Ίμπν ουλ Κάγιεμ: Αντιμετώπισε την κακία με καλοσύνη

Άχμαντ Μ.Ελντίν

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد 

Ο Σέηχ ουλ Ισλάμ, ο Ιμάμης Ίμπν ουλ Κάγιεμ συμβουλεύει τα εξής:

Ένας από τους πολλούς τρόπους για να προφυλαχτείς από τον εχθρό και απ’αυτόν που σε φθονεί, είναι να είσαι καλοσυνάτος προς αυτόν. Σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο, και πράγματι όποιος το κάνει του έχει δοθεί από τον Αλλάχ ένα χαρακτηριστικό ενάρετο που λίγοι το έχουν. Κάθε φορά που κάποιος σε πειράζει, σου κάνει κακό, σε φθονεί και άλλα παρόμοια, εσύ απαντάς με καλοσύνη και βοήθεια προς αυτόν. Μπορεί να μην πιστεύεις ότι αυτό είναι αρετή, αλλά δες τι λέει ο Αλλάχ στο Κοράνι:

وَلَا تَسْتَوِي الْحَسَنَةُ وَلَا السَّيِّئَةُ ۚ ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِيٌّ حَمِيمٌ

وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا الَّذِينَ صَبَرُوا وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا ذُو حَظٍّ عَظِيمٍ

«Η καλή πράξη δεν είναι ίση με την κακή πράξη. Να απαντάς στο κακό με ότι είναι καλύτερο. Και τότε (θα δεις) εκείνος, που μεταξύ σου και μεταξύ του υπήρχε εχθρότητα, θα γίνει στενός σου φίλος. Και κανείς δεν θα λάβει αυτήν την ικανότητα (καλοσύνης), παρά μόνο οι υπομονετικοί, και κανείς δεν του έχει δοθεί αυτό παρα μόνο σε αυτόν που του έχει δοθεί καλό» {Κοράνι Φουσιλατ 41:34-35}

Ο Προφήτης, στην συλλογή του Ιμάμη αλ Μπουχάρι (νο. 3477), αναφέρει το παράδειγμα ενός Προφήτη, πριν από αυτόν, που ο λαός του τον χτύπησε και τον κακομεταχειρίστηκε μέχρι που μάτωσε. Παρόλαυτα, έκανε ντουά στον Αλλάχ λέγοντας:

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِقَوْمِي فَإِنَّهُمْ لاَ يَعْلَمُونَ

«Ο Αλλάχ, συγχώρεσε τον λαό μου, γιατί δεν γνωρίζουν»

Κοίτα πως είπε 4 πράγματα ευσπλαχνίας και καλοσύνης, παρόλο που τον χτυπούσαν:

  • Τους συγχώρεσε.
  • Ζήτησε συγχώρεση από τον Αλλάχ γιαυτούς
  • Τους δικαιολόγησε λόγω άγνοιας
  • Τους σύνδεσε με τον εαυτό του, λέγοντας «τον λαό μου» έτσι όπως ο πατέρας θα πει «το παιδί μου» η «οικογένεια μου» για να μεσολαβήσει να μην πάθει κακό.

Πως όμως θα διευκολυνθείς έτσι ώστε να πράξεις αυτήν την καλοσύνη κατά του εχθρού σου;

Γνωρίζεις πολύ καλά ότι έχεις αμαρτίες και αστοχίες. Και αυτά είναι μεταξύ εσένα και του Κυρίου σου. Και φοβάσαι για τα αποτελέσματα των αμαρτιών σου και ελπίζεις από τον Κύριο σου να σε συγχωρέσει και να παραβλέψει τα λάθη σου. Όχι απλά θες να σε συγχωρέσει, αλλά να σε τιμήσει και να σου δώσει μια καλή και ευχάριστη διαμονή (Παράδεισος) μετά θάνατον.

Εάν λοιπόν ζητάς αυτό από τον Κύριο σου, παρόλο τις αμαρτίες που έχεις, τότε πρέπει να αντιμετωπίσεις την κτίση (ανθρώπους) με παρόμοιο τρόπο όταν σε αδικεί, έτσι ώστε και ο Αλλάχ να σε αντιμετωπίσει το ίδιο. Η ανταμοιβή είναι όμοια με την πράξη. Όπως συμπεριφέρεσαι με τους ανθρώπους όταν σου κάνουν κακό, έτσι και ο Αλλάχ θα σου συμπεριφερθεί όταν κάνεις αμαρτίες προς αυτόν. Τι θα κάνεις λοιπόν; Θα εκδικηθείς η θα συγχωρέσεις; Ότι θα κάνεις με τους άλλους, το ίδιο θα γίνει και με εσένα. Θα σου συμπεριφερθούν όπως συμπεριφέρεσαι. Όποιος συλλογιστεί αυτά τα λόγια, τότε θα διευκολυνθεί να είναι καλοσυνάτος με αυτούς που τον αδικούν και τον ενοχλούν.

Στη συλλογή του Ιμάμη Μούσλιμ (2558), προκύπτει το γνωστό χαντίθ, το οποιο αναφέρετε σε αυτόν που είναι καλοσυνάτος προς τους συγγενείς του, ενώ οι συγγενείς του τον πολεμούν και του κάνουν κακό.

لَئِنْ كُنْتَ كَمَا قُلْتَ فَكَأَنَّمَا تُسِفُّهُمُ الْمَلَّ وَلاَ يَزَالُ مَعَكَ مِنَ اللَّهِ ظَهِيرٌ عَلَيْهِمْ مَا دُمْتَ عَلَى ذَلِكَ

Ο Προφήτης είπε σε αυτόν: αν είσαι υπομονετικός και καλοσυνάτος και αυτοί σου κάνουν κακό και σε αδικούν, τότε είναι σαν να τους βάζεις καμένη σταχτή στα στόματα τους και θα έχεις δίπλα σου έναν άγγελο από τον Αλλάχ να σε στηρίζει εναντίον τους, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίζεις να είσαι καλοσυνάτος και ευγενικός, παρολο που σε αδικούν.

Με τέτοια συμπεριφορά κερδίζεις πολλούς ανθρώπους και πολλοί θα σε στηρίξουν. Είναι φυσιολογικό να κερδίζεις καρδιές όταν είσαι καλοσυνάτος όταν η άλλη πλευρά σε αδικεί. Και μόνο δυο σενάρια προκύπτουν για τον εχθρό, όταν δείχνεις αυτόν τον καλοκάγαθο χαρακτήρα:

Είτε θα τον κερδίσεις με την καλοσύνη σου και ο εχθρός θα παραδεχτεί το λάθος, και από εχθροί θα γίνετε φίλοι. Είτε ο εχθρός θα αποτύχει παταγωδώς και θα καταστραφεί και εσύ θα απολαμβάνεις τους καρπούς της καλοσύνης σου από τον Αλλάχ.

Πηγή: – نصائح ابن قيم

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: