Άχμαντ Ελντίν
بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد
Το παρόν άρθρο αποτελεί μια απάντηση προς όλες αυτές τις κριτικές που γίνονται από ορισμένους Χριστιανούς όσον αφορά τον Παράδεισο στην Ισλαμική θεολογία. Θα εξετάσουμε τις πιο γνωστές κριτικές και θα τις απαντήσουμε μια προς μια με την άδεια του Αλλάχ του Ύψιστου. Στο τέλος, θα ρίξουμε και μια ματιά και στην Χριστιανική αντίληψη περί Παραδείσου. Οι κριτικές αυτές, οι πιο γνωστές, έχουν ως εξής:
- Η απουσία της πνευματικής απόλαυσης/χαράς από τον Παράδεισο στο Ισλάμ
- Στον Ισλαμικό Παράδεισο επιτρέπεται η μοιχεία
- Στον Ισλαμικό Παράδεισο επιτρέπονται απαγορευμένα πράγματα για τους Μουσουλμάνους όπως το κρασί
- Οι πιστές Μουσουλμάνες γυναίκες δεν θα έχουν ωφέλεια από τον Παράδεισο στο Ισλάμ παρά μόνο οι άνδρες
Κριτική: Η απουσία της πνευματικής απόλαυσης/χαράς από τον Παράδεισο στο Ισλάμ
Ο Αλλάχ ο Ύψιστος, ο Θεός του Ιησού (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν), είπε:
«Ο ΑΛΛΑΧ υποσχέθηκε στους Πιστούς – άνδρες και γυναίκες-Κήπους, που κάτω τους κυλούν τα ποτάμια, για παντοτινή τους διαμονή, όμορφα μέρη σε Κήπους αιώνιας ευδαιμονίας. Η μεγαλύτερη όμως ευδαιμονία είναι η Χάρη του ΑΛΛΑΧ. Αυτή είναι η υπέροχη νίκη» {Κοράνι 9:72}
Είναι αλήθεια ότι ο Παράδεισος στο Ισλάμ περιγράφεται αρκετές φορές με υλικές απολαύσεις αλλά περιγράφεται μόνο καταυτόν τον τρόπο; Και είναι αυτές οι υλικές απολαύσεις οι σημαντικότερες; Όχι. Η μεγαλύτερη ευδαιμονία δεν θα είναι οι όμορφοι κήποι και τα ποτάμια που θα κυλούν αλλά η χάρη του Ύψιστου. Η χάρη του Κυρίου μας θα είναι η ουσιαστική επιτυχία του πιστού. Είθε ο Αλλάχ ο Παντοδύναμος να μας κάνει να είμαστε από τους κατοίκους του Παραδείσου του.
Δεν νομίζω να υπάρχουν σκεπτόμενοι Χριστιανοί που αρνούνται να δεχτούν ότι η χάρη του Θεού είναι μια πνευματική περιγραφή που βλέπουμε ξεκάθαρα να αναφέρεται στο Κορανικό εδάφιο.
Διαβάζουμε επίσης τον Παντοδύναμο να λέει:
«Μερικά πρόσωπα – αυτή την Ημέρα – θα ακτινοβολούν (από λαμπρότητα και ομορφιά και ευχαρίστηση, ατενίζοντας προς τον Κύριο τους» (Κοράνι 75:22-23)
Οι επιτυχημένοι, οι κάτοικοι του Παραδείσου, θα βλέπουν τον Κύριο τους. Τα πρόσωπα τους θα λάμπουν από ομορφιά και χαρά. Στην επίγεια τους ζωή δεν είχαν την δυνατότητα να βλέπουν τον Δημιουργό τους (Κοράνι 6:103) κάτι που ο Ύψιστος θα το επιτρέψει στον Παράδεισο του και θα είναι το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο δώρο προς τους πιστούς.
Συγκεκριμένα, λέει ο Ίμπν αλ Αδίρ: «Το να δεις τον Αλλάχ θα είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση, το πιο πολύτιμο δώρο και είθε ο Αλλάχ να μας βοηθήσει να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο» [1]
Αυτοί που δεν πίστεψαν και δεν έπραξαν ανάλογα τότε θα τους απαγορευτεί να δουν τον Κύριο τους. ο Ύψιστος λέει:
«Βέβαια αυτοί οι άπιστοι, από τον Κύριο τους – εκείνη την Ημέρα – θα είναι με πέπλα σκεπασμένοι μην μπορώντας να τον δουν» (Κοράνι 83:15) [2]
Διαβάζουμε επίσης:
«”Ειρήνη”! – ένας Λόγος (χαιρετισμού) από τον Ελεήμονα Κύριο!» (Κοράνι 36:58)
Αυτός θα είναι ο χαιρετισμός του Ύψιστου προς τους πιστούς κατοίκους του Παραδείσου που θα συνομιλούν μεταξύ τους τονίζοντας τις πνευματικές απολαύσεις και ωφέλειες. Ο Ύψιστος λέει:
«Και θα πουν: Ή Δόξα πρέπει στον ΑΛΛΑΧ, που έκανε να φύγει από μας (κάθε) λύπη, γιατί ο Κύριος μας είναι -πραγματικά – Πολυεπιεικής και εκτιμά (για τις προσφερόμενες υπηρεσίες). “Που – με τη Χάρη Του – μας έχει αποκαταστήσει στο Σπίτι της Μονιμότητας, που δεν θα μας αγγίζει εκεί ο μόχθος, κι ούτε εκεί θα μας αγγίζει η φθορά» (Κοράνι 35:34-35)
Δεν θα ακούνε ψέματα:
«Δεν θα ακούνε εκεί μέσα επιπόλαια (λόγια) και ούτε ψευτιές! Αμοιβή από τον Κύριο σου, ένα δώρο, αρκετά ικανοποιητικό» (78: 35-36)
Ο τελευταίος Προφήτης, ο Μουχάμαντ (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) είπε:
–Ο Αλλάχ θα πει στους κατοίκους του παραδείσου: «Ω κάτοικοι του παραδείσου, και θα απαντήσουν, «στις υπηρεσίες σου και ευχαριστίες σου Κύριε μας, το καλό είναι στα χέρια σου» ο Κύριος θα πει «είστε ευχαριστημένοι;», Θα πουν, «Γιατί να μην είμαστε Κύριε μας όταν μας έχεις δώσει αυτά που δεν έχεις δώσει σε κανένα δημιούργημα σου;» Θα πει ο Αλλάχ: «Να σας δώσω κάτι καλύτερο από όλα αυτά;» Θα πουν: «Κύριε μας, τι άλλο μπορεί να είναι καλύτερο από αυτό που έχουμε;» Και θα πει «θα κάνω την ευχαρίστηση μου να σας σκεπάσει και ποτέ δεν δυσαρεστηθώ μαζί σας άλλη φορά»– [3]
Σε μια άλλη αυθεντική ρήση διαβάζουμε για τους κατοίκους του παραδείσου, αφού περιγράφονται γιαυτους ορισμένες υλικές απολαύσεις και πως τα σώματα τους θα είναι διαφορετικά από αυτά που είχαν στην επίγεια ζωή, αναφέρει επίσης:
«Δεν θα υπάρχει διαφωνία μεταξύ τους και δεν θα υπάρχει εχθρότητα στις καρδιές τους. Οι καρδιές τους θα είναι σαν μια καρδιά και θα δοξάζουν τον Αλλάχ» [4]
Σε μια άλλη αυθεντική ρήση διαβάζουμε ότι για τους πιστούς στον παράδεισο αυτό που θα είναι το πιο αγαπητό για αυτούς, από ότι τους έχει δοθεί, θα είναι το να κοιτούν τον Κύριο τους:
«Και θα σηκώσει το κάλυμμα, και από ότι τους έχει δώσει τίποτα δεν θα είναι πιο αγαπητό σε αυτούς από το να κοιτούν τον Κύριο, τον Παντοδύναμο τον Ένδοξο» [5]
Πιστεύω, με την άδεια του Αλλάχ, έχει αναιρεθεί όλη αυτή η αστήριχτη θεωρία που θέλει τον Παράδεισο στο Ισλάμ να μην έχει πνευματικές απολαύσεις. Όχι μόνο έχουμε πνευματικές αλλά είναι οι κυριότερες και οι πιο σημαντικές για τον πιστό Μουσουλμάνο/να με βάση τις πηγές του Ισλάμ.
Κριτική: Στον Ισλαμικό Παράδεισο επιτρέπεται η μοιχεία
Οι Χριστιανοί συχνά παραθέτουν Κορανικά εδάφια τα οποία αναφέρουν ότι οι Μουσουλμάνοι στον Παράδεισο θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν σεξ με τα ουρί. Έπειτα επισημαίνουν την δήθεν ανηθικότητα. Όμως αν διάβαζαν καλύτερα τα χωρία θα παρατηρούσαν ότι οι γυναίκες αυτές δεν θα είναι ερωμένες αλλά αγνές σύζυγοι. Ο Ύψιστος λέει:
«Εκείνοι όμως που πίστεψαν και έκαναν τις καλές πράξεις, θα τους εισάγουμε στον Παράδεισο, που κάτω του τρέχουν ποτάμια, και θα μείνουν εκεί για πάντα. Εκεί θα έχουν εξαγνισμένες συζύγους, και θα τους βάλουμε κάτω από μεγάλη σκιά» (Κοράνι 4:57)
Πως λοιπόν πρόκειται για μοιχεία όταν αυτές οι γυναίκες θα είναι σύζυγοι μας; Όταν σαν άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε σεξ νόμιμα με τις γυναίκες μας στην επίγεια ζωή γιατί πρέπει να θεωρείται ταμπού αυτό για την μετά θάνατον ζωή; Αν σε αυτό το σημείο πουν οι Χριστιανοί ότι αυτό δεν γίνεται διότι θα είμαστε διαφορετικοί (τα σώματα μας) τότε συμφωνούμε, όπως δείξαμε παραπάνω, λέγοντας ότι όλα αυτά θα είναι μιας διαφορετικής πραγματικότητας και αντίληψης. Το ότι όμως θα είμαστε διαφορετικοί δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να απολαμβάνουμε μερικά πράγματα από αυτήν την ζωή (φαγητό, σεξ κτλ) αλλά με ένα διαφορετικό τρόπο που δεν είναι γνωστό σε εμάς. Αυτό θα το δούμε πιο συγκεκριμένα απαντώντας την προτελευταία κριτική που ακολουθεί.
Κριτική: Στον Ισλαμικό Παράδεισο επιτρέπονται απαγορευμένα πράγματα για τους Μουσουλμάνους όπως το κρασί
Εδώ οι Χριστιανοί επικριτές συγχέουν το κρασί της επίγειας ζωής, που είναι απαγορευμένο, με το κρασί του παραδείσου που είναι επιτρεπτό και αυτό γιατί είναι εντελώς διαφορετικό και μιας διαφορετικής πραγματικότητας. Ο Ύψιστος περιγράφει τον παράδεισο γενικά ως κάτι που ο άνθρωπος, σε αυτήν την ζωή, δεν μπορεί να φανταστεί ούτε να αντιληφτεί [6]
Έτσι λοιπόν ο Παράδεισος και οι ομορφιές του (και τα δώρα του) δεν είναι από αυτόν τον κόσμο που ζούμε. Για παράδειγμα το μέλι του παραδείσου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το επίγειο μέλι και ούτε μπορεί να συγκριθεί. Το ίδιο ισχύει και για το κρασί. Το επίγειο κρασί σε μεθάει και σου προκαλεί ένα σωρό αρνητικές καταστάσεις. Ο Παντοδύναμος Αλλάχ χρησιμοποιεί αυτές τις ορολογίες έτσι ώστε να μας κάνει να πάρουμε μια γεύση για την μετά θάνατον ζωή του Παραδείσου και οσο μπορούμε να τον φανταστούμε κάνοντας μας να τον λαχταράμε με το να πιστεύουμε και να πράττουμε ορθά. Ο Ύψιστος λέει για το κρασί στον Παράδεισο:
«χωρίς να προκαλεί ορμές/κακό κι ούτε θα μεθούν απ’ αυτό» (Κοράνι 37:47)
Επίσης:
«Δεν θα έχουν πονοκέφαλο απ’ αυτό (που πίνουν), ούτε θα ζαλίζονται/μεθούν» (Κοράνι 56:19)
Ο μεγάλος Ιμάμης, ο Ίμπν Καθίρ, αναφέρει στην επεξηγηματική του:
«Κρασί το οποίο είναι διαφορετικό από το κρασί της γης» και «κρασί το οποίο ο Αλλάχ έχει απαλλάξει από τα αρνητικά και κακά στοιχεία» [7]
Η άστοχη σύγχυση λοιπόν μεταξύ του κρασιού της επίγειας ζωής και του κρασιού του Παραδείσου, και γενικά η κριτική άλλων υλικών απολαύσεων του παραδείσου στο Ισλάμ, αναιρείται με βάση τα Κορανικά χωρία.
Κριτική: Οι πιστές Μουσουλμάνες γυναίκες δεν θα έχουν ωφέλεια από τον Παράδεισο στο Ισλάμ παρά μόνο οι άνδρες
Αρκετοί είναι αυτοί που λένε «ο άνδρας θα έχει γυναίκες η γυναίκα όμως τι θα έχει;» Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι ο Ύψιστος αναφέρει τις γυναίκες για τους άνδρες γιατί είναι στην φύση του άνδρα να επιθυμεί την γυναίκα και την σεξουαλική επαφή μαζί της. Είναι πιο ελκυστικό στον άνδρα η υπόσχεση ότι θα έχει όμορφη σύζυγο παρά μια γυναίκα να έχει έναν όμορφο άνδρα. Οι άνδρες, χωρίς καμία αμφιβολία, αντιμετωπίζουν περισσότερες σεξουαλικές προκλήσεις και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν ασύγκριτα περισσότερες δυσκολίες, ειδικά στη νεαρή ηλικία τους, για να παραμείνουν αγνοί. Ο Αλλάχ λοιπόν, γνωρίζοντας το δημιούργημα του, υπόσχεται σαν δώρο από αυτόν αγνές συζύγους να τον συντροφεύουν στον Παράδεισο σαν μια από τις πολλές ανταμοιβές διότι έκανε υπομονή στην επίγεια ζωή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν ήταν σε θέση να παντρευτεί, διότι το Ισλάμ ενθαρρύνει τον γάμο και το νόμιμο σεξ με αντίθεση τον Χριστιανισμό που ενοχοποιεί τον πιστό και του δημιουργεί ενοχές για την σεξουαλικότητα του.
Μερικά εδάφια από το Κοράνι μας αρκούν για να δούμε ότι ο Αλλάχ θα ανταμείψει τις πιστές γυναίκες έτσι όπως θα ανταμείψει τους άνδρες.
«”Κι εισάκουσε αυτούς ο Κύριος τους λέγοντας: “Δεν θα ανεχθώ ποτέ να χαθεί το έργο κανενός από σας, είτε άρρενας είναι είτε θηλυκό, είστε μέλη ο ένας του άλλου» (Κοράνι 3:195)
Επίσης:
«Κι όποιος κάνει τις καλές πράξεις είτε άνδρας είναι είτε γυναίκα, κι είναι πιστός αυτοί θα μπουν στον Παράδεισο κι ούτε θα αδικηθούν» (Κοράνι 4:124)
Επίσης:
Για τους Μουσουλμάνους και τις Μουσουλμάνες, Για τους Πιστούς και τις Πιστές, Για τους ενάρετους και τις ενάρετες, Για τους δίκαιους και τις δίκαιες Για τους υπομένοντες και τις υπομένουσες καρτερικά, Για τους άνδρες και τις γυναίκες που ταπεινώνουν τον εαυτό τους, Για τους άνδρες και τις γυναίκες που κανονικά ελεούν, Για τους νηστεύοντες και τις νηστεύουσες, Για τους άνδρες και τις γυναίκες που φυλάγουν την αγνότητα τους, Γιαυτούς και γι’ αυτές που φέρνουν πολύ συχνά στη μνήμη τους τον ΑΛΛΑΧ, Γι’ αυτούς όλους ο ΑΛΛΑΧ έχει ετοιμάσει τη συγχώρηση κι εξαίρετη αμοιβή» [Κοράνι 33:35]
Υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία από μεριά των ταλαίπωρων επικριτών, με βάση αυτά τα χωρία, στο ότι ο Αλλάχ ο Ύψιστος θα ανταμείψει δίκαια τις πιστές όπως τους πιστούς;
Ο Χριστιανικός Παράδεισος και το….φαγοπότι
Την ίδια ώρα που οι Χριστιανοί ασκούν κριτική για τις φυσικές απολαύσεις του Ισλαμικού Παραδείσου η Βίβλος μιλά για φαγητό στον Παράδεισο και για ποτό.
Διαβάζουμε:
«Όποιος έχει αυτί, ας ακούσει τι λέει το Πνεύμα προς τις εκκλησίες. Σ’ αυτόν που νικάει, θα του δώσω να φάει από το ξύλο τής ζωής, που είναι στο μέσον τού παραδείσου τού Θεού» (Αποκάλυψη 2:7)
Στη μετά συντόμου ερμηνεία ο Τρεμπέλας αναφέρει χαρακτηριστικά για το «να φάει από το ξύλο της ζωής» ως «να απολαύσει τα αιώνια αγαθά μέσα εις τον παράδεισον» [8]
Ο Ιησούς υπόσχεται την υλική απόλαυση του ποτού όταν «είπε»:
«Και σας λέω ότι, δεν θα πιω στο εξής από τούτο το γέννημα της αμπέλου, μέχρι εκείνη την ημέρα, όταν θα το πίνω καινούργιο μαζί σας στη βασιλεία τού Πατέρα μου» (Ματθαίος 26:29)
Ο Ιησούς υπόσχεται θησαυρούς στον Παράδεισο:
«Του είπε ο Ιησούς: Αν θέλεις να είσαι τέλειος, πήγαινε, πούλησε τα υπάρχοντά σου, και δώσ’ τα στους φτωχούς· και θάχεις θησαυρό στον ουρανό· και έλα, ακολούθα με» (Ματθαίος 19:21)
Ψωμί στον Παράδεισο:
«Μακάριος όποιος φάει ψωμί στη βασιλεία τού Θεού» (Λουκάς 14:15)
Συμπέρασμα:
Το Ισλάμ μπορεί να αναφέρει πιο συχνά τις υλικές και φυσικές απολαύσεις στον Παράδεισο, αλλά αυτές όπως περιγράψαμε έχουν μια άλλη πραγματικότητα για τα διαφορετικά σώματα μας. Οφείλουν οι επικριτές να παραδεχτούν ότι οι πνευματικές απολαύσεις είναι αυτές που καταγράφονται στα Ισλαμικά κείμενα ως οι πιο σημαντικές για τον άνθρωπο. Και τέλος, ο Χριστιανός επικριτής, τουλάχιστον, οφείλει να έχει μια συνέπεια όταν ασκεί κριτική στις υλικές απολαύσεις του Ισλαμικού παραδείσου, γιατί πέρα που είναι αστήριχτη θεολογικά μια τέτοια εναντίωση αποδεικνύεται στην ίδια την Καινή Διαθήκη.
——————————————————————————-
Υποσημειώσεις:
[1] Jaami al Usul τόμος 10, σελ 557.
[2] Η επίσημη ελληνική μετάφραση λανθασμένα το μεταφράζει ως «…από το Φως του Κυρίου τους – εκείνη την Ημέρα – θα είναι, με πέπλα σκεπασμένοι» η πιο σωστή απόδοση ως προς το αραβικό κείμενο είναι «…από τον Κύριο τους – εκείνη την Ημέρα – θα είναι με πέπλα σκεπασμένοι μην μπορώντας να τον δουν» {δες Sharh al Tahaawiah, σελ 203, 204 και 210}
[3] Σαχίχ Μούσλιμ, νούμερο 6787
[4] Σαχίχ Μούσλιμ νούμερο 6797
[5] Σαχίχ Μούσλιμ 347
[6] Μπουχάρι νούμερο 589
[7] Ταφσίρ Ίμπν Καθίρ τόμος 8 σελ 249
[8] Π.Ν Τρεμπέλα, Η Καινή Διαθήκη μετά συντόμου ερμηνείας, σελ 999
Categories: ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ