιτικών κομμάτων, και πολλά άλλα που εναντιώνονται στο Κοράνι και στην Σούννα). Τότε διάβασε το παρακάτω χαντίθ του Προφήτη صلى الله عليه وسلم

Από την συλλογή του Ιμάμ Μούσλιμ, χαντίθ νούμερο 2990:

حَدَّثَنِي زُهَيْرُ بْنُ حَرْبٍ، وَمُحَمَّدُ بْنُ حَاتِمٍ، وَعَبْدُ بْنُ حُمَيْدٍ، قَالَ عَبْدٌ حَدَّثَنِي وَقَالَ، الآخَرَانِ حَدَّثَنَا يَعْقُوبُ بْنُ إِبْرَاهِيمَ، حَدَّثَنَا ابْنُ أَخِي ابْنِ شِهَابٍ، عَنْ عَمِّهِ، قَالَ قَالَ سَالِمٌ سَمِعْتُ أَبَا هُرَيْرَةَ، يَقُولُ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ ‏”‏ كُلُّ أُمَّتِي مُعَافَاةٌ إِلاَّ الْمُجَاهِرِينَ وَإِنَّ مِنَ الإِجْهَارِ أَنْ يَعْمَلَ الْعَبْدُ بِاللَّيْلِ عَمَلاً ثُمَّ يُصْبِحُ قَدْ سَتَرَهُ رَبُّهُ فَيَقُولُ يَا فُلاَنُ قَدْ عَمِلْتُ الْبَارِحَةَ كَذَا وَكَذَا وَقَدْ بَاتَ يَسْتُرُهُ رَبُّهُ فَيَبِيتُ يَسْتُرُهُ رَبُّهُ وَيُصْبِحُ يَكْشِفُ سِتْرَ اللَّهِ عَنْهُ ‏”‏ ‏.‏ قَالَ زُهَيْرٌ ‏”‏ وَإِنَّ مِنَ الْهِجَارِ ‏”‏ ‏.

Απόδοση του νοήματος στην ελληνική:

«Όλοι από την Ούμμα μου (Μουσουλμάνοι) θα λάβουν συγχώρεση για τις αμαρτίες τους, εκτός από αυτούς που τις δημοσιοποιούν (τις αμαρτίες τους). Και αυτό σημαίνει ότι το άτομο θα κάνει μια πράξη (αμαρτίας) την νύχτα και θα την αναφέρει το πρωί στους ανθρώπους ότι έκανε το τάδε όταν ο Αλλάχ την έκρυψε (και αυτός την αποκάλυψε). Και κάνει μια πράξη (αμαρτίας) την ημέρα και όταν έρχεται η νύχτα την αναφέρει στους ανθρώπους ότι έκανε το τάδε όταν ο Αλλάχ την έκρυψε (και αυτός την αποκάλυψε)»  

Οτιδήποτε είναι αμαρτία ο πιστός οφείλει να απομακρυνθεί από αυτό. Έχουμε γράψει και έχουμε πει αρκετά για την συμπεριφορά του πιστού απέναντι στην αμαρτία. Είναι λογικό να υπάρχουν αδυναμίες στον χαρακτήρα ενός ανθρώπου και για αυτό τον λόγο η πόρτα της συγχώρεσης και της επιστροφής είναι ανοιχτή ως ζει ο άνθρωπος.

Η απαγόρευση της δημοσιοποίησης της αμαρτίας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά το να την κάνουμε πράξη και έπειτα να την κρύβουμε. Μια τέτοια κατανόηση έρχεται σε σύγκρουση με τα Κορανικά και Προφητικά κείμενα τα οποία απαγορεύουν οποιαδήποτε αμαρτία. Το παραπάνω χαντίθ παρουσιάζει την συμπεριφορά που πρέπει να έχει ο άνθρωπος όταν, από ανθρώπινη αδυναμία, διέπραξε το λάθος.

Η συμπεριφορά είναι 1) η μετάνοια και 2) η συγχώρεση, όπως έχουμε αναλύσει σε παλαιότερες δημοσιεύσεις, καθώς επίσης να κρύψει την αμαρτία του και να μην την δημοσιοποιήσει η να αναφερθεί σε αυτήν, με τον έναν τρόπο η τον άλλον.  

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι δεν υιοθετείται καμία υποκριτική στάση. Η δημοσιοποιημένη αμαρτία βλάπτει η επηρεάζει το σύνολο ενώ η αμαρτία που κρύβεται (έχοντας μετάνοια και ζητώντας συγχώρεση από τον Ύψιστο) επηρεάζει μόνο αυτόν που την έκανε πράξη. Είναι διαφορετικό να αμαρτάνεις και να ντρέπεσαι ζητώντας συγχώρεση από τον Ύψιστο και κρύβοντας την αμαρτία με σύγκριση να την δημοσιοποιείς, χωρίς ντροπή και ενοχές.

Ας προσέχουμε λοιπόν τι «δημοσιεύουμε», είτε διαδικτυακά είτε πραγματικά στη ζωή μας και ας φοβηθούμε τον Αλλάχ τον Ύψιστο. Όλοι από την Ούμμα (Μουσουλμάνοι) θα λάβουν συγχώρεση για τις αμαρτίες τους, εκτός από αυτούς που τις δημοσιοποιούν.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ», Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , ,

%d