Προστατεψε την καρδια σου απο την υποκρισια

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ο Άμπου Νταρντά, αυτός ο μεγάλος σαχάμπι (φίλος-μαθητής του Αποστόλου), είθε ο Αλλάχ να είναι ευχαριστημένος μαζί του, στο τέλος κάθε προσευχής αναζητούσε καταφύγιο στον Αλλάχ τον Ύψιστο (Ντουά) από την υποκρισία.

Ο Τζουμπαιρ του είπε: «Άμπου Νταρντά! Τι σχέση έχεις εσύ με την υποκρισία;  Και του απάντησε: «Άσε με ήσυχο! Ορκίζομαι στον Αλλάχ! Μέσα σε μια ώρα ένα άτομο μπορεί (είναι ικανό) να απομακρυνθεί και να εγκαταλείψει την θρησκεία του (Ισλάμ)»   

Ο λόγιος των αχαντίθ, Ιμάμ αλ Δάχαμπι, κατατάσσει αυτή την ρύση ως «Σαχίχ» (αυθεντική) στο έργο του Siyar Alam al-Nubala (τόμος 6 σελ.382-383)

Ο Ιμάμης έπειτα σχολιάζει λέγοντας (στην ίδια πηγή): «Και από την μικρή υποκρισία είναι όταν ένα άτομο ξεστομίζει απρόσεκτα μια λέξη η κουβέντα, χωρίς να υπολογίζει την βαρύτητα της και χωρίς να σκεφτεί της διαστάσεις της. Αυτό μπορεί να του προκαλέσει την είσοδο στην φωτιά (κόλαση).» Ένα παρόμοιο χαντίθ καταγράφεται και στο Bukhari νούμερο 6478.

Ο Ιμάμης συνεχίζει λέγοντας «Όσο για την μεγάλη υποκρισία, ακόμα και εάν ένα άτομο δηλώνει Μουσουλμάνος/α, εξακολουθεί να είναι υποχρεωμένος να ζητά από τον Αλλάχ τον Ύψιστο προστασία από την υποκρισία και από το Σίρκ (πολυθεϊσμός/ειδωλολατρία). Διότι δεν γνωρίζει το τέλος του και τι πρόκειται να του συμβεί (η να συναντήσει). Διότι μπορεί το πρωινό να τον βρει ως πιστό αλλά μέχρι το απόγευμα να έχει γίνει άπιστος (κάφιρ). Ζητούμε την προστασία και το καταφύγιο στον Αλλάχ από αυτό.»

Εάν ο Άμπου Νταρντά φοβόταν για την υποκρισία τότε εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Οφείλουμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα εναντίον της και να προφυλαχτούμε. Το πρώτο βήμα για να προφυλαχτούμε (αφού ζητήσουμε την προστασία και το καταφύγιο στον Αλλάχ) είναι να την μάθουμε έτσι ώστε να την αποφύγουμε. Είθε ο Αλλάχ ο Ύψιστος να μας προστατέψει. 

Προτεινόμενη ομιλία:Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ»

Tags: , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: