Απαντηση στον διαστρεβλωτη Νικο Χειλαδακη περι Ισλαμ και βιας

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Είναι από τις λίγες φορές που βλέπω τόση απελπισία σε Χριστιανό στην προσπάθεια του να διαστρεβλώσει τις ολοκάθαρες κρυστάλλινες Ισλαμικές διδασκαλίες. Πρόκειται για τον Νίκο Χειλαδάκη ο οποίος δηλώνει τουρκολόγος – συγγραφέας. Ένας από τους χιλιάδες αδαείς εξτρεμιστές Χριστιανούς που έρχεται να μας «διδάξει» τι πρέπει να πιστεύουμε για το Ισλάμ και συγκεκριμένα για το Κοράνι. 

Ο Χειλαδάκης έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «Ισλάμ και βία». Στην πραγματικότητα έκοψε και έραψε ένα παλαιότερο άρθρο μου, με παρόμοια θεματολογία, για να φάνει δήθεν πιο συνεπής και έγκυρος. Το αποτέλεσμα, όπως θα δείτε, είναι τραγικό. Συνιστώ να διαβάσετε πρώτα το άρθρο του εδώ (έχει δημοσιευτεί σε αρκετά χριστιανικά ιστολόγια) και έπειτα να διαβάσετε την παρακάτω απάντηση. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα της θέσης του και της αναίρεσης που ακολουθεί.

Λέει:

«Εδώ βλέπουμε την πρώτη και βασική ομολογία για την αποδοχή του πολέμου και συνάμα της βίας από το Ισλάμ. Όπως αναφέρεται, ο πόλεμος επιτρέπεται, βέβαια όχι γενικά και αόριστα, αλλά ειδικά και συγκεκριμένα μπορούμε να πολεμάμε και να ασκούμε βία. Αυτό φυσικά καθώς έχει πολιτική διάσταση το ερμηνεύει όπως θέλει ο κάθε μουσουλμάνος και έτσι μπορεί να σφάζει, να λεηλατεί, για χάριν του Ισλάμ. Θεμελιώδη αντίθεση με την αγάπη που δίδαξε ο Χριστός αλλά και με τον τρόπο που εξαπλώθηκε ο χριστιανισμός σε αντίθεση με το Ισλάμ»

Απάντηση:

Ο Χειλάδακης δίνει την εντύπωση ότι παραθέτει όλο το άρθρο μου ενώ στην πραγματικότητα επιλεγεί αυτά που «απαντά». Σε αυτά που τον αναιρούν κλείνει τα μάτια (θα το δούμε παρακάτω). Στο Ισλάμ ο πόλεμος είναι αποδεκτός, για συγκεκριμένους λόγους και αιτίες (αμυντικούς, προστασίας, ασφάλειας,) όπως ξεκάθαρα αναφέραμε, για τον Χειλαδάκη όμως, σημαίνει ότι ο Μουσουλμάνος θα «σφάζει, να λεηλατεί, για χάριν του Ισλάμ». Εδώ λοιπόν καταγράφεται η πρώτη διαστρέβλωση του απελπισμένου «τουρκολόγου» που βάζει λόγια στο στόμα μου και στην Ισλαμική διδασκαλία (προς το τέλος θα δούμε και την Χριστιανική «αγάπη» του Ιησού (ειρήνη σε αυτόν).

Σε αυτό το άρθρο περί Τζιχάντ αναιρούνται τα περί λεηλασίας και σφαγής, με συγκεκριμένες διδασκαλίες του Προφήτη Μουχάμαντ (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν). Το Κοράνι και το Ισλάμ δεν είναι σαν την Χριστιανική Βίβλο που καλεί στην παιδοκτονία και την καταστροφή, παράδειγμα: «και τώρα, θανατώστε από τα παιδιά όλα τα αρσενικά, θανατώστε ακόμα και όλες τις γυναίκες, όσες γνώρισαν άνδρα, που κοιμήθηκαν μαζί του όλα, όμως, τα μικρά κορίτσια, όσα δεν γνώρισαν κοίτη άνδρα, φυλάξτε τα για τον εαυτό σας ζωντανά» (Αριθμοί 31:17-18) – και πολλά άλλα παρόμοια χωρία –

Λέει:

«Μια σημαντική προσπάθεια να δικαιολογηθεί η βία του Ισλάμ. Η αλήθεια όμως είναι αγαπητοί μουσουλμάνοι πως πάντα υπάρχει κάποια αιτία για να ασκήσει κανείς βία. Το βασικό ζήτημα είναι αν μια θρησκεία αποδέχεται οπουδήποτε μορφή της βίας, ή τη καταδικάζει και την απορρίπτει. Δυστυχώς όπως φαίνεται στο Ισλάμ υπάρχουν αμέτρητες αιτίες για την άσκηση της βίας.»

Απάντηση:

Το Ισλάμ δέχεται τον πόλεμο εκεί που πρέπει και τον απαγορεύει εκεί που πρέπει όπως ξεκάθαρα τονίζεται στο άρθρο που απέκρυψε ο Χειλαδάκης (όπως θα δούμε). Μας λέει ότι στο Ισλάμ υπάρχουν αμέτρητες αιτίες για την άσκηση βίας αλλά κατά περίεργο τρόπο αδυνατεί να τις κατονομάσει. Λόγια του αέρα. Η αιτία για εχθροπραξίες στο Ισλάμ έχουν αναλυθεί εδώ και εδώ για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται να μάθουν. Καλό είναι ο Χειλαδάκης να τα διαβάσει προσεκτικότερα. Σε περίπτωση που θέλει να τα απαντήσει τότε καλό είναι να δίνει και τα συμφραζόμενα, χωρίς να τα κρύβει απελπιστικά νομίζοντας ότι έτσι θα περάσει την Ισλαμοφοβική του θέση.

Λέει:

«Όταν μια θρησκεία δέχεται τον πόλεμο έστω και υπό κάποια όρια, αυτό σηματοδοτεί το ηθικό υπόβαθρο των πιστών της. Αυτό το υπόβαθρο είναι ο λόγος για τα φρικτά φαινόμενα βίας που βλέπουμε τελευταία από τους Ισλαμιστές»

Απάντηση:

Το Ισλάμ δεν είναι απλά ένα πιστεύω αλλά ένας ολοκληρωτικός τρόπος ζωής με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία. Σε μια κοινωνία είναι αδιανόητο να απουσιάζει μια στρατιωτική δύναμη (σε Ισλαμική χώρα πάντα με Μουσουλμάνο κυβερνήτη) που πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμη σε κάθε απειλή και εχθρό. Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση είναι τα δυο μέτρα και σταθμά του «τουρκολόγου». Θεώρει ανήθικη την στάση των Μουσουλμάνων που πολεμούν για την ασφάλεια τους και την προστασία τους, αλλά εξυψώνει τον πόλεμο που πολέμησαν οι συμπατριώτες μας στην κατοχή; Σύμφωνα όμως με το σκεπτικό του Χειλαδάκη δεν σηματοδοτείται και γιαυτους το ηθικό υπόβαθρο; Χωρίς λοιπόν να το καταλαβαίνει ο Χριστιανός συγγραφέας αποκαλεί ανήθικους τους Έλληνες που πολέμησαν τον κατακτητή. Το ίδιο αποκαλεί, έμμεσα, εάν είναι συνεπής βέβαια, και την επανάσταση του 1821.

Βεβαίως, να μην κάνουμε αναφορά στα Χριστιανικά διδάγματα της Βίβλου περί πολέμου, για παράδειγμα ο Ιησούς λέει (μιας και είναι ο θεός της Π.Δ κατά τους Χριστιανούς): «αν, όμως, δεν κάνει ειρήνη μαζί σου, αλλά σε πολεμήσει, τότε θα την πολιορκήσεις· και αφού ο Κύριος ο Θεός σου την παραδώσει στα χέρια σου, θα πατάξεις όλα τα αρσενικά της με μάχαιρα· και τις γυναίκες, και τα βρέφη, και τα κτήνη, και όλα όσα βρίσκονται στην πόλη, όλα τα λάφυρά της θα τα πάρεις για τον εαυτό σου· και θα τρως τα λάφυρα των εχθρών σου, όσα ο Κύριος ο Θεός σου έδωσε σε σένα. Έτσι θα κάνεις σε όλες τις πόλεις, που είναι πολύ μακριά από σένα, που δεν είναι από τις πόλεις των εθνών αυτών· από τις πόλεις, όμως, αυτών των λαών, που ο Κύριος ο Θεός σου δίνει σε σένα ως κληρονομιά, δεν θα αφήσεις ζωντανό κανένα από εκείνα που έχουν πνοή· αλλά, θα τους εξολοθρεύσεις κατακράτος, τους Χετταίους, και τους Αμορραίους, τους Χαναναίους, και τους Φερεζαίους, τους Ευαίους, και τους Ιεβουσαίους, καθώς σε πρόσταξε ο Κύριος ο Θεός σου·» (Δευτερονόμιον 20:10-17). Μίλησε κανείς για λεηλασίες και σφαγές;

Λέει:

«Εδώ προβάλλονται διακρίσεις σε ποιους θα πρέπει να πολεμά ο μουσουλμάνος και σε ποιους όχι. Πολύ απλά, η δικαιοσύνη του Αλλάχ του Ισλάμ μετράται με την αποδοχή ή όχι του Ισλάμ. Αυτοί που δεν αποδέχονται το Ισλάμ, δεν συμπεριλαμβάνονται στην δικαιοσύνη του Αλλάχ και «εις το πυρ το εξώτερο». Ο Χριστός όμως δίδαξε την αγάπη προς του εχθρούς και την συγχώρεση μέχρι 77 φόρες, όπως τόνισε στον απόστολο Πέτρο»

Απάντηση:

Τα παραπάνω τα αναφέρει για το Κορανικό χωρίο: «Δεν σας απαγορεύει ο ΑΛΛΑΧ να συμπεριφέρεστε με καλοσύνη και δίκαια μ’ αυτούς που δεν σας πολεμούν για την Πίστη (σας), κι ούτε σας βγάζουν από τα σπίτια σας. Γιατί ο ΑΛΛΑΧ αγαπά όσους συμπεριφέρονται δίκαια» (Κοράνι 60:8). Προσέξτε τώρα τι κατάλαβε ο Χειλαδάκης, ότι «η δικαιοσύνη του Αλλάχ του Ισλάμ μετράται με την αποδοχή ή όχι του Ισλάμ. Αυτοί που δεν αποδέχονται το Ισλάμ, δεν συμπεριλαμβάνονται στην δικαιοσύνη του Αλλάχ και «εις το πυρ το εξώτερο». Αυτό λέει το χωρίο; Το χωρίο ξεκάθαρα αναφέρει ότι ΔΕΝ απαγορεύεται για έναν Μουσουλμάνο να είναι καλοσυνάτος και δίκαιος με αυτούς που δεν τον πολεμούν για λογαριασμό της πίστης του και δεν τον ξεσπιτώνουν, καμία απολύτως αναφορά περί αποδοχής του Ισλάμ. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως ο Χειλαδάκης διαστρεβλώνει τα λεγόμενα μου και τα κορανικά χωρία επινοώντας καταστάσεις για να δικαιολογήσει την πολεμική του.

Τώρα για το αν ο Χριστός (ειρήνη σε αυτόν) δίδαξε την ειρήνη για τους εχθρούς (πάντα σύμφωνα με τους Χριστιανούς) καλύτερα να διαβάσει το χωρίο της Καινής Διαθήκης Α προς Κορινθίους, κεφ. 15 και εδαφ. 24-25: «ύστερα θα είναι το τέλος, όταν παραδώσει τη βασιλεία στον Θεό και Πατέρα· όταν καταργήσει κάθε αρχή και κάθε εξουσία και δύναμη. Επειδή, πρέπει να βασιλεύει, μέχρις ότου βάλει όλους τούς εχθρούς του κάτω από τα πόδια του·» Που είναι η αγάπη και η ανοχή για τους εχθρούς;

Λέει:

Και φτάνουμε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο του όλου άρθρου από την ιστοσελίδα των Ελλήνων μουσουλμάνων. Προσέξτε λοιπόν τι υπογραμμίζει στο άρθρο του ο Έλληνας μουσουλμάνος : «Το Ισλάμ, όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενα γραπτά μας, δεν είναι πασιφιστικό» Δηλαδή το Ισλάμ δεν είναι ειρηνιστικό. Συνεπώς είναι πολεμοχαρές. Εδώ δυστυχώς έχουμε την οριστική και συνάμα ανατριχιαστική ομολογία για την πραγματική φύση του Ισλάμ.

Απάντηση:

Δυστυχώς για τον Χειλαδάκη δεν έπιασε «λαβράκι». Το Ισλάμ δεν είναι γενικά και απόλυτα πασιφιστικό, που σημαίνει οτι δέχεται την θεωρία περί δίκαιου πολέμου, δηλαδή ότι είναι επιτρεπτό το κράτος να διεξάγει πολέμους νόμιμα και ηθικά. Αυτό ακριβώς δηλαδή που επιχειρηματολογεί και όλο το άρθρο που δεν παρέθεσε ολόκληρο διότι γνώριζε τις συνέπειες. Δυστυχώς για τον Χειλαδάκη αλλά δεν έχουμε χρόνο να τον διορθώσουμε και σε θέματα που αφορούν την Ελληνική γλώσσα εκτός του Ισλάμ.  

Λέει:

«Με την λογική αυτή που παραθέτει η ισλαμική ιστοσελίδα, η ανθρώπινη ιστορία θα ήταν πάντα ένα ασταμάτητο λουτρό αίματος καθώς ο κάθε λαός θα θέλει να πολεμά τον άλλο γιατί θα αισθάνεται αδικημένος και αυτό δικαιολογείται από την θρησκεία του Ισλάμ. Όλοι οι πόλεμοι γίνονται υποτίθεται για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ξέρετε εσείς κανένα πόλεμο που αυτοί που πολεμούν δεν υποστηρίζουν ότι πολεμούν για την δικαιοσύνη;»

Απάντηση:

Η ένσταση αυτή είναι για το κορανικό χωρίο που λέει: «Και γιατί να μη πολεμήσετε υπέρ του ΑΛΛΑΧ και για τους αδύνατους, και για τους αδικημένους που είναι και άποροι άνδρες και γυναίκες και παιδιά που κραυγάζουν; “Κύριε μας! Σώσε μας απ’ αυτό το χωριό που οι κάτοικοι του είναι άδικοι, και στείλε μας, από κοντά Σου, κάποιον προστάτη, κάποιον υποστηρικτή.» ( Κοράνι 4:75).  Ο Χειλαδάκης προσπερνά (η μάλλον δεν το καταλαβαίνει) ότι εδώ περιγράφονται όχι οι πονηροί αλλά οι πραγματικά αδικημένοι και καταπιεσμένοι. Η ειλικρίνεια έγκειται στην παράκληση των καταπιεσμένων που λένε «Κύριε μας! Σώσε μας απ’ αυτό το χωριό που οι κάτοικοι του είναι άδικοι, και στείλε μας, από κοντά Σου, κάποιον προστάτη, κάποιον υποστηρικτή». Αυτό που προσπαθεί να μας πει ο Χειλαδάκης είναι, σε ελεύθερη απόδοση, «Οι Μουσουλμάνοι είναι πονηροί και επικαλούνται αδικία για να διεξάγουν πολέμους». Το χωρίο όμως είναι τόσο συγκεκριμένο που η φαντασίωση του Χειλαδάκη καταστρέφεται. Το ότι κάποιοι είναι πονηροί, που σίγουρα υπάρχουν και κάνουν κατάχρηση (δες Δύση απέναντι σε Ισλαμικές χώρες για τα πετρέλαια) αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τονιστεί η ηθική πλευρά του πολέμου(η μια από αυτές), όταν χρειαστεί να πραγματοποιηθεί και δεν υπάρχει άλλη λύση.

Στη συνέχεια, ο συγγραφέας – τουρκολόγος αερολογεί και καταλήγει στο εξωφρενικό συμπέρασμα «προσπάθησα να δώσω μια εικόνα μέσα από τις γραφίδες των ίδιων των μουσουλμάνων στο πρόβλημα της βίας που διακατέχει αυτή την θρησκεία». Όμως ο Χειλαδάκης όχι μόνο δεν άφησε το άρθρο, ολόκληρο όπως είναι, να τοποθετηθεί για το θέμα αλλά άφησε πολλά απέξω που δεν τον συμφέρουν: Ποια είναι λοιπόν τα σημεία που δεν τόλμησε να σχολιάσει στο άρθρο του και δεν τα παρουσίασε:

– Το Κοράνι επιβάλει στον πιστό να σταματήσει τον πόλεμο όταν οι εχθροί του σταματήσουν.

 «Πολεμάτε τους ώσπου να μην σας καταδιώξουν στην ειδωλολατρία και να υπερισχύσει η Πίστη στον ΑΛΛΑΧ. Αν όμως σταματήσουν τη δράση τους, τότε μην κάνετε πόλεμο παρά ενάντια στους αδίκους» ( Κοράνι 2:193)

Όταν ο εχθρός ζητά ειρήνη τότε ο Μουσουλμάνος είναι υποχρεωμένος να γείρει προς την μεριά της ειρήνης διότι το Κοράνι λέει:

«Κι αν (ο εχθρός) κλίνει, προς τη μεριά της ειρήνης, τότε κι εσύ να γείρεις σ’ αυτή και να βασιστείς στον ΑΛΛΑΧ. Γιατί είναι (ο Μοναδικός) που ακούει και γνωρίζει (τα πάντα).» (Κοράνι 8:61)

Ο Ibn Kathir μας αναφέρει και ένα χαντίθ του Προφήτη ο οποίος συμβούλεψε τους οπαδούς του να προσπαθούν να λύνουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο. (Tafsir Ibn Kathir, στο κεφ. «Η διαταγή στο να διευκολύνεις της ειρηνευτικές διαδικασίες όταν ο εχθρός ζητά ειρήνη» για το εδάφιο 8:61 )

Ο Προφήτης επίσης έκανε πράξη το Κορανικο εδάφιο με την συνθήκη ειρήνης που υπέγραψε γνωστή ως « η συνθήκη της Χουντάιμπα» όπου οι ειδωλολάτρες αργότερα καταπάτησαν.

Το Κοράνι διατάζει τους Μουσουλμάνος που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση να προστατεύσουν τον εχθρό τους αν αυτός ζητήσει άσυλο και προστασία

«Κι αν κανείς απ’ τους ειδωλολάτρες σου ζητήσει άσυλο, παραχώρησε του το, ώστε να μπορεί ν’ ακούει τα Λόγια του ΑΛΛΑΧ κι έπειτα συνόδεψε τον (σε μέρος) όπου μπορεί να έχει ασφάλεια. Κι αυτό, γιατί είναι ένας λαός που αγνοεί» (Κοράνι 9:6)

Ο Ibn Abbas μας πληροφορεί ότι αφού ακούσει τον λόγο του Θεού τότε μπορεί να οδηγηθεί από τους Μουσουλμάνους σε ένα ασφαλές μέρος όπου κάνεις δεν θα έχει δικαίωμα να τον ενοχλήσει η να τον πειράξει. Και όλα αυτά χωρίς να ασπαστεί το Ισλάμ (Tafsir Ibn Abbas για τον στίχο 9:6).

Ο Ibn Kathir μας λέει στην ανάλυση του Κορανίου για τον στίχο 9:6 ότι πρέπει να γίνετε αποδεκτό το αίτημα του εχθρού όταν θέλει να έρθει ζητώντας προστασία. Επίσης ο Ibn Kathir μας αναφέρει και δυο-τρια χαντιθ οπού ο Προφήτης έκανε πράξη αυτή την μέθοδο σε πολλούς ειδωλολάτρες που ερχόντουσαν για προστασία από τον πόλεμο και τις εχθροπραξίες. (Tafsir Ibn Kathir για τον στίχο 9:6)

Στην επεξηγηματική του Tafsir Jalalayn διαβάζουμε ότι οι ειδωλολάτρες είναι άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν την αληθινή πίστη και τον μονοθεϊσμό και γιαυτο πρέπει να προστατευτούν αν το ζητήσουν και να οδηγηθούν με ασφάλεια σε ένα ασφαλές μέρος έτσι ώστε να σκεφτούν (Tafsir Jalalayn για τον στίχο 9:6) –

Κάντε μια σύγκριση του άρθρου μας που σχολίασε ο Χειλαδάκης και δείτε τα σημεία που «παρέλειψε» να σχολιάσει. Αυτό μας λέει πολλά για την αξιοπιστία του. Δείτε στο άρθρο του που δημοσίευσαν τα χριστιανικά ιστολόγια αν πουθενά υπάρχει ο σύνδεσμος του δικού μας άρθρου (αν δεν τρέξουν να το βάλουν). Αυτό γιατί δεν τολμούν να ανακατευθύνουν τους αναγνώστες τους στην αρχική πηγή. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που απαντάμε στις διαστρεβλώσεις του Νίκου Χειλαδάκη. Την προηγούμενη φορά είχαμε αναιρέσει μια από τις φαντασιώσεις του ότι το Κοράνι «προφήτευε την νίκη της Ρωμιοσύνης». Τότε, από ότι φαίνεται, δεν είχε κανένα πρόβλημα με τον δήθεν νικηφόρο πόλεμο της Ρωμιοσύνης που θα επέστρεφε στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. 

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمدCategories: ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , ,

%d