Απάντηση σε υποστηρίκτρια της «αραβικής άνοιξης» – الرد على مؤيد الربيع العربي

 

Με όλο το σεβασμό αγαπητέ κύριε Αχμέντ Ελντίν, παρακολούθησα το βίντεο όπως και παλαιότερα ομιλίες σας. Θεωρώ οτι το θράσος είναι δικό σας. Αυτοι που επανάστησαν για τα δικαιώματα τους δεν ήταν μόνο απο τη μουσουλμανική αδερφότητα, ακόμη και εάν υποθέσουμε με τα λεγόμενα σας οτι είναι μια τρομοκρατική και εξτρεμιστική οργάνωση. Εάν θα μπορούσαν να ξυπνήσουν και να σας ακούσουν όσοι σκοτώθηκαν στην ίδια τους τη χώρα επειδή ζήτησαν το αυτονόητο: το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή, τι θα σας έλεγαν;;;Μήπως όποιος αντιδρά στην κυβέρνηση μιας χώρας και διεκδικεί τα δικαιώματα του είναι τρομοκράτης; Δική μου γνώμη θα ήταν οι ιδεολογικές διαφωνίες σας με την συγκεκριμένη οργάνωση να μην συνδέονται με το συγκεκριμένο συμβάν και να μην υπερτερούν της λογικής…Γιατί και εσείς στη Δϋση ζείτε και δεν ξέρετε εάν θα αντέχατε τέτοιες συνθήκες διαβίωσης. Αυτά που λέτε διαφωνούν νομίζω με ένα σημείο απο το Κοράνι που λέει: οτι ο Θεός δεν αλλάζει τις συνθήκες του ανθρώπου εάν ο ίδιος ο άνθρωπος δεν ξεκινήσει να τις αλλάξει ο ίδιος (Αρ ‘ραντ 11)…

Απάντηση:

Στο Ισλάμ απαγορεύεται αυστηρά η επανάσταση στον κυβερνήτη. Διαβάζουμε σε μια προφητική ρήση (χαντίθ): ο Χουδάηφα Ίμπν Υαμααν ρώτησε τον Απόστολο:

«Απόστολε του Αλλάχ, χωρίς καμία αμφιβολία βιώσαμε άσχημες – κακές εποχές (προ Ισλαμικές) και ο Αλλάχ μας έφερε καλές εποχές (Ισλαμική περίοδος) τις οποίες ζούμε τώρα. Θα υπάρξουν άραγε κακές στιγμές μετά από αυτήν την καλή; Ο Απόστολος απάντησε «ναι». Είπα (ο Χουδάηφα Ίμπν Υαμααν) «θα υπάρξουν έπειτα καλές μετά από τις κακές αυτές εποχές»; Απάντησε «ναι». Είπα, «θα υπάρξουν κακές πάλι έπειτα από αυτές τις καλές», είπε, «ναι». Ρώτησα, «πως θα γίνει αυτό». Είπε, «Θα υπάρξουν κυβερνήτες που δεν θα καθοδηγούν με την καθοδήγηση μου και δεν θα υιοθετούν τους τρόπους μου (Σούννα). Ανάμεσα τους θα υπάρχουν άνδρες που θα έχουν σατανικές καρδιές στα ανθρώπινα σώματα τους». Είπα, «και τι να κάνω Απόστολε του Αλλάχ αν συμβεί να ζήσω τέτοιες εποχές»; Απάντησε, «Να υπακούς τον κυβερνήτη και να τηρείς τις εντολές του, ακόμα και εάν σε μαστιγώνει και σου αρπάζει την περιουσία, να ακούς και να υπακούς» {από την συλλογή του Ιμάμ Μούσλιμ, 1847}

Ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم είπε επίσης:

«Μετά από εμένα θα δείτε κυβερνήτες που δεν θα σας δίνουν τα δικαιώματα σας, αλλά εσείς πρέπει να τους τα δίνεται (σχετικά με την υπακοή) και κάντε υπομονή μέχρι να με συναντήσετε (την Ημέρα της Κρίσης)» {Μπουχάρι, 7057}

Το εδάφιο το οποίο παραθέτεις λέει: «Ο Αλλάχ δεν θ’ αλλάξει την κατάσταση ενός λαού, εκτός αν αλλάξουν οι ίδιοι ότι είναι μέσα στις ψυχές τους» {Κοράνι 13:11}.

Παρέθεσες την καλύτερη απάντηση προς τον εαυτό σου. Ο λαός που θέλει αλλαγή πρέπει να αλλάξει αυτός ο ίδιος πρώτα, και η αλλαγή δεν έρχεται με την επανάσταση (όπως απαγορεύει ο Προφήτης) αλλά μέσω της ατομικής καλυτέρευσης με την προσκόλληση στο Κοράνι και στην Σούννα. Έτσι έρχεται η αλλαγή. Όταν θα αλλάξει λοιπόν ο λαός θα γίνει η αλλαγή, όχι  όταν αλλάξει ο κυβερνήτης, διότι αυτός ο κυβερνήτης βγήκε από τα σπλάχνα και από τα λάθη της κοινωνίας, δεν είναι ουρανοκατέβατος. Αναλογίσου τα σοφά λόγια του μεγάλου λόγιου, Ιμάμη Ίμπν ουλ Κάγιεμ που είπε:

«Συλλογίσου την Σοφία του Αλλάχ, του Υψίστου, που έκανε βασιλιάδες και ηγέτες με βάση τα έργα των λαών που εξουσιάζουν (δηλαδή η συμπεριφορά των αρχηγών, βασιλιάδων, πρόεδρων κτλ είναι με βάση την συμπεριφορά και τις πράξεις των λαών τους). Τα έργα των ανθρώπων εμφανίζονται με την μορφή των ηγετών τους.

Αν οι άνθρωποι/λαός είναι έντιμοι, σωστοί, δίκαιοι τότε και οι κυβερνήτες τους θα είναι σωστοί και δίκαιοι. Όταν ο λαός θα απομακρυνθεί από την εντιμότητα, την δικαιοσύνη και το ορθό, τότε και οι ηγέτες τους θα απομακρυνθούν. Και αν ο λαός είναι άδικος τότε και οι κυβερνήτες τους θα είναι άδικοι και μάλιστα η αδικία των ηγετών θα στραφεί ενάντια στο λαό τον άδικο. Και όταν εμφανιστεί η εξαπάτηση και η προδοσία στο λαό τότε και οι κυβερνήτες τους θα εξαπατούν και θα προδίδουν.

Όταν ο λαός αρχίζει να μην τηρεί την συμφωνία που έχει με τον Αλλάχ και γίνει φιλάργυρος τότε και οι κυβερνήτες θα αρνηθούν να δώσουν τα δικαιώματα στον λαό και θα γίνουν και αυτοί φιλάργυροι. Και όταν οι άνθρωποι θα αρχίζουν να αδικούν και να στερούν τα δικαιώματα από τους συνανθρώπους τους τότε και οι κυβερνήτες τους θα τους στερήσουν τα δικαιώματα τους.

Έτσι λοιπόν, αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τους λαούς, εμφανίζονται με βάση τις πράξεις του λαού. Και ο Ύψιστος κάνει έτσι ώστε ο άδικος, ο παράνομος και ο κακός να εξουσιάζεται από ανάλογους  χαρακτήρες και συμπεριφορές.

Και από την στιγμή που οι ενάρετοι προκάτοχοι (οι πρώτοι Μουσουλμάνοι) ήταν οι καλύτεροι από κάθε γενιά ανθρώπων τότε και οι ηγέτες τους ήταν από τους καλύτερους γιαυτους (τα πρώτα χαλιφάτα). Όταν όμως οι άνθρωποι στράφηκαν στην αδικία και την παρανομία τότε ανάλογους κυβερνήτες απόκτησαν.

Οι αρχηγοί μας και οι ηγέτες μας είναι ανάλογοι με τους χαρακτήρες μας» {Μιφταάχ Νταάρους Σαάντα», τόμος 2, σελ. 177}

Η επανάσταση αυτή που υποστηρίζεις μόνο χάος, δολοφονίες και κακό έφερε. Κανένα απολύτως καλό. Ο μεγάλος Ιμάμης, ο Χάσαν αλ Μπάσρι, εύστοχα παρατήρησε: «εάν ο κόσμος έκανε υπομονή με τους άδικους κυβερνήτες του τότε δεν θα αργούσε να έρθει η διέξοδος από τον Αλλάχ. Όμως ο κόσμος βιάζεται με το ξίφος και καταλήγει να μένει με αυτό (δηλ να σκοτώνεται). Μα τον Αλλάχ οι επαναστάτες δεν φέρνουν καλό ούτε για μια μόνο ημέρα» {Ταμπακάτ αλ Κούμπρα, του Ίμπν Σάαντ}

Τα κεφάλια της επανάστασης που επικροτείς, όταν φώναζαν για επαναστάσεις, απολάμβαναν την ασφάλεια και τον πλούτο τους στην Δύση, ενώ ταυτόχρονα μικρά παιδιά χάνανε την ζωή τους σε Ισλαμικές χώρες. Γιαυτήν την επανάσταση καμαρώνετε;

 

Για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, εάν έχεις την παραμικρή αμφιβολία ότι πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση, τότε αρκεί να γνωρίζεις (πέρα από τα άλλα) ότι είναι οι πρώτοι εφευρέτες της ζώνης εκρηκτικών και των καμικάζι αυτοκτονίας, όταν προσπαθούσαν να δολοφονήσουν Αιγύπτιους πολιτικούς (και όχι μόνο).

Η κόντρα λοιπόν δεν είναι ιδεολογική αλλά θρησκευτική και κυρίως μεθοδολογική. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας. Ως Μουσουλμάνος η ιδεολογία μου είναι το Ισλάμ, όχι οι γνώμες και οι απόψεις (όπως χαρακτηρίζεις την θέση σου). Κανένας δεν ζήτησε την «γνώμη» σας ούτε έχει και καμία ουσία, όταν ο Αλλάχ και ο Προφήτης τους έχουν μιλήσει γιαυτα τα θέματα. Αυτές οι «γνώμες» και οι «απόψεις» είναι που κατέστρεψαν τις χώρες αυτές. Γιαυτο καλά θα κάνετε να τις κρατάτε για τον εαυτό σας και για τις οικογένειες σας. Αν θέλετε εσείς να καταστραφείτε πρόβλημα σας. Λέει ο Ύψιστος:

«Δεν είναι σωστό σ’ ένα Πιστό κι ούτε σε μια Πιστή, όταν για μια υπόθεση που έχει ληφθεί η απόφαση από τον Αλλάχ κι από τον Απόστολο Του, να έχουν την ελεύθερη επιλογή για την απόφαση τους. Κι αν κανείς δεν υπακούει στον Αλλάχ και στον Απόστολο Του, τότε βρίσκεται σε φανερή πλάνη.» (Κοράνι 33: 36)

Σας συμβουλεύω λοιπόν, σε περίπτωση που είστε Μουσουλμάνα, να επιστρέψετε στην θρησκεία σας με ορθή κατανόηση, αυτή του Προφήτη και των μαθητών του, και να αφήσετε στην άκρη τις απόψεις και τις γνώμες σας. Η θρησκεία δεν είναι άποψη ούτε γνώμη, ούτε αμπελοφιλοσοφικός στοχασμός, είναι τα λεγόμενα του Αλλάχ, του προφήτη Του και η κατανόηση των μαθητών του Προφήτη (Σαχάμπα). Και αν θέλετε να διεκδικήσετε δικαιώματα, τότε πρώτα να τα αποδώσετε στον Δημιουργό σας καθώς πρέπει και έπειτα να φωνάζετε για αξιοπρέπεια.

Άχμαντ Μ.Ελντίν

Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας

Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)

IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

Δείτε επίσης:

 Categories: ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Tags: , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: