Σέηχ αλ Φαουζάν: Που βρίσκεται η ψυχική ηρεμία και η γαλήνη για τον άνθρωπο; – الراحة راحة القلوب وليست راحة الأبدان

Μετάφραση: Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ο Αλλάμα Σέηχ Σάλιχ αλ Φαουζάν είπε:

«Λέει ο Ύψιστος:

مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَىٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً

«Όποιος πράττει το ενάρετο, άνδρας ή γυναίκα, ενώ πιστεύει, τότε σ’ αυτόν θα του δώσουμε μια καλή ζωή…» {Κοράνι 16:97}

Και αυτό αφορά την επίγεια ζωή. Θα ζει μια καλή ζωή, ευχάριστη, με την καρδιά του να βρίσκεται σε ηρεμία/ευκολία. Γιαυτό θα βρεις τους ανθρώπους της υπακοής (προς τον Αλλάχ) να ζούνε μια ευχάριστη (γαλήνια) ζωή, άνετη, διότι η πραγματική άνεση είναι η άνεση (γαλήνη) της καρδιάς. Δεν είναι η άνεση στα υλικά. Είναι η άνεση της καρδιάς. Γιαυτό και οι καρδιές είναι άνετες/ήρεμες. 

Ζούνε με την ενθύμηση του Αλλάχ, ζούνε μια καλή και άνετη ζωή με την ενθύμηση του Αλλάχ. Δεν ζούνε μια ζωή άνεσης με πάθη και επιθυμίες, όχι. Ζούνε μια ζωή άνεσης με το να θυμούνται τον Αλλάχ (δίκρ). Αυτή είναι η ευδαιμονία τους. Γιαυτο το λόγο λένε ορισμένοι:

«Σε περίπτωση που οι άνθρωποι του παραδείσου βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με εμάς, τότε ζούνε μια καλή ζωή»

Και αυτό εξαιτίας της άνεσης, της ευκολίας (γαλήνης) και της ικανοποίησης που βιώνουν. Η ικανοποίηση/ευχαρίστηση που σου δίνει η λατρεία και η ενθύμηση (για τον Αλλάχ) σε αυτήν την ζωή.

Εντωμεταξύ, αυτοί που δεν πιστεύουν, ακόμα κι άν τους δώσεις ολόκληρο τον κόσμο, όλες τις επίγειες απολαύσεις, θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε μιζέρια και ταλαιπωρία και αυτό διότι οι καρδιές τους δυσφορούν, ο Αλλάχ να μας φυλάει. Οι καρδιές τους είναι σε δυσφορία και τα πρόσωπα τους σκοτεινά.

Όσο για τον πιστό, ζει μια καλή ζωή σε αυτόν τον κόσμο. Μια καλή ζωή με ιμάν (πίστη) και ενθύμηση για τον Αλλάχ τον Ύψιστο. Βρίσκει ευχαρίστηση στην υπακοή (προς τον Αλλάχ) και στο να καταπιάνεται με λατρευτικές πράξεις. Γιαυτό και ειπώθηκε:

«Οι άνθρωποι (οπαδοί) της επίγειας ζωής αποχώρησαν από αυτήν και δεν γεύτηκαν αυτό που ήταν πιο γλυκό από αυτήν (την επίγεια ζωή)»

Και τέθηκε το ερώτημα: «Και τι είναι πιο γλυκό από αυτήν (την επίγεια ζωή)». Απάντησε: «Η ενθύμηση του Αλλάχ». Αυτό είναι πιο γλυκό από αυτό που περιέχει η επίγεια ζωή. Αποχώρησαν από αυτήν και δεν γεύτηκαν αυτό που ήταν πιο γλυκό από αυτήν (την επίγεια ζωή). Πρόκειται για μια τρομερή στέρηση, ο Αλλάχ να μας φυλάει.

«…σ’ αυτόν θα του δώσουμε μια καλή ζωή…». Μια καλή ζωή σχετικά με τις πράξεις λατρείας, την ενθύμηση και την υπακοή προς τον Αλλάχ. Σε μια κατάσταση άνεσης, γαλήνης, με πίστη και φώς (από τον Αλλάχ). Και όσον αφορά την μετά θάνατον ζωή (λέει ο Ύψιστος)

وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَحْسَنَ الَّذِي كَانُوا يَعْمَلُونَ

«…και θα τους ανταμείψουμε (μετά θάνατον) σύμφωνα με το καλύτερο που συνήθιζαν να έκαναν» {Κοράνι 29:7}

Θα εισέλθουν στον παράδεισο, έχοντας (αιώνια) ζωή με άνεση και αιώνια ευδαιμονία. Δεν πρόκειται να διακοπεί όπως την επίγεια ζωή και δεν θα φοβούνται κανέναν εχθρό, καμία ασθένεια, κανέναν θάνατο η τα γηρατειά. Δεν θα φοβούνται την φτώχεια η την ένδεια, ποτέ, και θα είναι ασφαλείς.

وَهُمْ فِي الْغُرُفَاتِ آمِنُونَ

«…και θα κατοικούν σ’ εξαίρετα (ψηλά) δωμάτια, ασφαλισμένοι» {Κοράνι 34:37}

ادْخُلُوهَا بِسَلَامٍ آمِنِينَ

«Εισέλθετε (στον παράδεισο) με ειρήνη και ασφάλεια» {Κοράνι 15:46}

وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَحْسَنَ الَّذِي كَانُوا يَعْمَلُونَ

«…και θα τους ανταμείψουμε (μετά θάνατον) σύμφωνα με το καλύτερο που συνήθιζαν να έκαναν» {Κοράνι 29:7}

Αυτή είναι η καλή ζωή”Categories: ΚΟΡΑΝΙ, Μουσουλμάνοι

Tags: , ,