Μικρό καλό και μικρή αμαρτία

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Άχμαντ Ελντίν 

Ο πιστός δεν πρέπει να υποτιμά και να αδιαφορεί για τις μικρές ενάρετες πράξεις η τις μικρές αμαρτίες. Ότι και να πράξει θα το βρει μπροστά του είτε σε αυτήν την επίγεια ζωή είτε στην επόμενη. Ο Ύψιστος λέει:

فَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ

 وَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ

«Όποιος διαπράξει έστω και ένα άτομο καλοσύνης θα το δει. Και όποιος διαπράξει έστω και ένα άτομο κακίας θα το δει» {Κοράνι 99:7-8}

Το καλό που διαπράττει κάποιο,ς σύμφωνα με το Κοράνι και την Σούννα, δεν πρέπει να υποτιμάται.  Ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم είπε:

«Προστατέψου από την κόλαση της φωτιάς έστω με το να δώσεις μισό χουρμά για ελεημοσύνη και αν δεν μπορείς, έστω με το να πεις έναν καλό λόγο» {Μπουχάρι, Ριάντ ους-Σαλιχήν, νο. 693}

 Το να προσφέρεις ένα ποτήρι νερό στον διπλανό σου η να τον συναντάς με χαμόγελο είναι ενάρετες πράξεις που δεν πρέπει να υποτιμούνται. Ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم είπε:

«Μην υποτιμάς την καλή πράξη, ακόμα και αν προσφέρεις λίγο νερό σε αυτόν που διψά η να συναντάς τον αδελφό σου με χαμογελαστό πρόσωπο» {Μούσλιμ, Ριάντ ους-Σαλιχήν, νο. 121}

Έτσι όπως δεν υποτιμάμε το μικρό καλό, επίσης δεν υποτιμάμε και τον κίνδυνο της μικρής αμαρτίας. Ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم είπε:

«Πρόσεχε  τις αμαρτίες που υποτιμούνται διότι θα λογοδοτήσει το άτομο για αυτές μπροστά στον Αλλάχ» {Ίμπν Μάτζα, 4243 (αυθεντικό)}. Και σε άλλη διατύπωση της ίδιας ρήσης διαβάζουμε «Πρόσεχε τις μικρές αμαρτίες διότι (όταν αμεληθούν) μαζεύονται  στον άνθρωπο μέχρι που τον καταστρέφουν» {Άχμαντ, Μούσναντ}

Καλό και κακό, ακόμα και στις μικρές μορφές τους δεν πρέπει να υποτιμούνται και να αδιαφορούμε. Όταν ο Ύψιστος λέει οτι το μικρό καλό, και μάλιστα σε βάρος σκόνης, θα το δει ο άνθρωπος στη ζωή του, τότε ο πιστός αυξάνει με συνέπεια και συνέχεια τα μικρά καλά που μπορεί να προσφέρει. Και όσον αφορά τα μικρά κακά τότε τα αποφεύγει με τον φόβο της συσσώρευσης τους, διότι όπως είπε και ο Προφήτης όταν μαζευτούν καταστρέφουν τον άνθρωπο.

Τέλος, να πούμε ότι το Κορανικό χωρίο (99:7-8) δεν αφορά μόνο τους Μουσουλμάνους αλλά και τους μη Μουσουλμάνους όπως σημειώνει και ο Μουχάμαντ Ίμπν Κάαμπ αλ Κουραθί ο οποίος είπε: «Όποιος άπιστος κάνει καλό, έστω και αν ζυγίζει ένα άτομο, τότε ο Αλλάχ θα τον ανταμείψει σε αυτήν την ζωή. Θα δει το καλό να του επιστρέφεται στη ζωή του, στον πλούτο η στην οικογένεια του μέχρι να φύγει από αυτόν τον κόσμο έχοντας το απόλυτο τίποτα από ενάρετες πράξεις όταν συναντήσει τον Ύψιστο. Και όποιος από τους πιστούς κάνουν κακό, έστω και αν ζυγίζει ένα άτομο, τότε θα γευτεί την τιμωρία στην επίγεια ζωή του, θα την δει στον εαυτό του, στον πλούτο του η μέσω της οικογενείας του, μέχρι να φύγει από αυτόν τον κόσμο έχοντας το απόλυτο τίποτα από αμαρτίες και να συναντήσει τον Ύψιστο με κανένα κακό.” 

Και εδώ βλέπουμε την υπέρτατη δικαιοσύνη του Υψίστου.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمدCategories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: