Η συμβουλή του Τζάφαρ ας Σάντικ στον γιό του

Άχμαντ Μ.Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ο Ιμάμης Τζάφαρ ας Σάντικ συμβούλεψε τον γιο του λέγοντας:

Γιε μου, πράγματι αυτός που είναι ευχαριστημένος με αυτά που έχει, τότε αυτός είναι πλούσιος, ενώ αυτός που επιθυμεί αυτά που έχει ο διπλανός του είναι ο φτωχός.

Να ξέρεις, ότι αυτός που αποκαλύπτει τις αμαρτίες του άλλου, τότε οι αμαρτίες του ιδίου (κάποια στιγμή) θα αποκαλυφθούν. 

Χωρίς καμία αμφιβολία, αυτός που τραβά το ξίφος για επανάσταση, τότε θα θανατωθεί από αυτό.

Πράγματι, αυτός που κάνει συντροφιά στον ανόητο μειώνεται το επίπεδο του. Ενώ αυτός που κρατά συντροφιά με τους Ουλεμά εξευγενίζεται

Γιέ μου, μην ανακατεύεσαι σε θέματα τα οποία δεν σε αφορούν, διότι (αν το κάνεις) εκεί σε περιμένει ο εξευτελισμός. Να λες πάντα την αλήθεια, είτε είναι υπέρ σου είτε εναντίον σου. Να συμβουλεύεσαι για τα θέματα σου τους κοντινούς συγγενείς, να διαβάζεις συχνά το Κοράνι, να μεταφέρεις (την διδασκαλία του) Ισλάμ (σε άλλους), να καλείς στο ενάρετο, να απαγορεύεις το παράνομο και να είσαι πάντα γενναιόδωρος σε αυτόν που αναζητά βοήθεια.

Συνεχώς να φτιάχνεις τις σχέσεις σου με αυτούς που σε ξεκόβουν. Να προσέχεις (μείνε μακριά) το κουτσομπολιό και την συκοφαντία, διότι γεννούν το μισός και την εχθρότητα στην καρδιά.

Σε προειδοποιώ να μην εκθέτεις τα σφάλματα των άλλων, διότι αυτός που το κάνει είναι σαν τον εκτεθειμένο στόχο.

Να φροντίζεις να επισκέπτεσαι τους ενάρετους και να απομακρύνεσαι από τους αμαρτωλούς μιας και ο δεύτερος (ο αμαρτωλός) είναι σαν τον βράχο που δεν παρέχει νερό, σαν το άκαρπο δένδρο, σαν την ξερή γη.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد  

Πηγή: Σιάρ Α’αλάμ αν Νουμπουλά, τόμος 6, σελ.263, του Ιμάμη αδ Δάχαμπι.Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , ,

%d