Χαντίθ: «Θα είναι σαν να κρατά αναμμένα κάρβουνα»

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

 

Ο Απόστολος صلى الله عليه وسلم είπε:

يَأْتِي عَلَى النَّاسِ زَمَانٌ الصَّابِرُ فِيهِمْ عَلَى دِينِهِ كَالْقَابِضِ عَلَى الْجَمْرِ

«Θα έρθουν εποχές οπου αυτός που θα κάνει υπομονή (τηρώντας το Ισλάμ) στο πιστεύω του θα είναι σαν να κρατά αναμμένα κάρβουνα» {ατ-Τιρμιδί, 2260 – αυθεντικό}  

Ο Απόστολος صلى الله عليه وسلم μας πληροφορεί ότι η Ούμμα (το σύνολο των Μουσουλμάνων) θα περάσει από δοκιμασίες όσον αφορά την τήρηση της πίστης. Σε κοινωνίες που επικρατεί η αμαρτία, το πονηρό, το συμφέρον και η αδικία, το να κρατήσει κάποιος τις αρχές του Ισλάμ θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Υπό τέτοιες συνθήκες, αυτός που θα κρατά και θα τηρεί την πιστή του (Ισλάμ) θα αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες και εμπόδια. Θα είναι σαν να κρατά αναμμένο κάρβουνο. Όμως μια εξαιρετική ανταμοιβή τον περιμένει. Διότι οτιδήποτε περιέχει δυσκολία, προς την επίτευξη του καλού, τότε αυτόματα η ανταμοιβή μεγαλώνει. Όπως ανέφερε ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم: 

«Καμία δυστυχία/δυσκολία η αρρώστια δεν πέφτει πάνω στον Μουσουλμάνο, ανησυχία, στενοχώρια η ζημία, ακόμα και ένα τσίμπημα από αγκάθι, παρά μόνο ο Αλλάχ τον κάνει να εξιλεωθεί για κάποιες από τις αμαρτίες του. {Μπουχάρι, νούμερο 5641}

Το Ισλάμ, αυτό κάθε αυτό ως τρόπος ζωής, δεν είναι δύσκολος. Τουναντίον, ο Ύψιστος τον έχει διευκολύνει για τον άνθρωπο. ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم είπε:

إِنَّ الدِّينَ يُسْرٌ

«Ο τρόπος ζωής του Ισλάμ είναι εύκολος…» {Μπουχάρι, 39}

Ο λόγος που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες δεν σχετίζεται με την πίστη μας και τις επιταγές της αλλά με την προσωπική μας αδυναμία (που οφείλουμε να βελτιώσουμε) και την διαφθορά της κοινωνίας μας.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد


Δείτε επίσης:

Η έννοια της υπομονής στο Ισλάμ 

Οι δοκιμασίες στο Ισλάμ και η συμπεριφορά του πιστού  

 

 Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ», Μουσουλμάνοι

Tags: , ,

Αρέσει σε %d bloggers: