Δούλε του Αλλάχ κάνε υπομονή – فَاصْبِرْ صَبْرًا جَمِيلًا

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Η υπομονή χωρίζεται σε 3 κατηγορίες: 1) Υπομονή όταν τηρείς τις εντολές του Αλλάχ, 2) Υπομονή όταν απομακρύνεσαι από το χαραάμ (αμαρτία/απαγορευμένο) και  3)υπομονή γιαυτο που σου έστειλε ο Αλλάχ (συγκεκριμένα υπομονή στις δυσκολίες και τις οδύνες).

Το κακό και η πλάνη είναι τόσο διαδεδομένα στην εποχή μας που έχουν γίνει ο κανόνας και τα αντίθετα τους αποτελούν εξαίρεση. Ο πιστός πολλές φορές δοκιμάζεται διότι νιώθει ένα είδος μοναξιάς όταν περπατά στο μονοπάτι του Αλλάχ. Ακόμα και όταν βρίσκεται με τους δικούς του (οικογένεια, συγγενείς κτλ) νιώθει ότι είναι ξένος ανάμεσα τους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι τα παρατάνε εξαιτίας αυτής της κοινωνικής πίεσης και της «ανάγκης» την οποία νιώθουν να αφομοιωθούν από τους πολλούς και το ρεύμα της εποχής.

Ο Απόστολος صلى الله عليه وسلم είπε:

يَأْتِي عَلَى النَّاسِ زَمَانٌ الصَّابِرُ فِيهِمْ عَلَى دِينِهِ كَالْقَابِضِ عَلَى الْجَمْرِ

«Θα έρθουν εποχές οπου αυτός που θα κάνει υπομονή (τηρώντας το Ισλάμ) στο πιστεύω του θα είναι σαν να κρατά αναμμένα κάρβουνα» {ατ-Τιρμιδί, 2260 – αυθεντικό}  

Ο Απόστολος صلى الله عليه وسلم μας πληροφορεί ότι η Ούμμα (το σύνολο των Μουσουλμάνων) θα περάσει από δοκιμασίες όσον αφορά την τήρηση της πίστης. Σε κοινωνίες που επικρατεί η αμαρτία, το πονηρό, το συμφέρον και η αδικία, το να κρατήσει κάποιος τις αρχές του Ισλάμ θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Υπό τέτοιες συνθήκες, αυτός που θα κρατά και θα τηρεί την πιστή του (Ισλάμ) θα αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες και εμπόδια. Θα είναι σαν να κρατά αναμμένο κάρβουνο. Όμως μια εξαιρετική ανταμοιβή τον περιμένει. Διότι οτιδήποτε περιέχει δυσκολία, προς την επίτευξη του καλού, τότε αυτόματα η ανταμοιβή μεγαλώνει. Όπως ανέφερε ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم: 

«Καμία δυστυχία/δυσκολία η αρρώστια δεν πέφτει πάνω στον Μουσουλμάνο, ανησυχία, στενοχώρια η ζημία, ακόμα και ένα τσίμπημα από αγκάθι, παρά μόνο ο Αλλάχ τον κάνει να εξιλεωθεί για κάποιες από τις αμαρτίες του. {Μπουχάρι, νούμερο 5641}

Το Ισλάμ, αυτό κάθε αυτό ως τρόπος ζωής, δεν είναι δύσκολος. Τουναντίον, ο Ύψιστος τον έχει διευκολύνει για τον άνθρωπο. ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم είπε:

إِنَّ الدِّينَ يُسْرٌ

«Ο τρόπος ζωής του Ισλάμ είναι εύκολος…» {Μπουχάρι, 39}

Ο λόγος που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες δεν σχετίζεται με την πίστη μας και τις επιταγές της αλλά με την προσωπική μας αδυναμία (που οφείλουμε να βελτιώσουμε) και την διαφθορά της κοινωνίας μας.

Γιαυτο λοιπόν, ας μην μας βγάζουν από το μονοπάτι μας η εχθρότητα και το μίσος των άλλων. Ας μην τα παρατήσουμε ποτέ διότι σε αυτήν την περίπτωση θα είμαστε εμείς οι χαμένοι και οι ζημιωμένοι. Ας μην ικανοποιήσουμε τα θέλω της πλάνης και της κακοδοξίας και αυτών που την ενστερνίζονται. Και ποτέ να μην συμβιβαστούμε με το λάθος για χάρη των άλλων και αυτής της σύντομης ζωής. Ποτέ να μην ανταλλάξουμε την ευλογία που έχουμε (Ισλάμ) με τον σκοταδισμό.

«Και μην ανταλλάζεται την συνθήκη (συμφωνία) του Αλλάχ για πράγματα μικρής αξίας. Πράγματι, ότι είναι μαζί με τον Αλλάχ είναι το καλύτερο για εσάς, αν μόνο μπορούσατε να καταλάβετε. Ότι έχετε μαζί σας θα εξαφανιστεί, ό,τι (όμως) έχει ο Αλλάχ (από αγαθά) παραμένει. Και θα χορηγήσουμε, σίγουρα, σ’ εκείνους που υπόμεναν καρτερικά την αμοιβή τους, σύμφωνα με το καλύτερο από τα έργα τους» {Κοράνι 16:95-96} 

Ο Παράδεισος που ετοίμασε ο Ύψιστος, για αυτούς που κρατούν υπομονή με σταθερότητα στο Κοράνι και την Σούννα, είναι υπέρ αρκετός για να ξεχάσουμε τυχόν διωγμούς, πίκρες και εναντιώσεις που νιώσαμε η δεχτήκαμε, σε αυτήν την επίγεια ζωή, για χάρη του Αλλάχ.

«Να αναγγείλεις τα καλά νέα στους υπομονητικούς. Αυτοί είναι που αν καμιά συμφορά τους πιάνει λένε: “Ανήκουμε στον Αλλάχ και σ’Αυτόν επιστρέφουμε”. Αυτοί είναι που θα πετύχουν την συγχώρηση απ’ τον Κύριο τους και έλεος, και είναι οι καθοδηγούμενοι» {Κοράνι 2:155-157}

Μην παραπλανούμε τον εαυτό μας ότι θα κερδίσουμε τον Παράδεισο με ευκολία χωρίς αγώνα και κόπο.

«Έχετε την εντύπωση ότι θα μπείτε στον Παράδεισο όταν ο Αλλάχ δεν έχει ακόμα δείξει (με δοκιμασία) ποιοι από εσάς αγωνίζονται υπέρ του και ποιοι είναι υπομονετικοί (με σταθερότητα);» {Κοράνι 3:142}

«Μήπως νομίζουν οι άνθρωποι ότι θα μείνουν ήσυχοι όταν λένε: «πιστεύουμε», κι ότι δεν θα δοκιμαστούν (για την πίστη τους);» {Κοράνι 29:2}

Ένας ρώτησε τον Προφήτη صلى الله عليه وسلم: «Απόστολε του Αλλάχ, πες μου κάτι έτσι ώστε να προσκολληθώ σε αυτό. Του απάντησε « Πες, -ο Κύριος μου είναι ο Αλλάχ- και έπειτα στάσου σταθερός με ειλικρίνεια σε αυτήν την δήλωση» {Ίμπν Μάτζα, νο. 1314}

«Εκείνοι που είπαν: «Ο Κύριος μας είναι ο Αλλάχ», κι έπειτα στέκονται ειλικρινά και σταθερά (με πράξεις και πίστη), θα κατεβαίνουν πάνω τους οι άγγελοι (κατά τον θάνατο) λέγοντας τους: «Μη φοβάστε, και μην θλίβεστε! Αλλά χαρείτε για τον Παράδεισο, που σας έχουν υποσχεθεί!» (Κοράνι 41: 30)

Η αραβική λέξη για την σταθερότητα με ειλικρίνεια (الاستقامة)  χρησιμοποιείται στην Ισλαμική ορολογία για αυτόν που ακολουθεί το Ισλάμ με ειλικρίνεια τηρώντας τον Μονοθεϊσμό. Πιστεύει και λατρεύει τον Ένα και Μοναδικό (άξιο λατρείας) Θεό, τον Αλλάχ, αποκλειστικά και μόνο. Τηρεί τις εντολές του Δημιουργού και μένει μακριά από τα απαγορευμένα (αμαρτίες και το κακό).

Και ο μεγάλος λόγιος της Σούννα (Προφητικής παράδοσης), ο Ιμαμ Άχμαντ καταγράφει στο Μούσναντ του για αυτούς που στέκονται με σταθερότητα και ειλικρίνεια πάνω στο Ισλάμ με πίστη και με πράξεις: «Οι άγγελοι λένε στην ψυχή του πιστού στην ώρα του θανάτου, – Έλα έξω καλή και αγνή ψυχή από το καλό σώμα οπου κατοικούσες, έλα έξω να αναπαυτείς, και να προμηθευτείς γενναιόδωρα, έλα έξω και σε περιμένει ο Κύριος χωρίς θυμό» {Μούσναντ 4/287}

Είθε ο Αλλάχ ο Ύψιστος να μας κάνει να κερδίσουμε την σταθερότητα με ειλικρίνεια στην πίστη μας και να μας προστατέψει από τυχόν συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading