Μην επιδεικνυεσαι γιατι θα καταστρεψεις την πιστη σου

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ο πυρήνας του Ισλάμ είναι ο Μονοθεϊσμός, το Ταουχίντ. Έχουμε εξηγήσει και αναλύσει τον Μονοθεϊσμό στο Ισλάμ καθώς επίσης έχουμε αναφερθεί σε αυτά που εναντιώνονται σε αυτόν, που είναι το Σίρκ. Μια απλή μετάφραση του Σίρκ στην Ελληνική γλώσσα θα μπορούσε να είναι ο πολυθεϊσμός η ο παγανισμός και γενικά με οτιδήποτε και οποιονδήποτε “ενώνουμε” τον Μοναδικό και αληθινό Δημιουργό, τον Αλλάχ.

Σε αυτό εδώ το άρθρο θα εξετάσουμε την μικρότερη βαθμίδα του Σίρκ η οποία μπορεί να είναι καταστρεπτική για τον πιστό.

Το «μικρό» Σίρκ (Σίρκ αλ Άσγαρ)

Ο Μαχμούντ Ιμπν Λουμπάηντ ανέφερε ότι ο Απόστολος του Αλλάχ (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) είπε:

«Αυτό που φοβάμαι περισσότερο για εσάς είναι το Σίρκ αλ ‘Ασγαρ (το μικρό Σίρκ). Οι οπαδοί και οι πιστοί τον ρώτησαν, «Απόστολε του Αλλάχ τι είναι το μικρό Σίρκ;» Απάντησε, «είναι το να επιδεικνύεσαι και να κάνεις φιγούρα (Ρηά), διότι αλήθεια σας λέω, ο Αλλάχ θα πει την ημέρα της Κρίσης, και όταν οι άνθρωποι λάβουν την ανταμοιβή τους, «πηγαίνετε σε αυτούς που κάνετε επίδειξη και φιγούρα στη γη και δείτε αν μπορούν να σας ανταμείψουν» [1]

Ο Μαχμούντ Ιμπν Λουμπάηντ επίσης είπε,

«Ο Προφήτης ανακοίνωσε το εξής, «άνθρωποι, προσέξτε το κρυφό Σίρκ! Ο κόσμος ρώτησε, «Τι είναι το κρυφό Σίρκ Απόστολε του Αλλάχ; Απάντησε, « Όταν ένας άνθρωπος προσεύχεται και ομορφαίνει την προσευχή του κάνοντας την άψογα επειδή τον κοιτάνε οι διπλανοί του, αυτό είναι κρυφό Σίρκ. [2]

Το να επιδεικνύεσαι και να κάνεις φιγούρα (αρ Ρηά)

Το “Ρηά” είναι η πρακτική του ανθρώπου όταν εκτελεί διάφορες μορφές λατρείας με στόχο να τον δει ο διπλανός του η να εξυψωθεί στα μάτια του κόσμου. Αυτό το αμάρτημα καταστρέφει όλα τα καλά που μπορεί να υπάρχουν σε μια πράξη και επιφέρει σοβαρή τιμωρία(μεταθανάτια) σε αυτόν που το κάνει. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, διότι είναι φυσιολογικό για τον άνθρωπο να επιθυμεί και να ευχαριστιέται όταν οι γύρω του τον δοξάζουν. Κάνοντας θρησκευτικές πράξεις για να εντυπωσιάσουμε τους άλλους και με στόχο να μας εξυψώσουν είναι κάτι το οποίο απαιτεί την σοβαρή προσοχή του πιστού στο Ισλάμ. Αυτός ο κίνδυνος είναι αρκετά σημαντικός για τους πιστούς γιατί ένας αφοσιωμένος Μουσουλμάνος οφείλει να κάνει όλες τις πράξεις λατρείας να απευθύνονται μόνο στο Αλλάχ και σε κανέναν άλλον.

Ο κίνδυνος του μεγάλου Σίρκ (Σίρκ αλ Άκμπαρ) δεν αποτελεί τόση απειλή όσο το μικρό Σίρκ (Σίρκ αλ Άσγαρ). Το μεγάλο Σίρκ και οι πράξεις που οδηγούν σε αυτό είναι φανερές. Από την άλλη όμως για έναν πιστό οι πιθανότητες να πέσει στο λάθος του Ρηά (το να επιδεικνύεσαι και να κάνεις φιγούρα) είναι μεγαλύτερες γιατί αυτά που οδηγούν σε αυτό το συναίσθημα και σε αυτήν την πρακτική είναι κρυφά. Αρκεί ο μη συνειδητοποιημένος πιστός να μην έχει ειλικρινή πρόθεση και συνείδηση έτσι ώστε να δώσει χώρο να πάρει μέρος στη καρδιά του το Ρηά.

Η κινητήρια δύναμη επίσης που κρύβεται πίσω από αυτήν την πράξη είναι αρκετά δυνατή πολύ απλά γιατί προέρχεται από τα βάθη της καρδιάς του ανθρώπου και της φύσης του. Ο Ίμπν Αμπαάς πολύ εύστοχα υπαινίχτηκε αυτήν την πραγματικότητα όταν είπε:

«Το Σίρκ (το μικρό) είναι πιο πολύ κρυμμένο και από ένα μαύρο μυρμήγκι που ψηλαφίζει πάνω σε μια μαύρη πέτρα κατά την διάρκεια της νύχτας» [3]

Έτσι λοιπόν χρειάζεται μεγάλη προσοχή έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τις προθέσεις και την συνείδηση μας να είναι «καθαρές» κατά την αρχή μιας πράξης και κατά την διάρκεια της. Για να διασφαλιστεί κάτι τέτοιο αναφέρουμε το όνομα του Αλλάχ πριν από κάθε σημαντική πράξη η πράξη λατρείας. Μια σειρά από επικλήσεις (ντουά) έχουν καθοριστεί από τον Προφήτη (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) πριν και μετά από κάθε φυσιολογική η φυσική πράξη όπως το φαγητό, πίνοντας, ύπνος, σεξ, ακόμα και πριν εισέρθουμε στην τουαλέτα. Όλα αυτά για να μετατρέψουμε αυτές τις καθημερινές μας συνήθειες σε πράξεις λατρείας και να αναπτυχτεί στον πιστό Μουσουλμάνο μιας έντονη συνείδηση για τον Αλλάχ.

Το αποτέλεσμα είναι να αναπτυχτεί στον πιστό αυτό που λέμε στην Ισλαμική ορολογία, το τάκουα (συνείδηση, επίγνωση, θεοσέβεια, θεοφοβία για τον Αλλάχ). Το τάκουα διασφαλίζει τις προθέσεις και τις κρατά αγνές.

Ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) δίδαξε ακόμα πως μπορούμε να προστατευτούμε από αναπόφευκτες πράξεις που περιέχουν Σίρκ λέγοντας συγκεκριμένες επικλήσεις και προσευχές που μπορούν να ειπωθούν οποτεδήποτε. Ο Άμπου Μούσα είπε:

«Μια μέρα ο Απόστολος του Αλλάχ παρέδιδε κήρυγμα λέγοντας: «άνθρωποι, φοβηθείτε το Σίρκ διότι είναι καλύτερα κρυμμένο και από ένα μυρμήγκι.» τον ρώτησαν «και πως μπορούμε να το αποφύγουμε όταν είναι τόσο καλά κρυμμένο Απόστολε του Αλλάχ;» απάντησε, να λέτε: Αλλαχούμμα ίννα ναούδουμπικα αν νούσρικα μπίκα σάηαν  νά’λαμου, ουανασταγφίρουκα λιμαά λαά νά’λαμου ( Ω Αλλάχ, αναζητούμε καταφύγιο σε Εσένα όταν κάνουμε εν γνώση μας Σίρκ και ζητάμε συγχώρεση για αυτό που δεν γνωρίζουμε) [4]

——————————————————————————-

 Υποσημειώσεις:

1) Ταησήρ αλ Αζήζ αλ Χαμίντ, σελ 118

2) Ίμπν Χουζάημα (αυθεντικό)

3) Ταησήρ αλ Αζήζ αλ Χαμίντ, σελ 587)

4) Από την συλλογή του Ιμάμ Άχμαντ στο Μούσναντ (αυθεντικό)Categories: ΙΣΛΑΜ

Tags: , , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: