Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον μήνα Μουχάραμ – فضائل شهر محرم الشيخ صالح الفوزان

Μετάφραση: Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ο Αλλάμα Σέηχ Σάλιχ αλ Φαουζάν είπε: 

“Πράγματι, αυτός ο μήνας (ο Μουχάραμ) έχει πολλές αρετές. Ο Προφήτης  صلى الله عليه وسلم  είπε:

«Η καλύτερη νηστεία, μετά το Ραμαντάν, είναι η νηστεία του μήνα του Αλλάχ, ο αλ Μουχάραμ. {Μούσλιμ, νο.1163}

Γιαυτο συνιστάται να αυξήσουμε την νηστεία μας σε αυτόν τον μήνα. Επίσης, είναι απο τους ιερούς μήνες, όπως επίσης είναι ο μήνας στον οποίο οι Σαχάμπα, κατά την διάρκεια του Χαλιφάτου του Όμαρ, τον διάλεξαν να είναι ο πρώτος χίτζρι μήνας (του Ισλαμικού ημερολογίου)

Είναι ένας μήνας που έχει πολλές αρετές και από τις πιο σπουδαίες είναι ημέρα της Ασούρα που εμπεριέχεται σε αυτόν τον μήνα, για την οποία ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم ενημέρωσε ότι η νηστεία σε αυτήν την ημέρα εξιλεώνει τις αμαρτίες (που διαπράχτηκαν) του προηγούμενου έτους {Μούσλιμ, νο.1162}

Επίσης, ο Μωυσής عليه السلام νήστεψε σε αυτήν την ημέρα απο ευγνωμοσύνη προς τον Αλλάχ, όταν ο Αλλάχ έπνιξε τον Φαραώ και τον λαό του. Γιαυτο και νήστεψε απο ευγνωμοσύνη στον Αλλάχ και οι Ιουδαίοι νήστεψαν μετά απο αυτόν {Μπουχάρι, νο.4680}

Και όταν ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم έφτασε στην Μεδίνα, αφότου μετανάστευσε, είδε τους Ιουδαίους να νηστεύουν εκείνη την ημέρα, και ρώτησε «ποια είναι αυτή η νηστεία για την οποία νηστεύετε;» Απάντησαν: «Πράγματι, είναι η ημέρα οπου ο Αλλάχ τίμησε τον Μωυσή عليه السلام και τον  λαό του, και ο Αλλάχ ντρόπιασε τον Φαραώ και τον λαό του. Γιαυτο και ο Μωυσής عليه السلام νήστεψε σε αυτήν με αποτέλεσμα να νηστεύουμε και εμείς σε αυτήν». Ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم απάντησε: «έχουμε περισσότερο δικαίωμα στον Μωυσή απ’οτι εσείς» η «δικαιούμαστε περισσότερο τον Μωυσή απ’οτι εσείς». Γιαυτο νήστεψε και διέταξε νηστεία για εκείνη την ημέρα {Μπουχάρι, νο.2004}

Γιαυτο και η νηστεία σε αυτήν την ημέρα είναι μια εξαιρετική σουννα που συνίσταται. Παρολαυτα, ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم μας ζήτησε να διαφέρουμε από τους Ιουδαίους, γιαυτο και διέταξε να νηστέψουμε και μια ημέρα πριν από αυτήν, η οποία είναι η ένατη ημέρα (Μουχάραμ). Και σε άλλη ρήση διαβάζουμε «η νηστέψτε την ημέρα που ακολουθεί (11η Μουχάραμ). Η νηστεία όμως της 9ης είναι πιο επιβεβαιωμένη και συνίσταται περισσότερο.

Συνεπώς, νηστεύουμε εκείνη την ημέρα, ακολουθώντας το παράδειγμα των Προφητών του Αλλάχ, του Μωυσή عليه السلام και του Μουχάμαντ صلى الله عليه وسلم. Είναι μια ημέρα που ο Αλλάχ τίμησε τους Μουσουλμάνους μέσω του χεριού του Μωυσή عليه السلام.

Είναι μια νίκη των Μουσουλμάνων και ισχύει μέχρι την Ώρα (της κρίσης) που θα καθιερωθεί και είναι μια ευλογία από τον Αλλάχ για την οποία πρέπει ευχαριστήσουμε κάνοντας νηστεία. Γιαυτο και η νηστεία της Ασούρα συνίσταται εξαιρετικά στην Προφητική παράδοση (Σούννα).

Συνεπώς, οι Μουσουλμάνοι νηστεύουν την 9η ημέρα και την 10η (του Μουχάραμ), που είναι η Ασούρα. Πρόκειται για μια Σούννα η οποία τηρείται από την Ούμμα και όλη η δόξα ανήκει στον Αλλάχ.

Έτσι λοιπόν, η νηστεία αυτή έχει καθιερωθεί, αναζητώντας την ανταμοιβή και επίσης από ευγνωμοσύνη προς τον Αλλάχ”

Πηγή:

Δείτε επίσης:

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading