Συμβουλές: Μεταξύ ειλικρίνειας και υποκρισίας

Άχμαντ Μ.Ελντίν

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد 

Πόσες φορές μας έχουν διορθώσει, γνωρίζοντας ότι αυτό είναι το σωστό και στρέφουμε το πρόσωπο μας με ενόχληση και μίσος προς αυτόν που θέλει το καλό μας; Πόσες φορές έχουμε συμβουλέψει, έχοντας καθαρή καρδιά και δεχτήκαμε σκληρή λεκτική επίθεση, η ψυχρή ματιά και αποστροφή;

Όμως ακόμα και αν ο άλλος μας συμβουλεύει ορθά, έχοντας εγωισμό στην καρδιά του, τότε αυτό δεν είναι δικό μας θέμα και θα λογοδοτήσει στον Αλλάχ τον Ύψιστο. Είναι άστοχο και λάθος να μην διορθωθούμε από την συμβουλή, μόνο και μόνο γιατί νιώσαμε η πιστεύουμε ότι το άτομο δεν έχει ειλικρίνεια. Δεν είναι δουλεία μας να ψάχνουμε τις προθέσεις της καρδιάς του άλλου, αλλά όταν ακούμε το σωστό να συνετιζόμαστε κατάλληλα. Αυτό όμως που μπορούμε να ελέγχουμε είναι η δικιά μας πρόθεση μας όταν συμβουλεύουμε και αλλοίμονο σε αυτόν που διορθώνει και συμβουλεύει για χάρη μόνο να κυνηγήσει τα λάθη του αδελφού του η της αδελφής του και όχι να ακουστεί η αλήθεια για χάρη του Κυρίου. Ο Ύψιστος, ο Μοναδικός Άξιος λατρείας είπε:

«Κι ας ξεπηδήσει από σας ένας λαός που αναγγέλλει ποιο είναι το καλό, και να κελεύει ποιο είναι το σωστό, και να απαγορεύει το κακό. Αυτοί είναι εκείνοι που θα πετύχουν την ευτυχία» [Κοράνι 3:104]

Επίσης:

«Οι Πιστοί, άνδρες και γυναίκες υποστηρίζονται μεταξύ τους, επιτάσσουν ό,τι είναι δίκαιο, κι απαγορεύουν ό,τι είναι  κακό,  τηρούν  τακτική  προσευχή εφαρμόζουν τακτική ελεημοσύνη, κι υπακούουν στον Αλλάχ και τον Απόστολο Του» [Κοράνι 9:71]

Ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم

«Η Θρησκεία είναι ειλικρίνεια (η ειλικρινής συμβουλή). Είπαμε (οι σαχάμπα) σε ποιον; Είπε: (συμβουλεύοντας για χάρη) στον Αλλάχ, στο Βιβλίο Του, στον Απόστολο, στους Ηγέτες των Μουσουλμάνων και στον λαό» {Μούσλιμ 55, Άμπου Νταούντ 4944}. [Δείτε την αναλυτική εξήγηση αυτής της ρήσης εδώ ]

Είναι ευλογία από τον Αλλάχ τον Ύψιστο να έχουμε αδέλφια που μας υπενθυμίζουν τις εντολές Του και την Σούννα του Προφήτη (صلى الله عليه وسلم). Ο λόγιος Σουφιάν αθ Θάουρη είχε αναφέρει «Συναντήσαμε ανθρώπους που αγαπούσαν όταν κάποιος τους έλεγε , «Φοβηθείτε τον Αλλάχ τον Ύψιστο». Σήμερα βρίσκουμε ανθρώπους που ενοχλούνται με αυτό.»

Όταν κάποιος συμβουλεύει, υπενθυμίζει και διορθώνει ορθόδοξα και αυθεντικά, τότε δεν σημαίνει ότι θέλει να μας μειώσει η να μας κακολογήσει και αυτό γιατί τα δικαιώματα του Αλλάχ και του Αποστόλου Του είναι πιο ιερά από το δικαίωμα και την τιμή οποιουδήποτε άλλου. Δεν μας ενδιαφέρει η κοινωνική θέση αυτού που κάνει λάθος/αμαρτία, η αν είναι αγαπητός/συμπαθητικός σε εμάς, μας ενδιαφέρει να ακουστεί το σωστό, ορθά, αυθεντικά, ορθόδοξα. Αυτή η διόρθωση δεν γίνεται για προσωπικούς λόγους αλλά μόνο για χάρη του Αλλάχ, να ακουστεί η αλήθεια χωρίς συμβιβασμούς. Αυτός που διορθώνει και η διόρθωση του στηρίζεται σε προσωπικούς λόγους είναι άστοχος και ίσως να φτάσει στα όρια της υποκρισίας.

Δυστυχώς ορισμένοι δεν κατανοούν ότι όταν κάποιος δέχεται συμβουλή και διόρθωση, ακόμα και αν είναι ο πιο αγαπητός ανάμεσα μας και κάποιοι έρχονται να τον υποστηρίξουν λέγοντας «υποστηρίζουμε την τιμή του και το δικαίωμα του», την ίδια ώρα αγνοούν ότι η τιμή του Αποστόλου και του μηνύματος που ήρθε (Ισλάμ) είναι κατά πολύ ανώτερα και άξια υποστήριξης.

Οι Ουλεμά ποτέ δεν διόρθωναν για χάρη κάποιου εγωισμού, αλλά μόνο για χάρη του Αλλάχ του Υψίστου. Συγχωρούσαν όλες τις αδικίες και το κακό που είχαν υποστεί από τους εχθρούς τους, αλλά στεκόντουσαν σαν ασπίδες απέναντι τους και τους αναιρούσαν όταν ξεστόμιζαν αίρεση, θεολογική και δογματική επινόηση και προσωπικές απόψεις περί Ισλάμ. Παράδειγμα ειλικρίνειας!

Και αυτός που διορθώνει, ας κρατήσει αυτό το σημαντικό στοιχείο όταν συμβουλεύει: Να μην κρατά κακία σε κανέναν και να συγχωρεί τον αδελφό του και την αδελφή του, ότι και να του έχουν κάνει, ποτέ να μην μισήσει για κανέναν λόγο, εκτός αυτόν/αυτούς που εναντιώνονται στο θέλημα του Αλλάχ και στην Σούννα του Προφήτη Του (صلى الله عليه وسلم). Πάντα με στοιχεία και αποδείξεις και όχι απλά με εικασίες.

Μια ευγενική καρδιά συγχωρεί τα λάθη, παραβλέπει σφάλματα και αδικίες και δεν εκδικείται για προσωπικούς λόγους. Ο Αλλάχ ο Ύψιστος λέει στο Κοράνι:

«και συγχωρούν ακόμα κι όταν είναι οργισμένοι» [Κοράνι 42:37]

Η Άισα (η γυναίκα του Προφήτη) είπε: «Ο Αγγελιοφόρος του Αλλάχ ποτέ δεν χτύπησε κανέναν με το χέρι του, ούτε γυναίκα ούτε υπηρέτη, μόνο σε περίπτωση που αγωνιζόταν για χάρη του Αλλάχ και ποτέ δεν πήρε εκδίκηση για κανέναν λόγο, εκτός για θέματα που είχαν θεσπιστεί ως απαραβίαστα από τον Αλλάχ και μετά παραβιάστηκαν» {Μούσλιμ, νο 5756}

Ο μεγάλος λόγιος Ίμπν Καθίρ σχολίασε το Κορανικό χωρίο (42:37) παραπάνω:

[και συγχωρούν ακόμα κι όταν είναι οργισμένοι] «σημαίνει ότι είναι στη φύση τους να συγχωρούν τους συνανθρώπους τους και να είναι ανεκτικοί. Η εκδίκηση δεν τους εκφράζει και ούτε είναι στη φύση τους. Ο Απόστολος του Αλλάχ ποτέ δεν πήρε εκδίκηση για προσωπικούς λόγους παρα μόνο όταν οι νόμοι του Αλλάχ παραβιαζόντουσαν». Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι ο λαϊκός Μουσουλμάνος έχει δικαίωμα να πειθαρχήσει τον αιρετικό, διότι αυτό είναι δικαίωμα του αρχηγού κράτους και όχι του λαού σε Ισλαμική χώρα.

Ο Ίμπν Άμπι Χάτιμ ανέφερε από τον πατέρα του, ο οποίος ανέφερε από τον Ίμπν Άμπου Όμαρ, που ανέφερε από τον Σουφίαν, από τον Ζααιντα, από τον Μανσούρ, από τον Ιμπραχίμ, οπου είπε: «Οι πιστοί απεχθανόντουσαν να ταπεινώνουν τους άλλους και όταν είχαν το πάνω χέρι συγχωρούσαν»

Ας συγχωρέσουμε λοιπόν τις αδικίες που μας έχουν κάνει, το κακό που μας έχουν προκαλέσει, αλλά να σταθούμε σαν σιδερένιος τοίχος όταν ξεστομίζουν αίρεση, επινόηση, και προσωπικές απόψεις περί Ισλάμ, και αυτό για χάρη του Αλλάχ και όχι για προσωπικούς λόγους, εγωισμό η αλαζονεία.

Είθε ο Αλλάχ ο Ύψιστος να μας κάνει από αυτούς που συμβουλεύουν με ειλικρίνεια, με γνώση και να μας προστατέψει από την υποκρισία.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading