Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον γυναικείο καλλωπισμό

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις και απαντήσεις για το θέμα του γυναικείου καλλωπισμού στο Ισλάμ. Διάφορες παρόμοιες ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους θα τις προσθέτουμε εδώ (στην συγκεκριμένη ανάρτηση) σαν μελλοντικές ενημερώσεις.

Ερώτηση 1:

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ ? ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση:

Απαγορεύεται για έναν Μουσουλμάνο και για μια Μουσουλμάνα να κάνουν τατουάζ σε άλλους η να τους κάνουν τατουάζ οι άλλοι η να το κάνουν στον εαυτό τους. Η απόδειξη είναι τα λεγόμενα του Προφήτη μας صلى الله عليه وسلم ο οποίος είπε: «ο Αλλάχ έχει καταραστεί τις γυναίκες αυτές που κάνουν τατουάζ σε άλλους και αυτούς που το κάνουν στον εαυτό τους…» {Μπουχάρι, 5948}

Υπάρχουν αρκετά αυθεντικά αχαντίθ για την απαγόρευση των τατουάζ όπως επίσης για την απαγόρευση της αφαίρεσης τριχών από τα φρύδια και την απαγόρευση των επιπρόσθετων μαλλιών (εξτένσιον, ψεύτικες βλεφαρίδες) και τα ψεύτικα νύχια. {Μπουχάρι 5937, Άμπου Νταούντ 4169}.

Όσον αφορά το τρύπημα των αφτιών (μύτης κτλ – χωρίς υπερβολές, χωρίς να υπάρχει μίμηση των μη Μουσουλμάνων και να μην επιδεικνύονται τα στολίδια σε ξένους άνδρες) και για λόγους ομορφιάς (αφορά μόνο τις γυναίκες), τότε επιτρέπεται με βάση τα Ισλαμικά κείμενα.  

Σε περίπτωση που είχες κάνει τατουάζ ενώ δεν γνώριζες την απαγόρευση τότε, όπως ανέφερε και ο Αλλάμα Ίμπν Μπαάζ στην Φάτουα του (τόμος 10, 2/218), οφείλεις να το αφαιρέσεις άμεσα από την στιγμή που ενημερώθηκες. Εάν όμως είναι δύσκολο και η διαδικασία είναι επικίνδυνη η ακριβή (δηλ. δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να το κάνεις) τότε αρκεί να μετανιώσεις πραγματικά γιαυτήν την πράξη και να ζητήσεις συγχώρεση από τον Αλλάχ τον Ύψιστο. Δες εδώ περισσότερα για την Ισλαμική διαδικασία του πώς να ζητήσεις συγχώρεση και να μετανιώσεις. Καταυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχει κάτι εναντίον σου με την άδεια του Αλλάχ.

Ερώτηση 2

Θα ηθελα να ρωτησω εαν ειναι χαραμ να βαψω τα μαλλιά μου.?Ξέρω ότι το βαψιμο των νυχιών δν ειναι επιτρεπτο.το μακιγιαζ σε ένα ώρεςεκτος προσευχης αλλά μεσα στο σπιτι ειναι σωστό? Με συγχωρείτε που σας ρωτάω γυναικεια θεματα.

Απάντηση:

Επιτρέπεται να βάψεις τα μαλλιά σου. Απαγορεύεται όμως το μαύρο χρώμα διότι ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم το απαγόρεψε (Σαχίχ αλ Τζάαμι, 8153). Από εκεί και πέρα ένα χρώμα λογικό και με πρόθεση να μην μοιάζεις με τις άπιστες γυναίκες επιτρέπεται και δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τα νύχια σου επίσης επιτρέπεται να τα βάψεις και δεν έχεις πρόβλημα. Μόνο όμως όταν είναι η ώρα προσευχής και χρειάζεται να πλυθείς (διότι το νερό μπορεί να εμποδίζεται από το χρώμα των νυχιών στο να φτάσει στο δέρμα και στην επιφάνεια των νυχιών) καλό είναι να αφαιρείς το βερνίκι. Άλλες ώρες μπορείς να τα βάφεις.

Επίσης και το μακιγιάζ επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι δεν θα σε δουν άλλοι άντρες (παρά μόνο ο άνδρας σου η οι μαχάριμ = αυτοί που απαγορεύεται ο γάμος μαζί τους: πατέρας, αδελφός κτλ.) ούτε θα κυκλοφορείς καταυτόν τον τρόπο έξω (και βεβαίως αυτό ισχύει και για το βάψιμο των μαλλιών και για το βάψιμο των νυχιών, είναι μόνο για εσένα, τον σύζυγο σου, χωρίς να σε βλέπουν ξένοι άνδρες). Το μακιγιάζ επίσης την ώρα της προσευχής πρέπει να βγαίνει για να γίνεται σωστό πλύσιμο της προσευχής.

وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبهCategories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: