Τζιχαντ: Ολη η αληθεια

 

Άχμαντ Ελντίν

Στις εποχές που ζούμε αν μια Ισλαμική έννοια είναι παρεξηγημένη, αυτή είναι η λέξη «Τζιχάντ». Αυτή η Ισλαμική αρχή, έχει δεχτεί άπειρες επιθέσεις από Χριστιανούς ιεραποστόλους, κοσμικούς, και γενικώς από αντί Ισλαμικούς και Ισλαμο φοβικούς.

Όλοι αυτοί οι «αντίπαλοι» του Ισλάμ υποστηρίζουν ότι το Τζιχάντ είναι «ιερός πόλεμος», ιερή βία, το δικαίωμα των Μουσουλμάνων να δολοφονούν αθώους πολίτες που είναι μη Μουσουλμάνοι, και γενικά διάφορες τέτοιες λασπολογίες και συκοφαντίες.

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Τι είναι πράγματι το Τζιχάντ. Είναι το Τζιχάντ μια βίαιη και καταπιεστική έννοια; Η μήπως είναι μια έννοια δικαιοσύνης, ελέους, που όλοι οι άνθρωποι μπορούν να θαυμάσουν; Αυτό είναι και το θέμα που θα αναλύσουμε στο παρόν άρθρο. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω επιγραμματικά τι είναι το Τζιχάντ, πότε επιτρέπεται, και πως πρέπει να γίνεται. Με το άρθρο αυτό ελπίζω να δώσω μια ξεκάθαρη και αληθινή εικόνα αυτής της Ισλαμικής αρχής.

 

Τι είναι το Τζιχάντ;

Το Τζιχάντ σημαίνει να «αγωνίζεσαι». Στην Ισλαμική Θεολογία έχει να κάνει με τον «αγώνα» για χάρη του Θεού. Ένας Μουσουλμάνος που προσπαθεί και αγωνίζεται ενάντια στα λάθη του θεωρείται «Mujahid» (αγωνιστής).

Υπάρχουν πολλά είδη Τζιχάντ. Ένα από αυτα είναι και ο σωματικός –φυσικός. Είναι όταν ένας Μουσουλμάνος πολεμά για χάρη του Θεού. Αυτό βασικά είναι και το είδος Τζιχάντ που δέχεται έντονα κριτική, και κακολογείται

Διευκρινίζοντας λοιπόν, το Τζιχάντ έχει πολλές μορφές και δεν είναι απλά και μόνο ένας πόλεμος. Δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με «μάχες». Ας δούμε και την ουσία του φυσικού –σωματικού Τζιχάντ ( πολεμώντας) μιας και σε αυτό το «είδος» γίνεται έντονη κριτική. Θα δούμε παρακάτω πότε ένας Μουσουλμάνος του επιτρέπεται να κάνει χρήση σωματικού(να πολεμήσει) Τζιχάντ και πως πρέπει να είναι η συμπεριφορά του.

 

Πότε μπορεί να γίνει σωματικό Τζιχάντ(πόλεμος);

Το Ισλάμ είναι μια ολοκληρωμένη πίστη και θρησκεία (τρόπος ζωής), λέει ο Θεός στο Κοράνι:

«σήμερα τελειοποίησα για σας τη Θρησκεία σας, συμπλήρωσα και διάλεξα για Θρησκεία σας τον Ισλαμισμό». (Κοράνι 5:3)

Το Ισλάμ είναι μια τελειοποιημένη πίστη, έχει κανόνες και νόμους για τα πάντα. Και αυτό συμπεριλαμβάνει κανόνες και για τους πολέμους. Το Ισλάμ έχει αυστηρές νομοθεσίες στο πως ένας Μουσουλμάνος πρέπει να συμπεριφερθεί όταν βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση. 

Στους Μουσουλμάνους επιτρέπεται να πολεμήσουν για χάρη του Θεού. Όταν όμως επιτρέπεται, σημαίνει ότι μπορούν απλά να πάνε να πολεμήσουν χωρίς λόγο; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Και οι κανόνες αυτοί βρίσκονται στο Κοράνι μιας και το Κοράνι ξεκάθαρα τονίζει το πότε επιτρέπεται ο πόλεμος:

«Και να πολεμάτε για χάρη του ΑΛΛΑΧ όσους σας πολεμούν, αλλά μην ξεπερνάτε τα όρια, γιατί ο ΑΛΛΑΧ δεν αγαπά τους παραβάτες.» (Κοράνι 2:190)

Εδώ έχουμε μια ξεκάθαρη διάταξη για το πότε οι Μουσουλμάνοι μπορούν να πολεμήσουν, και αυτό είναι όταν ένας Μουσουλμάνος δέχεται επίθεση. Έχει το δικαίωμα λοιπόν να υπερασπιστεί και να αμυνθεί πολεμώντας. Κανένας λοιπόν δεν μπορεί να εναντιωθεί σε αυτήν την αρχή του Ισλάμ. Σε ποιο σημείο οι επικριτές βλέπουν ένα κακό, βίαιο και άδικο δίδαγμα του Κορανίου;

Σε άλλα χωρία του Κορανίου βλέπουμε το ίδιο μήνυμα να επαναλαμβάνεται, δηλαδή πολέμα αυτούς που σε πολεμούν.

«Εκείνους που ενάντια τους έχει κηρυχθεί ο πόλεμος, τους δόθηκε η άδεια (να πολεμήσουν) γιατί έχουν αδικηθεί. Ο ΑΛΛΑΧ έχει, βεβαίως, τη Δύναμη να τους βοηθήσει για την νίκη.

Είναι αυτοί που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, άδικα, για το λόγο ότι είπαν: Ό Κύριος μας είναι ο ΑΛΛΑΧ». Κι αν ο ΑΛΛΑΧ δεν περιόριζε μια μερίδα ανθρώπων μέσω μιας άλλης, τότε θα καταστρέφονταν – οπωσδήποτε – τα μοναστήρια, οι εκκλησίες, οι τόποι λατρείας των (Ιουδαίων) και τα τζαμιά, όπου το όνομα του ΑΛΛΑΧ συνέχεια μνημονεύεται (αναφέρεται). Ο ΑΛΛΑΧ -στα σίγουρα- θα βοηθήσει όσους υποστηρίζουν τη θρησκεία Του, γιατί ο ΑΛΛΑΧ είναι Πανίσχυρος και Κραταιός (Ικανός να επιβάλει τη Θέληση Του).» (Κοράνι 22:39-40)

Για άλλη μια φορά βλέπουμε μια ξεκάθαρη διάταξη όσον αφορά το πότε πρέπει να γίνει πόλεμος(φυσικό-σωματικό Τζιχάντ). Είναι όταν σου επιτεθεί ο εχθρός, σε δυναστεύει, και σε πετάξει έξω από το σπίτι σου επειδή είσαι Μουσουλμάνος. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο γίνει ενάντια σε έναν Μουσουλμάνο, και ο Μουσουλμάνος έχει την δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του πολεμώντας, τότε είναι δικαίωμα του και ενθαρρύνεται για αυτό. Σίγουρα ένας τέτοιος τρόπος σκέψης ούτε κακός είναι ούτε λάθος. Όταν σου κηρύττουν πόλεμο και αμύνεσαι για λογαριασμό της πίστης σου τότε αυτό είναι το δικαίωμα σου. Είναι η κοινή λογική, και το πως λειτουργεί η πραγματικότητα. Είναι αυτό που λέμε δικαιοσύνη.

Τα δυο παραπάνω χωρία του Κορανίου αποκαλύφθηκαν στην Μεδίνα όπου ο Θεός μετά από πολύ καιρό έδωσε την άδεια στους Μουσουλμάνους να πολεμήσουν τους παγανιστές δυνάστες που ζούσαν στην Μέκκα και έδιωξαν τους πιστούς. 

Στις σημερινές μας μέρες οι Μουσουλμάνοι πρέπει να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα και να εφαρμόσουν τα κορανικα χωρία με τον ίδιο τρόπο όπως και οι πρώτοι οι Μουσουλμάνοι. Δηλαδή να πολεμούν όταν κάποιος τους πολεμά, τους δυναστεύει, τους διώχνει από τις περιούσιες τους και γενικά όταν πολεμούν το Ισλάμ, με τον έναν τρόπο η τον άλλον. 

Το Ισλάμ είναι μια πίστη και ένας ειρηνικός τρόπος ζωής. Όχι όμως και πασιφιστικό. Δυστυχώς πολλοί τα μπερδεύουν αυτά τα δυο. Όταν ένας Μουσουλμάνος λέει ότι το Ισλάμ είναι μια πίστη ειρήνης, οι μη Μουσουλμάνοι νομίζουν ότι εννοούν ότι το Ισλάμ είναι και πασιφιστικό. Όχι, σε καμία περίπτωση. Αυτό που λέει ένας Μουσουλμάνος, και είναι πέρα για πέρα αλήθεια από τις πήγες του Ισλάμ, είναι ότι το Ισλάμ δεν είναι εδώ για να δημιουργεί προβλήματα η να σκοτώσει. Όμως το Ισλάμ επιτρέπει στους Μουσουλμάνους να πολεμήσουν σε μια αμυντική κατάσταση η να απαγορεύσουν το ανήθικο και να προωθήσουν το ηθικό .  

Στην ουσία θα ήταν παράλογο και μη ειρηνικό αν το Ισλάμ δίδασκε το αντίθετο. Σε περίπτωση που το Ισλάμ δίδασκε να μην γινόταν πόλεμος σε διάρκεια καταπίεσης, τυραννίας, και αδικίας τότε αυτό θα ήταν ο ορισμός της εναντίωσης στην ειρήνη. Διότι είτε αρέσει σε μερικούς είτε όχι, όταν κάποιος σιωπά απέναντι στην καταπίεση και τον φόνο τότε αυτό μόνο θα αυξάνεται (και δεν εννοουμε επαναστάσεις και αναρχία προς το κράτος και τους κυβερνήτες, περιγράφουμε κάτι εντελώς διαφορετικό). Και με το να μένει κάποιος άπραγος κάνοντας απολύτως τίποτα τότε αποτελεί μέρος αυτής της αδικίας, και τυραννίας, γιατί κάλλιστα θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι ενώ δεν έκανε. Εάν κάποιος ερχόταν στο σπίτι σου, βίαζε την οικογένεια σου, θα καθόσουν άπραγος φωνάζοντας «αγαπώ τους εχθρούς μου»; Φυσικά και όχι. Το ίδιο συμβαίνει άμα έρθει κάποιος στο τόπο σου και σε σκοτώσει η σου κλέψει την περιουσία σου. Η ιδεολογία του πασιφισμού είναι εντελώς παράλογη που προωθεί περαιτέρω βία και αδικία. 

 Το έλεος και η δικαιοσύνη είναι όταν επιτρέπεις στον άλλον να πολεμήσει την αδικία και την τυραννία. Αυτός είναι ο ορισμός της δικαιοσύνης. Να παλέψεις το κακό και να το αντικαταστήσεις με το καλό. Σε αυτό καλεί το Τζιχάντ, στο πόλεμο εναντίων της αδικίας και της τυραννίας.

«Και γιατί να μη πολεμήσετε υπέρ του ΑΛΛΑΧ και για τους αδύνατους, και για τους αδικημένους που είναι και άποροι άνδρες και γυναίκες και παιδιά που κραυγάζουν; «Κύριε μας! Σώσε μας απ’ αυτό το χωριό που οι κάτοικοι του είναι άδικοι, και στείλε μας, από κοντά Σου, κάποιον προστάτη, κάποιον υποστηρικτή.» ( Κοράνι 4:75)

Αλήθεια, γιατί να μην πολεμάς και να αγωνίζεσαι γενικά για αυτούς που κραυγάζουν ζητώντας βοήθεια και δικαιοσύνη;

Είδαμε λοιπόν το πότε μπορεί να γίνει ένας σωματικός-φυσικός Τζιχάντ. Τώρα θα δούμε και θα εξηγήσουμε στο πως πρέπει να είναι οι κανόνες και γενικά η συμπεριφορά του Μουσουλμάνου.

Οι κανόνες του πολέμου

Επιτρέπεται στους Μουσουλμάνους να πολεμούν, αλλά πως πρέπει να πολεμούν; Πηγαίνοντας και καταστρέφοντας και σκοτώνοντας τον οποιοδήποτε και το οτιδήποτε βρουν μπροστά τους; Το Ισλάμ δίνει κανόνες αυστηρούς για αυτό το θέμα. Διαβάζουμε:

«Και να πολεμάτε για χάρη του ΑΛΛΑΧ όσους σας πολεμούν, αλλά μην ξεπερνάτε τα όρια, γιατί ο ΑΛΛΑΧ δεν αγαπά τους παραβάτες». (Κοράνι 2:190)

Έχουμε ήδη παραθέσει το παραπάνω χωρίο. Ο Θεός λέει στους Μουσουλμάνους να μην ξεπερνάνε τα όρια. Αυτό σημαίνει ότι οι Μουσουλμάνοι δεν πρέπει να συμπεριφέρονται με αγριότητα και θηριωδία. Δεν πρέπει να σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και γενικά δεν πρέπει να πειράζουν κανέναν που δεν συμμετέχει στο πόλεμο. Αυτά τα δίδαξε ο Προφήτης μας και είναι καταγεγραμμένα στην Προφητική του Παράδοση(Sunah):

Διαβάζουμε στο Bukhari τόμο 4, Βιβλίο 52 και αριθμό 257:

«ο απόστολος του Αλλάχ αποδοκίμασε τον θάνατο των παιδιών και των γυναικών στους πολέμους».

στο Bukhari τόμο 4, Βιβλίο 52 και αριθμό 258 διαβάζουμε ότι

«Ο Απόστολος του Αλλάχ απαγόρευε τον θάνατο των γυναικών και των παιδιών»

Ο Προφήτης συχνά έδινε τις εξής εντολές πριν τις συγκρούσεις με τους παγανιστές άραβες:

Διαβάζουμε στο Muslim Βιβλίο 019, αριθμό 4294 της προφητικής παράδοσης του Προφήτη ότι ο Μουσουλμανικός στρατός πρέπει να συμπεριφέρεται με έλεος και δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να ακρωτηριάζει τον αντίπαλο, δεν πρέπει να σκοτώνει γυναίκες και παιδιά, δεν πρέπει να σκοτώνει και να καταστρέφει οτιδήποτε στο πέρασμα του.  

Στην ίδια προφητική αναφορά διαβάζουμε ότι ένας Μουσουλμάνος δίνει επιλογή στον εχθρό του να τελειώσουν οι εχθροπραξίες. Πρώτη είναι να αποδεχτεί το Ισλάμ και να γίνουν από εχθροί, αδέλφια. Τίποτα δεν είναι πιο όμορφο και ωραίο από το να καλείς τον εχθρό σου στη σωτηρία και στην αδελφοσύνη. Αν θέλουν όμως να κρατήσουν την πίστη τους οι εχθροί τότε πληρώνουν ένα πόσο για την προστασία τους και την ειρηνική διαμονή τους. Αν αρνηθούν τότε συνεχίζεται ο πόλεμος μέχρι να νικηθεί ο εχθρός η μέχρι να υπάρχει ειρηνική συμφωνία.

Τις ίδιες ακριβώς νομοθεσίες συνέχισε να τηρεί και ο Αμπου Μπακρ, ο πρώτος Χαλίφης, όπου ήταν και ο καλύτερος φίλος του Προφήτη. Διαβάζουμε στο Muwatta βιβλίο 021, νούμερο 010 να λέει ο Αμπου Μπακρ στο στρατό του:

«Μην σκοτώσετε γυναίκα, παιδί, ηλικιωμένους, μην καταστρέψετε δέντρα, σπίτια κατοικήσιμα, μην σκοτώσετε ζώα, μην πειράξετε έντομα, μην αρπάζετε, και μην είστε άνανδροι»

Όπως βλέπουμε από τις πηγές του Ισλάμ ένας Μουσουλμάνος δεν πρέπει να συμπεριφέρεται με θηριωδία αλλά με έλεος, με τιμή, προσέχοντας τα γυναικόπαιδα τους ηλικιωμένους και γενικά όλους τους άμαχους. Ακόμα πρέπει να είναι ευσπλαχνικός με τα ζώα και τα έντομα!

Στην πραγματικότητα κατά την διάρκεια του πολέμου όταν ένας εχθρός έρθει στους Μουσουλμάνους ζητώντας προστασία, οι Μουσουλμάνοι πρέπει να του παραχωρήσουν άσυλο:

«Κι αν κανείς απ’ τους ειδωλολάτρες σου ζητήσει άσυλο, παραχώρησε του το, ώστε να μπορεί ν’ ακούει τα Λόγια του ΑΛΛΑΧ κι έπειτα συνόδεψε τον (σε μέρος) όπου μπορεί να έχει ασφάλεια. Κι αυτό, γιατί είναι ένας λαός που αγνοεί»  (Κοράνι 9:6)

Ακόμα και στον πόλεμο ένας Μουσουλμάνος πρέπει να δείχνει έλεος στον εχθρό προστατεύοντας τον αν το ζητήσει.  

Τι γίνεται με την περίπτωση των αιχμαλώτων; Γνωρίζουμε ότι κατά την διάρκεια πολέμων ορισμένοι πιάνονται σαν αιχμάλωτοι. Πως συμπεριφερόμαστε σε αυτούς που είναι κάτω από την εξουσία μας σαν αιχμάλωτοι; Για άλλη μια φορά οι κανόνες του Ισλάμ είναι ξεκάθαροι. Διαβάζουμε από την Προφητική παράδοση στο Muslim, Βιβλιο 015, και αριθμο 4096 ότι:

«ο αιχμάλωτος πρέπει να τρώει από το φαγητό του Μουσουλμάνου και να τρώνε μαζί, και επιπλέον αν το φαγητό του αιχμαλώτου είναι λίγο τότε να συμπληρωθεί από το πιάτο του Μουσουλμάνου»

Διαβάζουμε επίσης από το Bukhari, πρώτο τόμο, δεύτερο βιβλίο και αριθμό 29 ότι:

«δεν πρέπει να προσβάλουμε τους αιχμαλώτους και τους δούλους με υβριστικά σχόλια. Πρέπει να τους δίνουμε από το φαγητό μας και από τα ρούχα μας να ντυθούν – Να μην τους βάζουμε εργασίες βαριές, και αν το κάνουμε να τους βοηθάμε.»

Απαγορεύεται επίσης να τους χτυπάμε, έτσι όπως καταγράφεται από τον Προφήτη στην παράδοση του στο Muslim, βιβλίο 015, νούμερο 4088

Απαγορεύεται ο βιασμός και η σεξουαλική παρενόχληση στις γυναίκες αιχμάλωτες. Το Κοράνι λέει:

«Κι ας μείνουν αγνοί εκείνοι που δεν βρίσκουν τα μέσα για να παντρευτούν, μέχρις ότου ο ΑΛΛΑΧ τους πλουτίσει με (τα μέσα) της χάρης Του. Κι αν κανείς από τους σκλάβους σας που το δεξί σας χέρι εξουσιάζει (οι δούλοι να ζητήσουν με γραπτή αίτηση την ελευθερία τους (με τίμημα) κάνετε τους αυτή τη χάρη, αν ξέρετε ανάμεσα τους κανέναν που, να αξίζει αυτό το καλό. Και δώστε τους από την περιουσία του ΑΛΛΑΧ που σας έχει δώσει. Και μην αναγκάζετε τις παρθένες σας (τις σκλάβες) να εκπορνεύονται (αν επιθυμούν αγνότητα) για να κερδίσετε τα πρόσκαιρα αγαθά της ζωής αυτού του κόσμου. Κι όποιος τις εξαναγκάζει, ο ΑΛΛΑΧ – για τον εξαναγκασμό αυτόν -θα τις συγχωρήσει και θα στείλει – σ’ αυτές – την ευσπλαχνία Του.» (Κοράνι 24:33)

Δυο κορυφαίοι νομολόγοι του Ισλάμ αναφέρουν:

Ο Imam Maalik(Μέγας συλλέκτης των χαντιθ του Προφήτη), Al-Muwatta‘, στον τόμο 2, σελιδα.734 τονίζει ότι « αυτός που βιάζει μια σκλάβα πρέπει να την πληρώσει και ΕΠΙΣΗΣ να τιμωρηθεί»

Ο Imam Al Shaafi‘i(ένας από τους τέσσερις ιδρυτές των Ισλαμικών σχολών σκέψεων Νομολογίας), στο Kitaabul Umm, τόμο 3, σελ 253) τονίζει ότι: « όποιος εξαναγκάζει με την βία να κάνει ερωτική επαφή με την δούλα τότε του απομακρύνουν την δούλα, πληρώνει και δέχεται την τιμωρία.  

Ας δούμε τώρα τι γίνεται με το θέμα της ειρήνης. Διαβάζουμε στο Κοράνι:

«Πολεμάτε τους ώσπου να μην σας καταδιώξουν στην ειδωλολατρία και να υπερισχύσει η Πίστη στον ΑΛΛΑΧ. Αν όμως σταματήσουν τη δράση τους, τότε μην κάνετε πόλεμο παρά ενάντια στους αδίκους» ( Κοράνι 2:193)

Εάν ο εχθρός βάλει τέλος στις εχθροπραξίες, τότε δεν θα υπάρχουν εχθρικές διαθέσεις και οι Μουσουλμάνοι οφείλουν να σταματήσουν. Αυτό τονίζεται και αλλού στο Κοράνι:

«Κι αν (ο εχθρός) κλίνει, προς τη μεριά της ειρήνης, τότε κι εσύ να γείρεις σ’ αυτή και να βασιστείς στον ΑΛΛΑΧ. Γιατί (ο Μοναδικός) που ακούει και γνωρίζει (τα πάντα).» (Κοράνι 8:61)

Συμπέρασμα

Όπως βλέπουμε από τις πηγές του Ισλάμ, το Τζιχάντ δεν είναι κάτι κακό, βίαιο, καταπιεστικό, η βάρβαρο. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι γεμάτο από δικαιοσύνη και ευσπλαχνία για όλη την ανθρωπότητα. Είναι προορισμένο να βάλει ένα τέλος στην αδικία, στην τυραννία και στην καταπίεση έτσι ώστε να ακουστεί η αλήθεια του Λά Ιλάχα ιλα Αλλάχ σε όλη την οικουμένη. Μια τέτοια ιδέα πρέπει να δοξάζεται και όχι να κατηγορείται.

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.