الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ερώτηση

Μπορώ να στολίσω το σπίτι για τον μήνα του Ραμαζανίου έτσι ώστε να νιώθουν τα παιδιά την ιδιαιτερότητα του μήνα και να χαίρονται; Μπορώ στο τέλος του μήνα και στην γιορτή να αγοράσω δώρα και να τους τα δώσω; Εδώ στην Ελλάδα δεν νιώθουν τίποτα και ειδικά με τα Χριστούγεννα και το Πάσχα επηρεάζονται με το κλίμα που επικρατεί και δεν εχουν κατι αναλογο.

Απάντηση:

Δεν επιτρέπεται ο Μουσουλμάνος σε αυτόν τον μήνα (Ραμαντάν) να επικεντρώνεται σε τέτοιες πρακτικές η έθιμα παρα μόνο να επικεντρώνεται σε θέματα λατρείας όπως η μελέτη του Κορανίου, οι προσευχές (υποχρεωτικές και εθελοντικές) και άλλα παρόμοια που τον βοηθούν στην ανάπτυξη και την επίτευξη της τάκουα (θεοσέβεια – θεοφοβία) σε αυτόν τον μήνα. Αυτός είναι ο σκοπός και ο στόχος των πιστών για τον μήνα του Ραμαντάν. Αυτό πρέπει πρωτίστως να περάσει στα παιδιά και βεβαίως κυρίως σε εμάς τους μεγάλους.

Εφόσον ο πιστός διασφαλίσει τα βασικά μαζί με τις σωστές προθέσεις που αναφέρθηκαν τότε δεν έχει πρόβλημα να διακοσμήσει το σπίτι του, δίχως υπερβολή, κάνοντας το να παρακινήσει τα παιδιά ως μορφή παιχνιδιού και ως προς την κατανόηση του σπουδαίου μήνα. Ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε μη Ισλαμικές κοινωνίες.

Όταν αυτό όμως γίνεται αυτοσκοπός και ως μια μορφή παράδοσης (σούννα), τότε αυτό δεν επιτρέπεται. Όταν μάλιστα εισέλθει στις καρδιές μας σαν αναπόσπαστο κομμάτι του μήνα του Ραμαντάν και με το σκεπτικό ότι δίχως αυτό δεν θα νιώθουμε την γλυκάδα και την ομορφιά του μήνα, τότε αυτό οδηγείται σε καινοτομία/αίρεση (μπίντ’α).

Αν το κάνει όμως σαν εξαίρεση και για συγκεκριμένους λόγους, ελάχιστα δίχως υπερβολή, έτσι ώστε να χαρούν, να παίξουν τα παιδιά και να νιώσουν ότι έχουν και αυτά ως Μουσουλμάνοι τις ημέρες τους, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα ιν σαα Αλλάχ . Όταν αυτό όμως το υιοθετούν και οι μεγάλοι ως βασική αρχή η ως σούννα (παράδοση) τότε συνδέεται με το λατρευτικό κομμάτι και αποκτά χαρακτηριστικά αίρεσης και κακοδοξίας.

Συνεπώς ο βασικός κανόνας είναι ότι η διακόσμηση και το στόλισμα για τον μήνα του Ραμαντάν δεν ανήκουν στις παραδοσιακές πρακτικές ενός Μουσουλμάνου. Οι θέσεις των λογίων του Ισλάμ επι του θέματος χωρίζονται ως εξής:

1) Αυτοί που λένε ότι δεν επιτρέπεται διότι οδηγεί σε μπίντ’α (Σέηχ Σάλιχ Φαουζάν, Σέηχ Σουλεημάν Αρ Ρουχάιλι)

2) Αυτοί που λένε ότι είναι ανεπιθύμητο

3) Αυτοί που λένε ότι επιτρέπεται μόνο ως μέσο να χαρούν τα παιδιά και ως παιχνίδι.

4) Αυτοί που λένε ότι το ζήτημα του στολισμού είναι θέμα τοπικών παραδόσεων.

Η πρώτη και η τρίτη θέση είναι και η πιο ασφαλής για τον πιστό. Και αυτό διότι η εμπειρία μας δείχνει, ιδιαίτερα αν παρατηρήσουμε τις αλλόθρησκες γιορτές, το πως μια θρησκευτική γιορτή μετατρέπεται εύκολα σε μια ανούσια ανταλλαγή δώρων, γλεντιού με αμαρτίες, δίχως να δίνεται σημασία στην ουσία της πίστης.

Όσον αφορά την γιορτή στο τέλος του Ραμαντάν, το λεγόμενο ίντ, τότε η προσέγγιση του Μουσουλμάνου είναι ίδια. Η έννοια της γιορτής και της χαράς στο Ισλάμ είναι ο εορτασμός της αύξησης της πίστης, της αύξησης της υπακοής προς τον Ύψιστο, της υποταγής στο θέλημα Του. Αυτό γιορτάζουμε. Όπως είπε και ο σπουδαίος Ιμάμης Ίμπν Ράτζαμπ:

«Το Ίντ (η γιορτή λήξης του Ραμαντάν) δεν είναι για αυτόν που φορά καινούρια ρούχα. Το Ίντ είναι για αυτόν που η υπακοή (προς τον Αλλάχ) αυξήθηκε. Το Ίντ δεν είναι γιαυτόν με τα όμορφα ρούχα και τα ωραία μέσα μεταφοράς, το Ίντ είναι για αυτόν που οι αμαρτίες του συγχωρέθηκαν από τον Ύψιστο». {αλ Λατά’ηφ, σελ. 371}

Αν αυτό τηρηθεί ως βασική πρόθεση τότε δεν υπάρχει πρόβλημα να αγοράσεις δώρα και παιχνίδια στα παιδιά έτσι ώστε να χαρούν και να νιώσουν γιορτινό κλίμα (Σέηχ Ιμπν Ουθαημήν)

Δώσε λοιπόν χαρά στα παιδιά σου με μετριοπάθεια αλλά δίδαξε τους ταυτόχρονα και κυρίως την ουσία του μήνα του Ραμαντάν η οποία είναι η τάκουα στον Ύψιστο.

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Ιμάμης στο Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

Από Ahmed Eldin

Άχμαντ Μ.Ελντίν: Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας. Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading