Ερώτηση: Πρέπει να μποϊκοτάρω τα προϊόντα των Εβραίων;

Ερώτηση:

Είμαι Έλληνας και πρόσφατα ασπάστηκα το Ισλάμ. Μένω σε αραβική χώρα με την οικογένεια μου και το περιβάλλον εδώ μας πιέζει να μην αγοράζουμε εβραϊκά προϊόντα για συμπαράσταση όπως λένε προς το παλαιστινιακό. Θέλω να ξέρω τι λέει το Ισλάμ για αυτό το ζήτημα. Να σε ευχαριστήσω εκ των προτέρων και ο Θεός να σε ευλογεί για ότι καλό κάνεις και μας προσφέρεις.

Απάντηση:

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Στην συλλογή του Ιμάμ αλ Μπουχάρι, χαντίθ νούμερο 2216 διαβάζουμε ένα χαντίθ το οποίο έχει τον εξής τίτλο: «Η αγοραπωλησία με τους Πολυθεϊστές και τους εχθρούς». Έπειτα ακολουθεί η προφητική ρήση από τον Αμπντουραχμάν Ίμπν Άμπου Μπάκρ, που λέει:

«Ήμασταν με τον Προφήτη όταν ένας ψηλός πολυθεϊστής με μακριά και αχτένιστα μαλλιά ήρθε οδηγώντας τα πρόβατα του. Ο Προφήτης τον ρώτησε: «Τα πουλάς αυτά τα πρόβατα η είναι για δώρο; Ο πολυθεϊστής απάντησε: «Είναι για πώληση». Και ο Προφήτης αγόρασε ένα για τον εαυτό του».

Ο μεγάλος λόγιος των αχαντίθ, ο Ίμπν Χάτζαρ αλ Ασκαλάνι, λέει στο επεξηγηματικό έργο του «Σαχίχ αλ Μπουχάρ», το Φάτχουλ Μπάαρι, για αυτήν την ρήση: «Το να έχεις εμπορικές σχέσεις με τους Κουφάρ (μη Μουσουλμάνους – άπιστους) είναι επιτρεπτό, εκτός εάν πουλήσεις στους εχθρούς ένα  προϊόν με το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια στους Μουσουλμάνους. Σε αυτή (την ρήση) βρίσκουμε ότι επιτρέπεται να αγοράζεις το εμπόρευμα των μη Μουσουλμάνων»

Ο τίτλος του Ιμάμ αλ Μπουχάρι με συνδυασμό το χαντίθ αποδεικνύει ότι επιτρέπεται η αγοραπωλησία με τους μη Μουσουλμάνους και με τους εχθρούς ακόμα. Αναιρείται ακόμα και η υστερία ορισμένων που παρουσιάζουν το μποϊκοτάρισμα ως Ισλαμικό «καθήκον» η υποχρέωση.

Από την άλλη, δεν απαγορεύεται να μποϊκοτάρεις τα προϊόντα των μη Μουσουλμάνων. Όχι όμως να αποκαλείται ως υποχρέωση η «Ισλαμικό καθήκον» από μεριά του Μουσουλμάνου η επιβάλλοντας το στους γύρω σου και καλώντας σε αυτό με μανία και πάθος.

Ο μόνος που έχει δικαίωμα να επιβάλει το μποϊκοτάρισμα η ένα εκφράσει ετυμηγορία για την υποχρέωση του είναι ο κυβερνήτης και ο λόγιος. Όχι ο κάθε ένας που για οδηγό έχει τα συναισθήματα του και τις απόψεις του. Και αυτό, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, δεν σημαίνει ότι είναι Ισλαμική υποχρέωση. Τότε, μόνο, ο Μουσουλμάνος είναι υποχρεωμένος να μποϊκοτάρει.

Βλέπουμε στο διαδίκτυο τους γνωστούς «αγωνιστές» του πληκτρολογίου να σπαταλάνε ώρες και ενέργεια με το να καταγράφουν λίστες εβραϊκών προϊόντων που πρέπει να μποϊκοταριστούν. Εταιρίες, άνθρωποι και προϊόντα που τα περισσότερα δεν έχουν καμία σχέση με τους δολοφόνους των αδελφών μας. Ζουν ειρηνικά μαζί μας και ουδέποτε πείραξαν τα αδέλφια μας.

Το να μποϊκοτάρουμε ανθρώπους που δεν φταίνε είναι άδικο και το Ισλάμ είναι πίστη δικαιοσύνης. Ο Ύψιστος λέει:

«Ω! Σεις που πιστεύετε! Σταθείτε σταθερά στο δίκαιο. Η μαρτυρία σας να είναι για τον Αλλάχ κι αν χρειαστεί ας είναι ενάντια στον εαυτό σας, ή ενάντια στους γονείς και τους συγγενείς σας, είτε τους πλούσιους , ή τους φτωχούς. Γιατί ο Αλλάχ είναι πρόθυμος να τους προστατέψει και τους δύο (στην μαρτυρία). Να μην παρασύρεστε απ’ τα πάθη της καρδιάς σας (τις επιθυμίες σας), για να μη τυχόν παρεκτραπείτε. Και αν διαστρεβλώνετε (τη μαρτυρία σας)  το δίκαιο, ή αρνείστε να το κάνετε, μάθετε, ότι ο Αλλάχ είναι καλά πληροφορημένος για τις πράξεις σας» {Κοράνι 4:135}. Δείτε εδώ την επεξήγηση του εδαφίου αυτού από τον Ιμάμη Ίμπν ουλ Κάγιεμ. 

Όπως αναφέραμε είναι θέμα επιλογής του καθένα εάν θέλει να μποϊκοτάρει η όχι. Δεν είναι όμως κανενός δικαίωμα να βγάζει «Ισλαμικές» ετυμηγορίες για το τι είναι Ισλαμικό καθήκον και τι όχι. Ιδιαίτερα όταν αυτοί οι «αγωνιστές» του Keyboard, οι περισσότεροι, προέρχονται από πολιτικοποιημένες ομάδες (αδελφοί Μουσουλμάνοι κτλ).

Έχουμε γράψει αρκετές φορές για το πώς πρέπει να βοηθήσουμε με ουσία τα αδέλφια μας και για το πώς πρέπει να αποφεύγουμε άσχετες και ανούσιες πρακτικές. Ο εχθρός, στην τελική, δεν θα πάθει και τίποτα εάν δεν του αγοράζεις τα προϊόντα του. Θα του στερηθούν λίγα χρήματα τα οποία δεν πρόκειται καν να του λείψουν στον τελικό οικονομικό λογαριασμό. Τον εχθρό το αντιμετωπίζεις με το να μορφωθείς και να αποκτήσεις ωφέλιμη γνώση. Όσο κάνεις ακτιβισμό του αέρα (που δηλώνει ότι η γνώση που μπορεί να λαμβάνεις δεν σε ωφελεί) ο εχθρός θα σε καρπαζώνει με άνεση. Όσο μαθαίνεις και μορφώνεσαι, έχοντας ρεαλισμό τι συμβαίνει γύρω σου και πάνω από όλα κτίζεις γέρα θεμέλια υπακοής προς τον Ύψιστο, τότε δεν θα αργήσει να έρθει η νίκη. Έτσι «μποϊκοτάρεις» με ορθό τρόπο, με ποιοτικό και ουσιαστικό που θα έχει διάρκεια. Ο Ύψιστος λέει:

«Ο Αλλάχ υποσχέθηκε σ’ εκείνους από σας που έχουν πιστέψει, κι έκαναν καλές πράξεις, ότι θα τους χαρίσει κυριαρχία στη γη, όπως είχε δοθεί σε’κείνους που (έζησαν) πριν απ’ αυτούς, και θα στερεώσει τη θρησκεία τους που την έχει διαλέξει γι’ αυτούς και θα αλλάξει (την κατάσταση τους) έπειτα από το φόβο που είχαν (επιδιώκοντας) ασφάλεια και ειρήνη. Αυτοί λατρεύουν Εμένα (μόνο) και δεν κάνουν άλλο πράγμα συνέταιρο Μου (στη λατρεία). Κι όποιος αρνηθεί – μετά απ’ αυτό -την Πίστη, αυτοί είναι οι παράνομοι» {Κοράνι 24:55}

Σε ποιους το υποσχέθηκε ο Κύριος μας; Σε αυτούς που «έχουν πιστέψει, κι έκαναν καλές πράξεις». Και επίσης: «Αυτοί λατρεύουν Εμένα (μόνο) και δεν κάνουν άλλο πράγμα συνέταιρο Μου (στη λατρεία)». Η ουσία της ουσίας και η λύση του προβλήματος. Παρολαυτα βλέπεις ορισμένους ταλαίπωρους να απασχολούν τον εαυτό τους, λες και είναι θρησκεία, με την καταγραφή εβραϊκών προϊόντων για μποϊκοτάρισμα. Τόσο ενθουσιασμό δεν θα τους δεις να έχουν για να γράψουν έστω δυο γραμμές Ισλαμικής γνώσης και να τις αποστηθίσουν η να μάθουν εδάφια από το Κοράνι να απαγγέλουν η να μελετήσουν την αραβική γλώσσα. Γιαυτο και: «όποιος αρνηθεί, μετά απ’ αυτό, την Πίστη, αυτοί είναι οι παράνομοι».

Ο εχθρός είναι μες στο σπίτι σου γιατί ο Ύψιστος του το έχει επιτρέψει. Και αν ο Ύψιστος έχει δώσει το «πράσινο φως» για τον εχθρό να μπει στην γη σου και να σε καταδυναστεύει σημαίνει ότι εσύ κάτι δεν κάνεις καλά. Όταν λοιπόν θα αλλάξουμε εμείς θα αλλάξουν και πολλά πράγματα γύρω μας. Και πως θα έρθει η αλλαγή εάν δεν μάθουμε τι πιστεύουμε, αν δεν μάθουμε τι είναι Ισλαμικό και τι δεν είναι;

Όλα αυτά τα έχουμε καταγράψει αυθεντικά με βάση τις Ισλαμικές πηγές. Επισκεφτείτε τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες:

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Άχμαντ ΕλντίνCategories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ», Μουσουλμάνοι

Tags: , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: