Βγες από την κρυψώνα σου και μην φοβάσαι

Άχμαντ Ελντίν

Ο μεγάλος λόγιος, ο Ίμπν Ταημίηα παρέθεσε τα λόγια του μεγάλου Ιμάμη Άχμαντ Ιμπν Χάνμπαλ που είπε: «Εάν παραμείνετε σιωπηλοί εσείς και εγώ, τότε πως ο αδαής θα μάθει και θα ξεχωρίσει την αλήθεια από την πλάνη;» [Αλ Φατάουα, τόμος 28 σελ.231]

Νομίζω ότι δεν θα διαφωνήσει κανείς ότι σαν Μουσουλμάνοι ζούμε σε δύσκολες εποχές. Περιτριγυρισμένοι από λασπολογίες και συκοφαντίες για το ποιοι είμαστε και σε τι πραγματικά πιστεύουμε. Αυτές τις δύσκολες εποχές οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε με παραγωγικότητα, όχι με μιζέρια και φόβο.

Ο διπλανός μας, ο μη Μουσουλμάνος, έχει μεγάλη ανάγκη να του δείξεις τους καλούς τρόπους που σε έχει διδάξει το Ισλάμ. Ο γείτονας σου, η οικογένεια σου, ο συνεργάτης σου στη δουλειά. Όλοι αυτοί έχουν μεγάλη ανάγκη να δουν την ποιότητα του Ισλάμ. Όμως για να τη δουν πρέπει να εκφραστεί πρακτικά, με λόγια και πράξεις.

Μην φοβηθείς ούτε να ντραπείς να δείξεις το Ισλάμ σου. Το πραγματικό αυθεντικό Ισλάμ. Διότι εάν «μαζευτείς» σαν κακομοίρης, με μιζέρια από φόβο προς τους άλλους, για να μην είσαι δακτυλοδεικτούμενος,, τότε να ξέρεις ότι έμμεσα έκανες το χατίρι σε αυτούς τους δολοφόνους – τρομοκράτες. Έμμεσα παίζεις το παιχνίδι τους. Θα έχουν καταφέρει να σε περιθωριοποιήσουν στην κοινωνία σου, στην ίδια σου την χώρα.

Στάσου λοιπόν όρθιος και δείξε το πραγματικό Ισλάμ, με ειλικρίνεια, γνώση και πράξεις, χωρίς φόβο και απολογίες. Κάντο και να είσαι σίγουρος ότι θα εκτιμηθεί. Ίσως από λίγους αλλά θα εκτιμηθεί.

Με απλό τρόπο, χωρίς φιλοσοφίες και φλυαρίες, εξήγησε τους τι έχεις μάθει από τον Προφήτη, τι είναι αυτό που σε έκανε να ασπαστείς το Ισλάμ. Ενημέρωσε τους για το Ταουχίντ, για την Σούννα. Πληροφόρησε τους ότι οι τρομοκράτες αυτοί είναι αιρετικοί (Χαριτζήτες) και πως ο Προφήτης μας προφήτεψε τον ερχομό τους, τον εξτρεμισμό τους και την αποστασία τους.

Για να ενημερώσεις όμως οφείλεις πρώτα εσύ να μάθεις ορθά. Και όλα αυτά έχουν απλοποιηθεί για εσένα στην ελληνική γλωσσά στο IslamForGreeks.org και στο AhmadEldin.org. Τι καλύτερο από το να εκτυπώσεις ένα άρθρο από τις δυο αυτές ιστοσελίδες η να κατεβάσεις μια ομιλία και να τους την προσφέρεις;

Αντιμετώπισε λοιπόν τον συμπατριώτη σου η τον συμπολίτη σου με ειλικρίνεια γιαυτο που πιστεύεις. Αυτά που μαθαίνεις μέσω αρθρογραφίας η παραδόσεων, προσκάλεσε και τους άλλους να τα διαβάσουν και να ακούσουν. Και πάνω από όλα άσε τον χαρακτήρα σου να μιλήσει περισσότερο από την γλώσσα σου.

Μην νιώσεις ότι πρέπει να μπεις σε μια αντιπαράθεση η λογομαχία. Όχι, σε καμία απολύτως περίπτωση. Δε αναφερόμαστε σε καυγάδες και συγκρούσεις. Τουναντίον, αυτό που λέμε είναι ότι εάν συμβεί να δημιουργηθεί μια ευκαιρία έτσι ώστε να εξηγήσεις στον άλλον την πίστη σου τότε μην την αφήσεις να φύγει, μην κρυφτείς και μην φοβηθείς. Απαντά με απλό και όμορφο τρόπο, με ειλικρίνεια για χάρη του Αλλάχ. Πες ποιος είσαι, τι είσαι (σα Μουσουλμάνος) και σε τι πιστεύεις. Λίγα λόγια και καλά, όχι διαλέξεις και διαλόγους. Λιτά, προσγειωμένα και συγκρατημένα.

Εάν δεν συστηθείς με σημαία την πιστή σου (με ορθό τρόπο) και προτιμήσεις να κρυφτείς τότε τι καλό περιμένεις να σου στείλει ο Ύψιστος; Όταν κάθε φορά κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία και τις γενικότητες, διότι φοβάσαι τους γύρω σου μην σε κακοχαρακτηρίσουν, τότε που είναι η Ισλαμική αξιοπρέπεια σου και η αγάπη σου για το Ισλάμ;

Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται μας δίνεται η καλύτερη ευκαιρία να δείξουμε το Ισλάμ μας. Ο κόσμος ψάχνεται και αναρωτιέται με όλα αυτά που ακούει. Θα είναι πολύ κρίμα να βρει κρυμμένους, φοβισμένους Μουσουλμάνους. Ας μην μας κάνει λοιπόν ο φόβος να πετάμε αυτές τις καλές ευκαιρίες για να αναδείξουμε το Ισλάμ, το αληθινό Ισλάμ, του Κορανίου και της Σούννα με την κατανόηση των ενάρετων προκάτοχων μας (Σάλαφ). Όλα αυτά με γνώση και υπευθυνότητα αφήνοντας τον χαρακτήρα να μιλήσει περισσότερο από την γλώσσα.

Οι συμπατριώτες μας και οι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη να μας γνωρίσουν. Εάν επιλέξουμε την κρυψώνα και την απομόνωση τότε πρόκειται να έχουμε ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την Ισλαμοφοβία που συνεχώς αναπτύσσεται.



Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ»

Tags: , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading