Η στάση του σωματος σουτζούντ – سجود και η σπουδαιότητα της στη λατρεία

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Το προσκύνημα (σουτζούντ), η στάση του σώματος οπου το κεφάλι βρίσκετε στο έδαφος, είναι μια εξαιρετική πράξη λατρείας. Πολλές φορές, σαν Μουσουλμάνοι, εξαιτίας της καθημερινότητας, αγνοούμε την σπουδαιότητα αυτής της στάσης και τις ωφέλειες που μπορεί να προκαλέσει.

Ο Προφήτης (صلى الله عليه وسلم) είπε:

مَا مِنْ عَبْدٍ يَسْجُدُ لِلَّهِ سَجْدَةً إِلاَّ رَفَعَهُ اللَّهُ بِهَا دَرَجَةً وَحَطَّ عَنْهُ بِهَا خَطِيئَةً

«Κάνε συχνά προσκυνήματα μπροστά στον Αλλάχ. Δεν πρόκειται να κάνεις ένα προσκύνημα παρά μόνο (κάνοντας το) ο Αλλάχ να σε κάνει ένα βαθμό ανώτερο και να συγχωρέσει μια αμαρτία από εσένα»

{Ίμπν Μάτζα, χαντίθ 1423, αυθεντικό}

Η παραπάνω διατύπωση καταγράφεται σε πολλά αχαντίθ (αν Νασάη, χαντίθ 1139 – Μούσλιμ, χαντίθ 488 – Άχμαντ, Μούσναντ 15527,15528)

Σε άλλη ρήση διαβάζουμε:

مَا مِنْ عَبْدٍ يَسْجُدُ لِلَّهِ سَجْدَةً إِلاَّ كَتَبَ اللَّهُ لَهُ بِهَا حَسَنَةً وَمَحَا عَنْهُ بِهَا سَيِّئَةً وَرَفَعَ لَهُ بِهَا دَرَجَةً فَاسْتَكْثِرُوا مِنَ السُّجُودِ

Κανείς δεν προσκυνά τον Αλλάχ τον Ύψιστο παρα μόνο ο Ύψιστος θα κάνει να γραφτεί για αυτόν μια καλή πράξη και θα διαγράψει μια κακή και θα τον κάνει ένα βαθμό ανώτερο. Γιαυτο να προσκυνάτε αρκετά

{Ίμπν Μάτζα, χαντίθ 1424, αυθεντικό}

Πως όμως μπορούμε να προσφέρουμε το προσκύνημα αυτό με βάση την Σούννα (προφητική παράδοση); Ο καλύτερος τρόπος είναι με τις εθελοντικές προσευχές, με το προσκύνημα της ευγνωμοσύνης, καθώς επίσης με το προσκύνημα κατά την διάρκεια της απαγγελίας του Κορανίου. {Σούναν Ίμπν Μάτζα, τόμος 2, σελ. 356}

Προσκύνημα στις εθελοντικές προσευχές: Είναι το προσκύνημα το κανονικό/τυπικό που γίνεται σε κάθε εθελοντική προσευχή.

Προσκύνημα της ευγνωμοσύνης (σουτζούντ ασ-σούκρ): Αυτό το προσκύνημα δεν είναι μέσα στο τυπικό της προσευχής. Πρόκειται για μια μεμονωμένη κίνηση, σκύβοντας κατευθείαν και βάζοντας το κεφάλι στο έδαφος χωρίς ορθοστασία και επίκυψη και χωρίς απαραίτητα να υπάρχει πλύσιμο – γουδού). Είναι το προσκύνημα αυτό το οποίο γίνεται εθελοντικά κατόπιν μιας χαρούμενης είδησης που λάβαμε, η ωφέλειας, η ευλογίας, οπου δοξάζουμε τον Ύψιστο και τον ευχαριστούμε γιαυτο που μας έδωσε.

Προσκύνημα κατά την διάρκεια της απαγγελίας του Κορανίου (σουτζούντ ατ-τιλάουα): Το προσκύνημα αυτό είναι επίσης εθελοντικό και πραγματοποιείται όταν διαβάζουμε ένα κορανικό χωρίο που περιέχει την εντολή του Ύψιστου για προσκύνημα. Κατά την απαγγελία του Κορανίου μόλις διαβάσουμε το σημείο του προσκυνήματος τότε λέμε το τακμπίρ (αλλάχου άκμπαρ), προσκυνάμε κάνοντας επίκληση (ντουά), και έπειτα λέμε πάλι το τακμπίρ (αλλάχου άκμπαρ) για να σηκωθούμε (χωρίς τελείωμα με «σαλάμ αλέηκουμ»).

Έτσι λοιπόν έχουμε έναν εξαιρετικό τρόπο να διαγράψουμε μερικές μικρές άστοχες και ακούσιες ενέργειες μας. Ας αυξήσουμε λοιπόν τα προσκυνήματα μας. 

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog


Categories: ΙΣΛΑΜ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading