Τι πρέπει να προσέχουν αυτοί που απαγγέλουν το Κοράνι – أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Αλλάχ έχει αποκαλύψει το Κοράνι έτσι ώστε να διευκρινιστεί κάθε λεπτομέρεια που αφορά τον πιστό, όπως επίσης ο Απόστολος του Αλλάχ صلى الله عليه و سلم εξήγησε το Κοράνι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Από αυτά που στέκονται ως προτεραιότητες στο Κοράνι είναι το Ταουχίντ – Μονοθεϊσμός (ως τήρηση και εφαρμογή) και το Σίρκ – Πολυθεϊσμός (ως απαγόρευση και απομάκρυνση από αυτό). Το Ταουχίντ είναι το θεμέλιο του Ισλάμ, κάθε πράξη του πιστού αποσκοπεί σε αυτό και το Σίρκ είναι αυτό που ακυρώνει κάθε ενάρετη πράξη με συνέπεια να μολύνει το βασικό αυτό θεμέλιο της θρησκείας.

Ο Ύψιστος έχει εξηγήσει αυτό το θεμέλιο σε ολόκληρο το Κοράνι, το θεμέλιο του Ταουχίντ. Σχεδόν σε κάθε κεφάλαιο του Κορανίου, ο Ύψιστος αναφέρεται στον Μονοθεϊσμό και στο Σίρκ συνεχόμενα, επαναλαμβανόμενα και ο πιστός το διαβάζει – απαγγέλλει αυτό με την σειρά του. Παρ’ όλα αυτά όμως, λίγοι είναι αυτοί που δίνουν σημασία και προσέχουν τις Κορανικές διευκρινήσεις. Ενώ διαβάζουν συνεχώς το Κοράνι, θα τους δεις να πέφτουν στην παγίδα του Σίρκ και δεν αποδίδουν καθώς πρέπει το Ταουχίντ, σε κατανόηση και πράξεις και όλα αυτά ενώ το Κοράνι είναι απόλυτα ξεκάθαρο γι αυτο το θέμα, όπως επίσης η Σούννα του Προφήτη صلى الله عليه و سلم. Άραγε γιατί συμβαίνει αυτό;

Αυτό συμβαίνει διότι η πλειοψηφία μιμείται και αντιγράφει τις τοπικές παραδόσεις και κουλτούρες. Αντιγράφει τους πρόγονους και τα έθιμα τους. Η βάση τους είναι οι πεποιθήσεις και οι πρακτικές των παλαιών και των πατεράδων τους και όχι η κατανόηση και ο συλλογισμός γι’αυτά που καταγράφει το Κοράνι. Δεν βλέπουν τις πλανεμένες πρακτικές των προγονών τους, δεν τις συγκρίνουν με τις αλήθειες του αποκεκαλυμμένου Λόγου (Κοράνι), δεν διαχωρίζουν μεταξύ σωστού και λάθους. Τυφλά ακολουθούν τους προγόνους και αντιμετωπίζουν το Κοράνι μόνο ως ένα ανάγνωσμα, που απλά και μόνο φέρνει ευλογίες με την ανάγνωση του. Πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται ο περαιτέρω συλλογισμός και η κατανόηση του, με αποτέλεσμα να μην πράττουν αυτά που λέει το Κοράνι.

Πράγματι, πολλοί λίγοι είναι αυτοί που διαβάζουν το Κοράνι με την ορθή πρόθεση, δηλαδή το να πράξουν τις νομοθεσίες του, τις εντολές και τις συμβουλές που περιέχει, να το διαβάσουν με σκοπό να διορθωθούν (μεθοδολογικά και δογματικά) και να το διαβάζουν με συλλογισμό, έχοντας ως κύριο σκοπό να το κάνουν πράξη. Δυστυχώς πολλοί λίγοι το κάνουν. Οι περισσότεροι το διαβάζουν μόνο για να πάρουν ευλογίες από το ανάγνωσμα του, να το ψάλλουν μελωδικά η να το ακούσουν λόγω μιας όμορφης απαγγελίας η να το χρησιμοποιούσουν μόνο ως ρούκια (θεραπεία). Ο κύριος σκοπός δεν είναι αυτός, το Κοράνι ωφελεί και ως προς αυτά, αλλά δεν είναι ο κύριος σκοπός αυτός, αυτά είναι δευτερεύοντα.

Σαφώς και υπάρχουν άτομα που διαβάζουν και μελετούν το Κοράνι με τον σωστό σκοπό και με ορθή πρόθεση, αλλά είναι οι λίγοι, η μειοψηφία, γι αυτο και θα δεις το Κοράνι να βρίσκεται στο χ μέρος ενώ οι πράξεις των ανθρώπων σε διαφορετικό (σουμπχάνΑλλαχ, πόσο υπέροχα το έθεσε ο Αλλάμα αλ Φαουζάν, δηλαδή ενώ το Κοράνι μπορεί να βρίσκεται στην ίδια σου την βιβλιοθήκη και να το διαβάζεις, οι πράξεις σου να μην είναι όμοιες με αυτές του Κορανίου, με συνέπεια οι πράξεις σου και το Κοράνι να είναι σε διαφορετικά σημεία και να μην συναντιούνται).

Βλέπεις τον κόσμο να διαβάζει το Κοράνι αλλά να μην θέλει να αλλάξει (προς το καλό εγκαταλείποντας την αμαρτία και την αίρεση). Και όταν ένας μεταρρυθμιστής έρθει σε αυτούς, ένας κήρυκας, τους προσεγγίσει και επιχειρεί να αλλάξει και να διορθώσει τα λάθη τους, τότε εναντιώνονται με μίσος προς αυτόν, τον κατηγορούν και του επιτίθενται λέγοντας του ότι είναι πλανεμένος, αποστάτης, ότι έρχεται παρουσιάζοντας καινούριο θρήσκευμα και ξεστομίζουν διάφορες λασπολογίες.

Αυτό ακριβώς έγινε με τον Σέηχ Μουχάμαντ Ίμπν Άμπντουλ Ουαχάμπ, και όχι μόνο. Ο οποίος, όταν επεχείρησε να αλλάξει τον λαό του και να τους κάνει να επιστρέψουν στο Κοράνι και να ακυρώσει τις παραδόσεις και τα παγανιστικά σουφιστικά έθιμα τα οποία ακολουθούσαν, τότε του επιτέθηκαν και τον αποκάλεσαν «αιρετικό» και «πλανεμένο». Στην πραγματικότητα αυτές οι άδικες επιθέσεις δεν κάνουν κακό στο άτομο, ούτε ποτέ πείραξαν τους οπαδούς της αλήθειας, το αντίθετο, αυξάνεται η ανταμοιβή τους, και η αμαρτία και το λάθος επιστρέφει στον άδικο που τυφλά ακολουθεί παραδόσεις, αιρέσεις και έθιμα των προγονών του και τα επιλέγει έναντι της αλήθειας του Υψίστου.

Οι Ουλεμά της αλήθειας και οι ντουάτ (κήρυκες και ιεραπόστολοι) που τους ακολούθησαν, δεν ενοχλούνται στο ελάχιστο από τις επιθέσεις αυτές, αντιθέτως τους ανεβάζει επίπεδο στα μάτια του Αλλάχ, τους αυξάνει τις ενάρετες και καλές πράξεις και τους περιμένει μια εξαιρετική ανταμοιβή εφόσον κρατηθούν με υπομονή. Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Προφήτης μας, που δέχτηκε χειρότερες επιθέσεις και χυδαιολογίες και ο Αλλάχ είναι Αυτός που τον παρηγόρησε όταν του είπε:

مَّا يُقَالُ لَكَ إِلَّا مَا قَدْ قِيلَ لِلرُّسُلِ مِن قَبْلِكَ ۚ إِنَّ رَبَّكَ لَذُو مَغْفِرَةٍ وَذُو عِقَابٍ أَلِيمٍ

«Τίποτε (από ψέματα, επιθέσεις, χυδαιολογίες, κατηγορίες) δεν λέγεται για σένα, που να μην έχει λεχθεί στους πριν από σένα αποστόλους. Πράγματι, ο Κύριος σου είναι ο κάτοχος της συγχώρεσης, και κάτοχος της αυστηρής τιμωρίας» {Κοράνι 41:43}

Κατ αυτόν τον τρόπο λοιπόν ο Αλλάμα, ο Σέηχ ουλ Ισλάμ, Μουχάμαντ Ιμπν Άμπντουλ Ουαχάμπ, εξηγεί το περίεργο της όλης υπόθεσης το οποίο έχει να κάνει με τους ανθρώπους που δηλώνουν Μουσουλμάνοι. Διαβάζουν και απαγγέλουν το Κοράνι συχνά, πολλές φόρες ολοκληρώνουν την απαγγελία του μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Το απαγγέλουν με όμορφη και μελωδική φωνή, προσέχουν πολύ στο πώς να το προφέρουν σωστά, κάνουν τις σωστές παύσεις, τους τονισμούς και άλλα παρόμοια. Δίνουν πολύ προσοχή σε αυτά τα σημεία και σίγουρα είναι κάτι το θεμιτό και το καλό, αλλά δεν είναι ο κύριος σκοπός του Κορανίου. Δεν είναι αυτή η ορθή και αρχική πρόθεση γιαυτόν που το διαβάζει.

Η ορθή πρόθεση και ο κύριος σκοπός είναι η ανάγνωση με συλλογισμό, με πρόθεση να κατανοηθεί το θέλημα του Υψίστου και έπειτα να γίνουν οι ανάλογες πράξεις. Και σε περίπτωση που είμαστε αντίθετοι με τον Λόγο του Αλλάχ, τότε να αλλάξουμε και να προσαρμοστούμε σε αυτό που θέλει ο Δημιουργός. Και σε περίπτωση που βλέπουμε λάθη και αντιφάσεις στους γύρω μας, σύμφωνα με τους Κορανικούς ορισμούς, τότε να συμβουλέψουμε και να προωθήσουμε τις Κορανικές εντολές. Αυτός είναι ο κύριος σκοπός, αυτή είναι η ορθή πρόθεση, γιαυτο αποκαλύφθηκε ο Λόγος του Κυρίου. Για να αλλάζουμε τα λάθη μας και τα λάθη των γύρω μας, όχι για να το απαγγείλουμε μελωδικά η να το ακούμε επειδή μας αρέσει η φωνή ενός συγκεκριμένου ψάλτη.

Το άρθρο βασίστηκε στην εισαγωγή του έργου «Οι έξι βασικές αρχές» – الأصول الستة του Σέηχ Μουχάμαντ Ιμπν Άμπντουλ Ουαχάμπ, σε επεξήγηση και σχολιασμό του Αλλάμα Σάλιχ αλ Φαουζάν. Μπορείτε να βρείτε ολόκληρες τις παραδόσεις εδώ.

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه



Categories: ΚΟΡΑΝΙ

Tags: , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: