Πολύτιμες συμβουλές για την ζωή του Μουσουλμάνου – نصائح عامة في الدين

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Προτού φύγεις από αυτήν την επίγεια ζωή, φρόντισε να μάθεις 8 σημαντικά πράγματα που θα σε ωφελήσουν στην επόμενη (ζωή):

1)  Εάν κοιτάξεις τους ανθρώπους τότε θα δεις ότι όλοι τους έχουν κάτι που αγαπούν ιδιαίτερα. Όταν όμως φτάνουν στον τάφο τους (πεθαίνουν) αυτό το αγαπημένο (είτε είναι αντικείμενο, είτε άνθρωπος ) τον εγκαταλείπει. Γιαυτο κάνε τις καλές σου πράξεις (όπως ορίζονται από το Κοράνι και την Σούννα) να είναι το αγαπημένο σου έτσι ώστε να μπορούν να σου κρατήσουν συντροφιά στον τάφο.

2) Δες το εδάφιο του Αλλάχ του Ύψιστου που λέει:

«..και έχει συγκρατήσει τον εαυτό του από τις κατώτερες επιθυμίες» {Κοράνι 79:40}

Και αγωνίσου με δυνατές προσπάθειες να διώχνεις τις κατώτερες/αρνητικές επιθυμίες μέχρι να μπορείς να στέκεσαι σταθερός στην εντολή του Ύψιστου. 

3) Παρατήρησε τον άνθρωπο και δες ότι ο κάθε ένας τους έχει κάτι που αγαπά και το προστατεύει. Έπειτα δες το εδάφιο του Ύψιστου που λέει:

«Ότι έχετε μαζί σας θα εξαφανιστεί, ότι έχει ο Αλλάχ παραμένει (για πάντα)» {Κοράνι 16:96}.

Δίνε λοιπόν ότι θεωρείς αγαπημένο και αξίας για ελεημοσύνη και θα στο κρατήσει ο Αλλάχ φυλάγοντας το και δίνοντας σου κάτι καλύτερο 

4) Παρατήρησε τον άνθρωπο και δες τον πως καυχιέται για την περιουσία του, την καταγωγή του, τους προγόνους του, την φήμη του και την θέση του. Έπειτα δες το εδάφιο του Ύψιστου που λέει:

«Πράγματι, ο πιο τιμημένος από σας, για τον Αλλάχ, είναι ο πιο θεοσεβής» {Κοράνι 49:13}

Γιαυτό αγωνίσου να κερδίσεις την θεοσέβεια και να είσαι από τους τιμημένους στον Κύριο σου.

5) Παρατήρησε τον άνθρωπο και δες πως ζηλεύει με έχθρα τον συνάνθρωπο του. Έπειτα δες το εδάφιο του Ύψιστου:

«Εμείς είμαστε που μοιράζουμε, ανάμεσα τους, τα απαραίτητα για τη συντήρηση τους στη ζωή του κόσμου τούτου» {Κοράνι 43:32}

Γιαυτό μην ζηλεύεις (με έχθρα/κακία) ότι έχει ο διπλανός σου. Δεν αξίζει από την στιγμή που ο Ύψιστος είναι αυτός που δίνει σε όποιον επιθυμεί.

6) Παρατήρησε τους και δες πως μισούν ο ένας τον άλλον (οι Μουσουλμάνοι μεταξύ τους). Έπειτα δες το εδάφιο του Αλλάχ που λέει:

«Πράγματι, ο σατανάς είναι για σας εχθρός, γι’ αυτό να τον παίρνετε (να του συμπεριφέρεστε) ως εχθρό…» {Κοράνι 35:6}

Γιαυτό άφησε την έχθρα μεταξύ των αδελφών σου και πάρε ως εχθρό σου τον σατανά. (Αυτό δεν σημαίνει ότι εκδηλώνεις αγάπη προς τον οποιοδήποτε η ενώνεσαι με τον κάθε ένα. Με το να παίρνεις ως εχθρό τον Σατανά σημαίνει ότι παίρνεις και ως εχθρούς αυτούς που τον συντροφεύουν – δες Κοράνι 35:6 ολόκληρο το εδάφιο)

7) Παρατήρησε τον άνθρωπο και δες πως αγχώνεται και πανικοβάλλεται για την συντήρηση/επιβίωση του. Έπειτα δες το εδάφιο του Ύψιστου που λέει:

«Δεν υπάρχει κανένα (κινούμενο) ζωντανό πλάσμα πάνω στη γη που η συντήρηση του να μην εξαρτάται απ’ τον Αλλάχ» {Κοράνι 11:6}

Γιαυτό απασχόλησε τον εαυτό σου με το να τον υπακούς (τον Ύψιστο) και μην σε απασχολεί τι έχει για εσένα (για επιβίωση/συντήρηση).

8) Δες τους πως εναποθέτουν την εμπιστοσύνη τους στο εμπόριο, τις εμπορικές τους ικανότητες, την σωματική τους δύναμη. Εσύ να εναποθέτεις την εμπιστοσύνη σου μόνο στον Αλλάχ και έπειτα προχώρα (προς την εργασία).

Πηγή: Μουχτασαρ Μίνχατζ αλ Κασιντίν, τόμος 1, σελ. 25

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading