Άχμαντ Ελντίν
بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد
Ένα από τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας σήμερα είναι ότι το σωστό και το λάθος ορίζεται από την πλειοψηφία. Η πλειοψηφία αποτελεί απόδειξη για κάτι που είναι σωστό και η μειοψηφία είναι απόδειξη για κάτι που είναι λάθος. Αυτό είναι το μετρό για να ξεχωρίσουμε το λάθος από το σωστό.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι λάθος γιατί ο ΑΛΛΑΧ λέει:
«Κι αν ακούσεις τους πιο πολλούς απ’ τους κάτοικους της γης, θα σε παρασύρουν απ’ το δρόμο του ΑΛΛΑΧ. Ακολουθούν μόνο εικασίες και αυτοί δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μόνο ψεύτες» (Κοράνι 6:116)
Διαβάζουμε ακόμα:
«…κι όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν»(Κοράνι 7:187)
Επίσης:
«Και δεν βρήκαμε τους πιο πολλούς απ’ αυτούς (να είναι ειλικρινείς) με τη συμφωνία τους, όμως, βέβαια οι περισσότεροι απ’ αυτούς ήταν ανυπάκουοι»(Κοράνι 7:102)
Έτσι λοιπόν το μέτρο δεν είναι η πλειοψηφία η μειοψηφία. Το μέτρο είναι η αλήθεια και μόνο. Όποιος είναι φιλαλήθης και περπατά πάνω στην αλήθεια, ακόμα και αν είναι μόνος του, τότε αυτός είναι σωστός και ένα παράδειγμα προς μίμηση. Σε περίπτωση που η πλειοψηφία είναι πάνω στο ψεύδος και στη πλάνη, τότε είναι υποχρεωτικό να απορριφθούν και να μην πλανηθεί κανείς.
Ο παράγοντας λοιπόν είναι η αλήθεια και γιαυτο τον λόγο οι λόγιοι έλεγαν και λένε: «η αλήθεια δεν αναγνωρίζεται από τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος αναγνωρίζεται από την αλήθεια».
Πάντα, σχεδόν, η μειοψηφία ήταν αυτή που κράταγε την αλήθεια:
«Κι όμως πολύ λίγοι ήταν εκείνοι που πίστεψαν μαζί του»(Κοράνι 11: 40)
Σε ένα χαντίθ, που αναφέρει οτι παρουσιάστηκαν στον Προφήτη Μουχάμαντ(ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) τα έθνη, είπε ότι είδε έναν προφήτη που είχε μια μικρή ομάδα ατόμων και έναν άλλον προφήτη που δεν είχε κανέναν μαζί του. Η προτεραιότητα λοιπόν δεν δίνεται στην γνώμη η στην άποψη που υποστηρίζεται από τους πολλούς. Η προτεραιότητα δίνεται στο αν αυτή η γνώμη υποστηρίζεται από την αλήθεια η από το ψεύδος. Όταν είναι η αλήθεια, ακόμα και αν την ακολουθούν οι λίγοι, πρέπει να τηρηθεί γιατί είναι σωτηρία.
Το ψέμα δεν μπορεί να υποστηριχτεί από το γεγονός ότι τηρείται και υποστηρίζεται από τους πολλούς. Ο Προφήτης(ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) είπε: Το Ισλάμ ξεκίνησε σαν κάτι ξένο και θα επιστρέψει σαν κάτι ξένο έτσι όπως ξεκίνησε (Μούσλιμ νούμερο 146)
Αυτό θα γίνει όταν το κακό, οι συμφορές, και η άγνοια θα αυξηθούν, οπου κανένας δεν θα είναι πάνω στην αλήθεια εκτός από αυτούς που θα είναι σαν ξένοι στον ίδιο τους τον λαό και τόπο για χάρη της πίστης τους (Ισλάμ). Θα γίνουν ξένοι στην ίδια την κοινωνία τους.
Ο Προφήτης Μουχάμαντ(ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) στάλθηκε όταν όλος ο κόσμος ήταν βυθισμένος στην απιστία και στην άγνοια. Όταν κάλεσε τον κόσμο στο Ισλάμ, μόνο ένας η δυο δέχτηκαν το κάλεσμα. Πολύ αργότερα αυξήθηκαν οι οπαδοί του.
Προτεραιότητα δίνεται στο τι είναι το σωστό και στην επίτευξη της αλήθειας. Αν η πλειοψηφία είναι πάνω στην ορθότητα αυτό είναι καλό. Όμως δυστυχώς οι περισσότεροι δεν είναι πρόθυμοι να πιστέψουν στην αλήθεια όσο και αν το επιθυμούμε:
«Κι ακόμη δεν θα πιστέψουν οι περισσότεροι απ’ τους ανθρώπους όσο κι αν είναι η πιο μεγάλη σου επιθυμία» (Κοράνι 12:103)
وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد
Από το βιβλίο «Επεξήγηση των πτυχών των ημερών της άγνοιας» του Σέηχ Σάλιχ Ιμπν αλ Φαουζάν
Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ», Μουσουλμάνοι