Το ταξίδι μου στη Σαουδική Αραβία: Μέκκα, Μεδίνα και η συνάντηση με τους Ουλεμά

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Τον Αύγουστο του 2021 με προσκάλεσαν στην Σαουδική Αραβία έτσι ώστε να πραγματοποιήσω το ιερό προσκύνημα της Ούμρα και να επισκεφτώ την Μεδίνα του Προφήτη. Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να δω από κοντά ορισμένους Ουλεμά και να τους συστηθώ

Το ταξίδι έλαβε μέρος από τις 20 Σεπτέμβρη έως και τις 30. Δέκα γεμάτες ημέρες από αξέχαστες εμπειρίες με τα αδέλφια, τους Τουλάμπ αλ Ίλμ (μαθητές γνώσης), τους σπουδαστές του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Μεδίνας και τους Ουλεμά με τις πολύτιμες συμβουλές τους.

Το χρονοδιάγραμμα:

20 Σεπτέμβρη

 • Θερμό καλωσόρισμα από τα αδέλφια στο Ριάντ. Άτομα τα οποία ανέλαβαν τα έξοδα του ταξιδιού καθώς επίσης τα έξοδα της διαμονής μου. Ο Αλλάχ να τους ευλογεί

21 Σεπτέμβρη

 • Περιήγηση στην εντυπωσιακή πόλη του Ριάντ και συναντήσεις με αδέλφια που ήθελαν να μάθουν για το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους στην Ελλάδα.
 • Επίσκεψη στο Τζαμί του Αλλάμα, Σέηχ Άμπντουλ Καρίμ αλ Χουντάηρ, για προσευχή των Μάγριμπ – Ισά. Συμμετοχή στο μάθημα του Σέηχ και στη συνέχεια συζήτηση μαζί του, δίνοντας μου συμβουλές για την Ντάουα. Προσευχήθηκε για εμένα και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο IslamForGreeks.org, κάνοντας ντουά για σταθερότητα, υπομονή και επιμονή. Είθε ο Αλλάχ να τον ευλογεί και να τον προστατεύει.
 • Συνάντηση με τους μαθητές του Σέηχ που εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την ύπαρξη της Ντάουα στην Ελλάδα και μάλιστα της Σαλαφία. Δέχτηκα εξαιρετικές συμβουλές και νουθεσίες από μεριά τους και δημιουργήθηκαν συνδέσεις επικοινωνίας

22 Σεπτέμβρη

 •  Επίσκεψη στην ιστορική περιοχή της Ντιριήα, εκεί που γεννήθηκε το πρώτο Σαουδαραβικό κράτος με την Ντάουα του Ταουχίντ του Σέηχ ουλ Ισλάμ Μουχάμαντ Ίμπν Άμπντουλ Ουαχάμπ.

 23 Σεπτέμβρη

 • Επίσκεψη στο κέντρο του Ριάντ και στο Τζαμί του μεγάλου Μούφτη της Σ. Αραβίας,  του Αλλάμα Αμπντουλαζίζ ίμπν Αμπντάλλαχ αλΑσέηχ. Προσευχήθηκα την Δούχρ πίσω από την Μούφτη και έπειτα έκανα προσπάθεια να του μιλήσω. Αλχάμντουλιλλα τα κατάφερα και του συστήθηκα. Ο Αλλάμα προσευχήθηκε για εμένα και τόνισε το στοιχείο της υπομονής και της σταθερότητας στο δύσκολο έργο της Ντάουας καθώς και τι πρέπει συγκεκριμένα να προσέχω.

24 Σεπτέμβρη

 • Η προσευχή της Παρασκευής και έπειτα επίσκεψη στην περιοχή Μουζαχιμία του Ριάντ. Η περιοχή που καλύπτεται από την πανέμορφη άμμο της ερήμου. Μάζωξη των Τουλάμπ αλ Ίλμ (μαθητές γνώσης) διαφορετικών εθνικοτήτων. Γνωριμία, συζήτηση. Μια από τις πιο υπέροχες στιγμές που συνδύαζε την εξαιρετικά όμορφη τοποθεσία με την ποιοτική παρέα.

25 Σεπτέμβρη

 • Προσευχή Φάτζρ στο Τζαμί της γειτονιάς και μετά κατεύθυνση για την Μεδίνα του Προφήτη. Άφιξη στο μεγάλο Τζαμί του Προφήτη με την θέα να συγκλονίζει. Χρόνος για ξεκούραση δεν υπάρχει για εμένα μιας και ήθελα να δω όλη την περιοχή με τα Ισλαμικά ιστορικά μνημεία της. Επίσκεψη στο ιστορικό Τζαμί Κούμπα, στους μάρτυρες του Ούχουντ και στους τάφους του Προφήτη, του Άμπου Μπάκρ και του Όμαρ Ίμπν αλ Χατάμπ. Συμμέτοχη στο μάθημα Φίκχ του Αλλάμα Σέηχ Αμπντουραζζάκ αλ Μπάντρ στο Τζαμί του Προφήτη (δυο φορές)

26 Σεπτέμβρη

 • Συνάντηση με τους σπουδαστές του Ισλαμικού Πανεπιστήμιου της Μεδίνας και επίσκεψη στην Ισλαμική Βιβλιοθήκη.

27 Σεπτέμβρη

 • Προσευχή της Δούχρ και έπειτα προορισμός για Μέκκα έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το ιερό προσκύνημα της Ούμρα. Τα λόγια είναι περιττά και λέξεις δεν υπάρχουν για να περιγράψω το απίστευτο συναίσθημα του Ταουάφ γύρω από την Κάαμπα και του Σάη μεταξύ Σάφα και Μάρουα.

28 – 29 Σεπτέμβρη

 • Επιστροφή στο Ριάντ και συνάντηση με τους Τουλάμπ αλ Ίλμ για αποχαιρετισμό.

30 Σεπτέμβρη

 • Επιστροφή στην Ελλάδα

Σύντομα θα αναρτηθεί στο συνδρομητικό περιεχόμενο το οπτικοακουστικό υλικό από το ταξίδι

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبهCategories: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Tags: , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: