Η φιλοζωία στο Ισλάμ

Τι δίδαξε ο Προφήτης Μουχάμαντ(ε) για τα ζώα;

Άχμαντ Ελντίν

Το σκεπτικό και η νοοτροπία που θέλει τα ζώα να προστατεύονται και να έχουν δικαιώματα, ήταν εντελώς άγνωστο στον δυτικό κόσμο μέχρι και 100 χρόνια πριν(ίσως και λιγότερο). Το Ισλάμ από την άλλη και συγκεκριμένα ο Προφήτης Μουχάμαντ (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) δίδαξε την φιλοζωία σε λογικά πλαίσια. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με φιλοζωικές διδασκαλίες από τον 7ο αιώνα προερχόμενες από τον Μουχάμαντ(ε), τον μοναδικό απόστολο και Προφήτη του Θεού που έκανε αναφορά σε αυτό το τόσο σύγχρονο θέμα.

Θα διαβάσουμε παρακάτω μερικά λεγόμενα και θα δούμε στην πράξη την φιλοζωία του Προφήτη μας(ε). Ο αναγνώστης πρέπει πάντα να έχει υπόψιν κατά την διάρκεια της ανάγνωσης, ότι αυτά είναι σκέψεις και πρακτικές 1500 ετών οπού η φιλοζωία δεν υπήρχε ούτε καν σαν φαντασία στο μυαλό των ανθρώπων. Ακόμα και σήμερα η φιλοζωία θεωρείτε από πολλούς ένα περιττό και ανούσιο θέμα. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι χαμένος χρόνος.

Τι είπε όμως ο Προφήτης και κατά συνέπεια τι διατάζει το Ισλάμ όσον αφορά τα ζώα;

1) Ο Ιμάμ αλ Μπουχάρι στη συλλογή του 5089 και ο Μούσλιμ στη συλλογή του 3619(μέγα συλλέκτες της Προφητικής παράδοσης) αναφέρουν ότι ο Προφήτης Μουχάμαντ απαγόρεψε στον καθέναν να χρησιμοποιεί τα ζώα σαν στόχους για εξάσκηση η για διασκέδαση.

2) Καθώς ο Προφήτης ταξίδευε με τους μαθητές του και φίλους του είδαν στο δρόμο τους ένα πτηνό που είχε γεννήσει 2 μικρά. Όταν ένας από αυτούς πήρε τα μικρά, το θηλυκό πτηνό φτερούγιζε με ταχύτητα και δύναμη και πετούσε χαμηλά στο έδαφος. Όταν ο Προφήτης επέστρεψε από μια εργασία που έκανε και είδε το θηλυκό πτηνό σε αυτήν την κατάσταση είπε « ποιος έφερε σε αυτήν την αγωνιώδη κατάσταση αυτό το πτηνό; Δώστε της αμέσως πίσω τα παιδιά της» (αναφορά του AbuDawud χαντίθ 2675)

3) Ο Προφήτης τόνισε ότι είναι αρετή να προστατεύεις ζώα που έχουν ανάγκη. Εξιστόρησε μια ιστορία στους μαθητές του και φίλους για ένα άντρα ο οποίος καθώς περπατούσε δίψασε πολύ έντονα. Πήγε και έψαξε νερό και βρήκε σε ένα πηγάδι και ήπιε. Βγαίνοντας έξω και κουρασμένος όπως ήταν καθώς μπήκε στο πηγάδι και βγήκε, είδε ένα σκύλο που προσπαθούσε να γλύψει λάσπη από την δίψα του. Ο άντρας συλλογιστικέ ότι ο σκύλος υπέφερε από δίψα όπως ο ίδιος υπέφερε πριν από λίγο. Αποφάσισε να πάει κάτω στο πηγάδι πάλι να γεμίσει το παπούτσι του με νερό, να το κρατήσει στο στόμα του, και να βγει έξω να ξεδιψάσει τον σκύλο. Με αυτήν την κίνηση ο Θεός έμεινε πολύ ικανοποιημένος από αυτόν με αποτέλεσμα να τον συγχωρέσει για παλιές αμαρτίες του. Εξιστορώντας αυτήν την ιστορία, οι μαθητές και φίλοι του Προφήτη τον ρώτησαν « Απόστολε του Θεού, δηλαδή υπάρχει ανταμοιβή από τον Θεό όταν υπηρετούμε τα ζώα;» Ο προφήτης απάντησε « υπάρχει ανταμοιβή όταν κάνεις το καλό και υπηρετείς οτιδήποτε ζωντανό ( άνθρωπο, ζώο, δένδρο κτλ) ( Αναφορά του Μπουχάρι στο χαντίθ 2190 και του Μούσλιμ 4162)

4) Ο Προφήτης απαγόρεψε αυστηρά τον ευνουχισμό των αρσενικών ζωών(αναφορά του al-jami στο χαντίθ 7166)

5) Ο Προφήτης είδε μια πολύ λεπτή καμήλα. Τόσο λεπτή που η κοιλιά της σχεδόν άγγιζε την μέση της. Μετά από αυτό το θέαμα ο Προφήτης είπε να φοβάστε τον Θεό όσον αφόρα για αυτά τα ζώα. Να τα καβαλάτε όταν έχουν υγεία και να τρωτέ το κρέας τους όταν έχουν υγεία. ( Αμπού Νταούντ χαντίθ 2548). Ο Προφήτης ακόμα, τόνιζε συνεχώς σε αυτούς που έσφαζαν ζώα για να τραφούν να ακονίζουν την λεπίδα τους καλά έτσι ώστε το ζωντανό να μην νοιώθει κανένα είδος πόνου η ταλαιπωρίας. ( αναφορά από τον Shaddaad bin ‘Aws και από τον Ibn Abbas)

6) Ο Προφήτης όταν είδε μια καμήλα δεμένη σε μια πόρτα για πολλές ώρες ζήτησε να δει τον ιδιοκτήτη της για να τον επιπλήξει. Δεν τον βρήκε και είπε στους άνδρες γύρω να του πουν «να φοβάται το Θεό όσον αφορά τα ζώα» ( χαντίθ από αλ Μουσνάντ 16967 και 462)

7) Ο προφήτης επέπληττε όσους κακομεταχειριζόντουσαν τα ζώα. Ανέφερε μια ιστορία λέγοντας ότι «μια γυναίκα τιμωρήθηκε γιατί φυλάκισε την γάτα της μέχρι να πεθάνει. Μπήκε στην κόλαση η γυναίκα αυτή γιατί δεν έδωσε στο γατί ούτε νερό ούτε φαγητό ούτε το ελευθέρωσε. ( Μπουχάρι 3223, και Μούσλιμ 4160)

Αυτές και πολλές άλλες αναφορές και ιστορίες έχουμε στα Ισλαμικά ιερά κείμενα που δείχνουν όχι μόνο την φιλοζωία, αλλά και ένα είδος ευαισθητοποίησης και ευσπλαχνίας απέναντι στα ζώα που ακόμα και σήμερα οι «αναπτυγμένες» χώρες δεν δείχνουν.

Κλείνοντας αυτό το σύντομο ενημερωτικό άρθρο, θέλω να αναφέρω ότι κάθε φορά που έρχεται η παγκόσμια ημέρα των ζωών, έχουμε την γνωστή και εύστοχη δήλωση από φιλοζωικές οργανώσεις ότι «Η προστασία των ζώων αποτελεί ένδειξη πολιτισμού». Αυτό το είδος πολιτισμού το Ισλάμ το δίδαξε και συγκεκριμένα ο Προφήτης πριν από 1500 χρόνια. Πριν καν από την θέσπιση των δικαιωμάτων των ζωών που συντάχτηκε πρόσφατα.

Ειρήνη και ευλογία στον Απόστολο και Προφήτη του Θεού. Τον Μουχάμαντ(ε). Ο οποίος στάλθηκε σαν έλεος από τον Θεό για όλους μας και για του πάντες.

«Και   δεν   σε   στείλαμε(Μουχάμμεντ!) παρά μόνο από έλεος για όλο τον κόσμο.»(Κοράνι 21:107)

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: