Ερωτηση: Πως (σαν Μουσουλμανοι) εξηγουμε στα παιδια μας τα Χριστουγεννα

Eilikrina i douleia pou kanete einai apistefti. Ta arthra sas teleia oi apantiseis sas stis erotieis akoma kai non muslims teleies, ola ksekathara, Mashallah kai Hambdoulillah pou sas exoume.
Imoun prin xristiani aspastika to islam kai eimai pantremeni me mousoulmano Hambdoulillah. exw 2 paidia pou pan sto dimotiko sxeleio kai tha ithela sas parakalw na kanete anafora sxetika me ta Xristougena, pws na eksigisoume sta paidia gia to thema.  Kserete ti sumvainei sta sxoleia aftes tis meres oso kai an prospathoume na ta kratisoume makria apo tis giorte! ola palu peristrefontai guro apo aftes. Mashallah tous eksigisame kai kseroun, katalavenoun, omws isos exete kapoies kaluteres protaseis

 

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ο Προφήτης μας Μουχάμαντ(ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) είπε ότι απαγορεύεται να μιμούμαστε τους μη Μουσουλμάνους. Η συναίνεση των λογίων ξεκάθαρα περιγράφει ότι το να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και το Πάσχα(που είναι θρησκευτικές γιορτές) και γενικά διάφορες μη Μουσουλμανικές γιορτές είναι ένα είδος μίμησης.

Ο Προφήτης είπε: «όποιος μιμείται έναν λαό, τότε είναι σαν αυτούς» (Abu Dawud νούμερο 4031- αυθεντικό από τον Αλ Αλμπάνι στο Irwa al-Ghalil 5/109)

Ένας Μουσουλμάνος έχει δυο γιορτές, και αυτές δεν είναι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα αλλά το Eid Al Fitr και το Eid Al Adhaa(μόνο). Ένας Μουσουλμάνος επίσης δεν στολίζει το σπίτι του, δεν δέχεται δώρα, δεν προσφέρει δώρα, δεν προσκαλεί σε φαγητό, δεν δέχεται προσκλήσεις για φαγητό, δεν πηγαίνει στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή. Όλα αυτά απαγορεύονται  για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και γενικά αφορούν διάφορες θρησκευτικές γιορτές που δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ. Επιτρέπονται όμως στις Ισλαμικές γιορτές (Eid Al Fitr και το Eid Al Adhaa) και σε καθημερινές μέρες χωρίς την πρόθεση εορτασμού μιας μη Μουσουλμανικής γιορτής κτλ. (Fataawaa Ibn Jibreen, σελ. 27)

Ο Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah είπε οτι το να μιμούμαστε μη Μουσουλμανικές γιορτές σημαίνει ότι είμαστε ευχαριστημένοι και δεν έχουμε πρόβλημα με τα λάθη που γίνονται. Επίσης πέφτουν στην πλάνη και άτομα που δεν έχουν σταθερή πίστη (Iqtida’ al-Sirat al-Mustaqim Mukhalifat Ashab al-Jahim)

Με τον ίδιο τρόπο τοποθετείται επίσης και ο λόγιος Shaykh Ibn ‘Uthaymeen στο Fataawa Ibn ‘Uthaymeen,3/44. Παρόμοιες αναφορές βρίσκουμε και από άλλους μεγάλους Ουλεμά στο al Fataawa al-Kubra 2:487 και στο Majmoo al Fataawa 25:329 

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι επειδή απαγορεύονται σε εμάς τα Χριστούγεννα και άλλες μη Μουσουλμανικές γιορτές αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε και αγενείς. Πρέπει να σεβόμαστε τις γιορτές της χωράς που βρισκόμαστε και τα ήθη και έθιμα που ακολουθούν. Αν βρεθούμε σε μια δύσκολη θέση τότε εξηγούμε με ευγενικό τρόπο ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε διότι Α, Β, Γ. Αυτή είναι και μια ευκαιρία για Dawah να τους μιλήσουμε για τον αγαπητό μας Προφήτη και Απόστολο Ιησού Χριστό ( ειρήνη σε αυτόν) και για την ενάρετη μητέρα του, την Μαρία ( η ευλογία και η ειρήνη του ΑΛΛΑΧ να τους συνοδεύουν).

Δεν μπορούμε να δεχτούμε και να υιοθετήσουμε αυτές τις γιορτές, διότι είναι σαν γιορτάζουμε και να αποδεχόμαστε την διαστρεβλωμένη εκδοχή των Χριστιανών για τον Προφήτη μας Ιησού(ειρήνη σε αυτόν) της αποκάλυψης που δέχτηκε(το Ευαγγέλιο) και διάφορα άλλα Ισλαμικά θεολογικά θέματα που τα καταπατούμαι χωρίς να το καταλάβουμε όταν συμμετέχουμε στα Χριστούγεννα η στο Πάσχα.

Η ερώτηση της αδελφής μας έχει να κάνει με την συμπεριφορά προς τα παιδιά μας σε αυτό το θεμα, κυρίως όταν ζούνε και μεγαλώνουν στην δύση.

Η καλύτερη λύση στο θέμα αυτό είναι να πάρουμε τις οικογένειες μας και να ζήσουμε σε ένα περιβάλλον που θα μπορούμε να εκτελούμε άνετα τα θρησκευτικά μας καθήκοντα. Σε ένα περιβάλλον οπου θα μπορούμε να ενωθούμε με την υπόλοιπη Μουσουλμανική κοινότητα. Μπορούμε επίσης να πάρουμε μέτρα νωρίς. Για παράδειγμα στην περίπτωση της αδελφής μας μπορεί να βάλει τα παιδιά σε ένα Ισλαμικό σχολείο μιας και στη χώρα που βρίσκεται υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Επίσης μπορεί να μετακομίσει κοντά σε μια Ισλαμική κοινότητα οπου εύκολα μπορείς να ακολουθήσεις το Χαλάλ και να αποφύγεις το Χαράμ.

Στο σπίτι οφείλουμε να μιλάμε στα παιδιά μας από πολύ μικρή ηλικία για το πιστεύω τους. Να τους μιλάμε όχι μόνο και μόνο να τα μάθουν και να τα εκτελούν σαν ρομποτάκια, αλλά να γνωρίζουν γιατί κάνουν το Α, Β και ποιο λόγο πιστεύουμε σε αυτό και όχι στο άλλο. Να διδάξουμε στα παιδιά μας να επιχειρηματολογούν για αυτό που πιστεύουν έτσι ώστε να το υποστηρίξουν και στους άλλους.

Τις Ισλαμικές γιορτές μας να τις κάνουμε πραγματικά μέρες γιορτής και χαράς για εμάς και τα παιδιά μας, χωρίς να έρχονται σε θέση ζήλειας για τις άλλες γιορτές.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να κρατάμε επαφές με τους ομόθρησκους μας και να είμαστε ενωμένοι στην κοινότητα μας. Είναι πολύ λογικό όταν είμαστε μόνοι μας να παρασυρόμαστε στο λάθος. Ποσο μάλλον τα παιδιά μας. Όταν έχουμε άτομα γύρω μας με τα ίδια πιστεύω και συναναστρεφόμαστε μαζί τους είναι πιο εύκολα για την καθημερινότητα μας και κυρίως για τα παιδιά μας.



Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Μουσουλμάνοι

Tags: , ,

%d