Τα 4 επίπεδα της νηστείας της Ασούρα – صيامُ عاشوراء ويوما قبله ويوما بعده

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ο Αλλάμα Σέηχ Ίμπν Ουθαημήν είπε σχετικά με την νηστεία της Ασούρα:

«Η νηστεία της Ασούρα έχει 4 επίπεδα. Το πρώτο είναι να νηστέψεις την 9η Μουχάραμ, την 10η και την 11η . Και αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο έχοντας ως βάση την ρήση (χαντίθ) που μεταδίδει ο Ιμάμ Άχμαντ στο Μούσναντ, οπου λέει:

«Νηστέψτε την ημέρα πριν (από την Ασούρα) και την ημέρα μετά από αυτή, καταυτόν τον τρόπο να διαφέρετε από τους Εβραίους»

Επιπλέον, όποιος νηστέψει καταυτόν τον τρόπο (αυτές τις 3 ημέρες), τότε έχει επιτύχει και την αρετή της νηστείας η οποία περιλαμβάνει (εθελοντικά) την νηστεία των 3 ημερών κάθε μήνα.

Το δεύτερο επίπεδο είναι η νηστεία της 9ης Μουχάραμ και της 10ης , έχοντας ως βάση την ρήση του Προφήτη صلى الله عليه وسلم

«Εάν ζήσω τον επόμενο χρόνο, τότε σίγουρα θα νηστέψω την 9η (Μουχάραμ)»

Και αυτό ειπώθηκε μετά που πληροφορήθηκε ότι οι Εβραίοι νήστευαν την 10η Μουχάραμ, θέλοντας να διαφέρει από τους Εβραίους και γενικότερα από τους μη Μουσουλμάνους

Το τρίτο επίπεδο είναι η νηστεία της 10ης και της 11ης Μουχάραμ. Το τέταρτο επίπεδο είναι η νηστεία της 10ης Μουχάραμ (μόνο).

Όσον αφορά την νηστεία της 10ης Μουχάραμ μόνο, τότε ορισμένοι λόγιοι αναφέρουν ότι επιτρέπεται και άλλοι σημειώνουν ότι δεν συνιστάται (δεν είναι αρεστό).”

Σημείωση: Η νηστεία της 10ης Μουχάραμ (μόνο) δεν απαγορεύεται, παρολαυτα συνιστάται εξαιρετικά το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο, ακολουθεί το τρίτο, ενώ όποιος νηστέψει τουλάχιστον την 10η τότε με την άδεια του Υψίστου θα πετύχει την ανταμοιβή. Ο ίδιος ο Σέηχ Ιμπν Ουθαημήν στο «Σάρχ αλ Μουμτί’» 6/468 αναφέρει ότι δεν θεωρείται μακρούχ (μη αρεστό) η νηστεία της Ασούρα (νηστεύοντας μόνο την 10η Μουχάραμ). Δηλαδή επιτρέπεται και δεν υπάρχει πρόβλημα για τον πιστό να νηστέψει μόνο την 10η. 

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog


Categories: ΙΣΛΑΜ, Μουσουλμάνοι

Tags: , ,