Προσοχή στην αμφιβολία και σε αυτόν που την διαδίδει

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Απομακρύνσου από αυτούς που μπορεί να σου προκαλέσουν αμφιβολίες στην καρδιά σου σχετικά με θέματα πίστης. Σε κανέναν να μην επιτρέψεις να σου φυτέψει σπόρο αμφιβολίας.

Η παρομοίωση μιας κακής παρέας είναι σαν τον σιδερά. Έχει άσχημη μυρωδιά και θα σε κάνει να νιώθεις άβολα (με τη μυρωδιά του). Ομοίως, το άτομο που σε κάνει να αμφιβάλεις, θα σε κάνει να νιώθεις άβολα εξαιτίας αυτών των αμφιβολιών.

Στην συλλογή του Ιμάμ Αλ Μπουχάρι (και Μούσλιμ), καταγράφεται το αυθεντικό χαντίθ οπου ο Προφήτης λέει:

«Η παρομοίωση της καλής παρέας με αυτή της κακής παρέας είναι σαν τον ιδιοκτήτη αρωμάτων με σύγκριση έναν που φυσάει την φωτιά (σιδεράς). Ο κάτοχος των αρωμάτων είτε θα σου προσφέρει λίγο άρωμα δωρεάν, είτε θα το αγοράσεις από αυτόν η θα μυρίσεις λίγο την ευχάριστη μυρωδιά. Ο σιδεράς όμως είτε θα κάψει τα ρούχα σου είτε θα καταλήξεις να μυρίζεις άσχημα (κάπνα/καμένο)» {Μούσλιμ, 2628}

Μην ξεχνάμε επίσης ότι η βεβαιότητα (απουσία της αμφιβολίας) είναι από τις προϋποθέσεις για μια έγκυρη πίστη. Από αυτήν την βεβαιότητα τελειοποιείται και η γνώση της πίστης. Οφείλουμε να έχουμε γαλήνη στη καρδιά, δηλαδή να απουσιάζει η αμφιβολία και η αστάθεια. Είναι αυτή η βεβαιότητα που πλημμυρίζει την καρδιά μετά από γνώση, κατανόηση και ανάλογη πράξη. Γιαυτο και η γνώση τελειοποιείται έχοντας βεβαιότητα. 

Η αμφιβολία λειτουργεί ως ακυρωτικό της πίστης. Ο Αλλάχ ο Ύψιστος αναφέρει την ιστορία δυο ατόμων όταν ο ένας από αυτούς είπε:

«Κι μπήκε στον κήπο του – αδικώντας τον εαυτό του – και είπε: “Δεν νομίζω ότι θα εξαφανιστεί αυτό ποτέ, “Κι ούτε νομίζω ότι η Ώρα (της Κρίσης) θα έρθει (ποτέ). Κι αν ακόμα επιστρέψω στον Κύριο μου, – σίγουρα – θα βρω (για αντάλλαγμα) κάτι τι καλύτερο απ’ αυτό”. Είπε σ’ αυτόν ο σύντροφος του κατά τη διάρκεια της φιλονικίας: “Μήπως αρνείσαι Εκείνον που σε έπλασε από χώμα, κι έπειτα από σταγόνα σπέρματος κι έπειτα σου έδωσε το σχήμα ενός άνδρα;» {Κοράνι 18: 35-37}

Ο ένας έχει αμφιβολία προς την αλήθεια και ο διπλανός του ορθά του απάντησε, εξαιτίας αυτής της στάσης, αν αρνείται τον Ύψιστο (δηλαδή αν απίστησε).

Προστάτεψε λοιπόν την καρδιά σου από τις αμφιβολίες και από αυτούς που τις διαδίδουν.

وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبهCategories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ»

Tags: , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: