Τα 3 «συστατικά» ενός επιτυχημένου έγγαμου βίου – نصائح ذهبية لحياة زوجية سعيدة

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ο Αλλάμα Σουλεημάν αρ Ραουχάιλι συμβουλεύει τους νιόπαντρους και γενικά όλους τους παντρεμένους με τις εξής 3 συμβουλές:

1) Χτίσε το σπίτι σου με τα θεμέλια της υπακοής προς τον Αλλάχ τον Ύψιστο και των εντολών του Ισλάμ

Ένα σπίτι το οποίο δεν τηρεί τις εντολές του Αλλάχ και δεν λειτουργεί με το σύστημα των κανόνων του Ισλάμ δεν πρόκειται να γευτεί ευλογίες. Οι ευλογίες του Αλλάχ κατεβαίνουν πάνω σε ένα άτομο, σε μια κοινωνία και σε ένα σπιτικό όταν τηρούνται οι κανόνες του Αλλάχ και της θρησκείας Του. Ευλογίες οι οποίες έρχονται όταν τα μέλη του σπιτιού συνεργάζονται ο ένας με τον άλλον έτσι ώστε να τηρηθούν οι εντολές του Υψίστου.

Ο Αλλάμα παραθέτει το χαντίθ του Προφήτη صلى الله عليه وسلم

رَحِمَ اللَّهُ رَجُلاً قَامَ مِنَ اللَّيْلِ فَصَلَّى وَأَيْقَظَ امْرَأَتَهُ فَإِنْ أَبَتْ نَضَحَ فِي وَجْهِهَا الْمَاءَ رَحِمَ اللَّهُ امْرَأَةً قَامَتْ مِنَ اللَّيْلِ فَصَلَّتْ وَأَيْقَظَتْ زَوْجَهَا فَإِنْ أَبَى نَضَحَتْ فِي وَجْهِهِ الْمَاءَ

Είθε ο Αλλάχ να ευλογεί τον άνδρα αυτόν που σηκώνεται την νύχτα και προσεύχεται, έπειτα ξυπνά την γυναίκα του (για να προσευχηθεί) και αν η γυναίκα αρνηθεί, τότε ρίχνει (λίγες σταγόνες) νερό στο πρόσωπο της. Και είθε ο Αλλάχ να ευλογεί την γυναίκα που σηκώνεται να προσευχηθεί την νύχτα και ξυπνά και τον άνδρα της. Και αν ο άνδρας αρνηθεί, τότε ρίχνει (λίγες σταγόνες) νερό στο πρόσωπο του. {Άμπου Νταούντ, νο.1308}

Ο Αλλάμα τονίζει ότι στο χαντίθ αυτό έχουμε μια ντουά του Προφήτη για κάθε έναν πιστό και πιστή στο Ισλάμ, που σηκώνεται την νύχτα να κάνει προσευχή (εθελοντική). Είθε ο Αλλάχ να ευλογεί τον άνδρα και την γυναίκα που σηκώνονται για προσευχή. Ποιος Μουσουλμάνος/ανα δεν θέλει να συμπεριληφθεί σε αυτήν την ντουά του Προφήτη;

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας, μεταξύ των μελών του σπιτιού, πάνω στα θεμέλια της πίστης και των ενάρετων πράξεων. Διότι αυτή η συνεργασία οδηγεί στο μονοπάτι του παράδεισου. Ο άνδρας να παίρνει από το χέρι την σύζυγο και να την οδηγεί προς τον παράδεισο και η γυναίκα να παίρνει από το χέρι τον άνδρα της και να τον οδηγεί προς τον παράδεισο. 

2) Καλοσύνη και καλοί τρόποι συμπεριφοράς στο σπίτι

Στόλισε το σπίτι σου με καλοσύνη και καλούς τρόπους συμπεριφοράς. Ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم είπε: خَيْرُكُمْ خَيْرُكُمْ لِأَهْلِهِ – οι καλύτεροι από εσάς είναι αυτοί που είναι καλύτεροι στις οικογένειες τους.

Ο Αλλάμα σημειώνει ότι ενώ ο Προφήτης μας έχει διδάξει καλούς τρόπους συμπεριφοράς, ιδιαίτερα προς τις οικογένειες μας, εμείς προτιμάμε να δείχνουμε καλοσύνη και καλό χαρακτήρα σε άλλους (φίλους, ξένους κτλ) εκτός σπιτιού και να αγνοούμε τους καλούς τρόπους εντός σπιτιού. Βλέπεις τον άνδρα να γελάει και να δείχνει ευγένεια με τους φίλους του και τους ξένους, ενώ αγνοεί να δείξει ανάλογους τρόπους στην γυναίκα του και στο σπίτι του.

3) Αγνόησε το λάθος και αγνόησε λίγα δικαιώματα σου

Ο Αλλάμα τονίζει στην τρίτη συμβουλή, τα ζευγάρια να μην δίνουν μεγάλη σημασία σε μικρό λαθάκια και αστοχίες (σε επίγεια θέματα) που γίνονται από τον/την σύζυγο. Ο άνδρας να παραβλέπει τα λαθάκια της γυναίκας του και η γυναίκα να παραβλέπει τα λαθάκια του άνδρα της. Και ο άνδρας να αφήνει στην άκρη μερικά δικαιώματα του καθώς και η γυναίκα να αφήνει στην άκρη μερικά δικαιώματα της, έτσι ώστε ο ένας να διευκολύνει τον άλλον στην συμβίωση και στην ανεκτικότητα. Κανένας δεν είναι τέλειος και στα επίγεια θέματα είναι σχεδόν αδύνατον να επιτύχουμε ακρίβεια στα δικαιώματα μας και τις υποχρεώσεις. Συνεπώς είναι θεμιτό να παραβλέπουμε τυχόν αστοχίες για χάρη του γενικού καλού.  

Για παράδειγμα, ο έξυπνος άνδρας είναι αυτός που κοιτάει τα θετικά της γυναίκας του και επικεντρώνεται σε αυτά, και αγνοεί τα αρνητικά. Ο Προφήτης  صلى الله عليه وسلم είπε:

«Ο πιστός άνδρας δεν πρέπει να απεχθάνεται την γυναίκα του. Εάν αποστρέφεται ένα χαρακτηριστικό της τότε σίγουρα μπορεί να βρει άλλα θετικά» {Μούσλιμ, 1467}

Ο Αλλάμα Σουλεημάν αρ Ραουχάιλι ολοκληρώνει λέγοντας ότι εάν το σπίτι χτιστεί πάνω σε αυτά τα 3 βασικά θεμέλια, τότε το ζευγάρι θα είναι ευτυχισμένο και επιτυχημένο όχι μόνο σε αυτήν την ζωή αλλα και στην επόμενη, με την άδεια του Αλλάχ.

Πηγή

Δείτε επίσης: Τα δικαιώματα των συζύγων 

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبهCategories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: