Σηκωνοντας τα 4 δακτυλα δεν αλλαζεις κατι

Άχμαντ Ελντίν

 بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Έχει γίνει μόδα τις τελευταίες ημέρες η φωτογραφία που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αυτή των τεσσάρων δαχτύλων που υποτίθεται ότι εκφράζει την αλληλεγγύη για τα αδέλφια μας στην Αίγυπτο και την κατάσταση της χώρας.

 2

Υπο το πρίσμα του Ισλάμ, σηκώνοντας τα 4 δάκτυλα, δεν καταφέρνουμε τίποτα απολύτως για τα αδέλφια μας που έχουν ανάγκη. Το να αλλάζεις απλώς την φωτογραφία σου στο Facebook δεν φτάνει. Οι «εχθροί» δεν νικιούνται με αυτόν τον τρόπο και ούτε δείχνεις συμπαράσταση στα αδέλφια σου. Αυτό, διότι όλες αυτές οι πρακτικές είναι άδειες δηλώσεις με μπόλικη δόση ενθουσιασμού. Η νίκη δεν έρχεται με τα νούμερα, τα σύμβολα, η με τους πολλούς, ούτε με λόγια του αέρα δίχως ρεαλισμό, έρχεται όμως όταν υπακούσουμε τον Ύψιστο και τον λατρεύουμε σωστά.

Έχοντας Ιμάν (πίστη), πράττοντας το σωστό και υπακούοντας τον Κύριο με βάση την προφητική διδασκαλία (Σούννα), έχοντας ειλικρίνεια και λατρεύοντας μόνο τον Αλλάχ (Μονοθεϊσμός), και εγκαταλείποντας κάθε πράξη που είναι ειδωλολατρική (η ότι οδηγεί σε αυτό), έτσι, με αυτόν τρόπο, έρχεται η νίκη για εμάς και τα αδέλφια μας. Με άλλα λόγια κοιτώντας την ουσία. Λέει ο Ύψιστος:

«Ο ΑΛΛΑΧ υποσχέθηκε σ’ εκείνους από σας που έχουν πιστέψει, κι έκαναν καλές πράξεις, ότι θα τους χαρίσει κυριαρχία στη γη, όπως είχε δοθεί σεκείνους που (έζησαν) πριν απ’ αυτούς, και θα στερεώσει τη θρησκεία τους που την έχει διαλέξει γι’ αυτούς και θα αλλάξει (την κατάσταση τους) έπειτα από το φόβο που είχαν (επιδιώκοντας) ασφάλεια και ειρήνη. Αυτοί λατρεύουν Εμένα (μόνο) και δεν κάνουν άλλο πράγμα συνέταιρο Μου (στη λατρεία). Κι όποιος αρνηθεί – μετά απ’ αυτό -την Πίστη, αυτοί είναι οι παράνομοι» {Κοράνι 24:55}

Ο Παντοδύναμος επίσης λέει:

«ήταν χρέος μας να βοηθήσουμε  τους πιστούς» {Κοράνι 30:47}

Ο μεγάλος Ιμάμης, ο Ίμπν Καθίρ, σχολιάζει το χωρίο αυτό λέγοντας: «Είναι ένα καθήκον που έχει ορίσει ο Αλλάχ στον Εαυτό Του σαν ευλογία και χάρη για τους πιστούς. Και αυτό μοιάζει σαν το εδάφιο που λέει:

ο Αλλάχ, ο Κύριος σας, όρισε στον Εαυτό Του το Έλεος (προς τους πιστούς) {Κοράνι 6:54}

Αυτός που πίστεψε στον Αλλάχ και τηρεί το Ισλάμ με βάση την καθοδήγηση του Αποστόλου, χωρίς να επινοεί και να καινοτομεί καταλήγοντας σε διαφορές αιρέσεις και κακοδοξίες, σε αυτόν θα ανήκει η νίκη. Ο Κύριος λέει:

«Και μην χάνετε το θάρρος σας και μην πέφτετε σ’ απόγνωση, γιατί, αν πραγματικά είστε Πιστοί, τότε υπερέχετε» {Κοράνι 3: 139}

Επίσης:

«Βέβαια, θα βοηθήσουμε τους απεσταλμένους Μας, κι εκείνους που πιστεύουν… » {Κοράνι 40:51}

Η ορθή πίστη μαζί με την ορθή τήρηση της φέρνει την νίκη, όχι σηκώνοντας 4 δάκτυλα, ούτε κάνοντας πορείες και διαδηλώσεις. Αυτό μας δίδαξε ο Αλλάχ, αυτή ήταν η μεθοδολογία του Αποστόλου Του, αυτό έκαναν οι πρώτοι ενάρετοι Μουσουλμάνοι, και αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς. 

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ»

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading