Ο Αλλάχ προμηθεύει με μέτρο, όχι όπως θέλεις εσύ

Άχμαντ Μ.Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Μην παραπονιέσαι για τα λίγα χρήματα, τις λίγες προμήθειες και τα λίγα μέσα ως προς συντήρηση. Και μην είσαι από αυτούς που γκρινιάζουν επειδή δεν έχεις περισσότερα. Ο Ύψιστος λέει:

وَلَوْ بَسَطَ اللَّهُ الرِّزْقَ لِعِبَادِهِ لَبَغَوْا فِي الْأَرْضِ وَلَٰكِن يُنَزِّلُ بِقَدَرٍ مَّا يَشَاءُ ۚ إِنَّهُ بِعِبَادِهِ خَبِيرٌ بَصِيرٌ

«Κι αν ο Αλλάχ έδινε άφθονα τα μέσα για τη συντήρηση των δούλων Του, θα παρανομούσαν στη γη. Αλλά (τα) στέλνει με μέτρο κάτω (στη γη) – όπως θέλει – Γιατί με τους δούλους Του είναι Έμπειρος και Προσεκτικός (βλέπει καλά και τους ξέρει καλά)» {Κοράνι 42:27}

Κι αν ο Αλλάχ έδινε άφθονα τα μέσα για τη συντήρηση των δούλων Του, θα παρανομούσαν στη γη: Αν λάμβαναν παραπάνω από αυτό που χρειάζονται θα συμπεριφερόντουσαν αλαζονικά, παράνομα και άδικα, καταπατώντας τα δικαιώματα του άλλου.

Αλλά (τα) στέλνει με μέτρο κάτω (στη γη) – όπως θέλει – Γιατί με τους δούλους Του είναι Έμπειρος και Προσεκτικός (βλέπει καλά και τους ξέρει καλά): Στέλνει τις προμήθειες του σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του καθένα και όχι σύμφωνα με τις απατηλές επιθυμίες τους και αυτό γιατί γνωρίζει άριστα την κατάσταση τους. Γι’αυτό και δίνει πλούτη σε αυτόν που αξίζει και αφήνει στην φτώχια αυτόν που αξίζει.

{Ταφσίρ Ίμπν Καθίρ, τόμος 8, σελ.590-591} 

Ο Αλλάχ ο Ύψιστος γνωρίζει καλά το δημιούργημα του, τα πολλά μπορεί να τον καταστρέψουν  και να τον κάνουν να συμπεριφερθεί άδικα και παράνομα. Συνεπώς το να έχει λίγα και περιορισμένα, μόνο για τις ανάγκες του, τον βοηθάνε έτσι ώστε να κρατήσει την απαιτουμένη ισορροπία και να μην παρεκκλίνει από το μονοπάτι.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمدCategories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: