Ερώτηση για τα ασφάλιστρα

Ερώτηση:

Θα ήθελα να ρωτήσω και εάν το να προτείνεις ασφάλεια αυτοκινήτου για νοικιασμένα αυτοκίνητα είναι χαράμ»

Απάντηση:

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Τα ασφάλιστρα είναι χαραάμ (απαγορεύονται) με βάση την νομολογία του Ισλάμ. Η ασφάλεια οχήματος, ζωής, σπιτιού, περιούσιας κτλ έρχονται κάτω από την κατηγορία του τζόγου. Το άτομο πληρώνει ένα κόστος για «τυχόν» μελλοντικές ζημιές και καλύψεις. Αυτό επίσης είναι μια μορφή απαγορευμένης δοσοληψίας μιας και ο πελάτης μπορεί να χάσει η να κερδίσει (δεν υπάρχει σιγουριά). Ο Ύψιστος λέει (μετάφραση των εννοιών):

«Εσείς που πιστεύετε: Τα οινοπνευματώδη ποτά, ο τζόγος, η αφιέρωση στ’ αγάλματα (είδωλα) κι η κλήρωση με βέλη (για μελλοντολογία), είναι σιχαμερά έργα του Σατανά, να τ’ αποφεύγετε με απέχθεια, έτσι ώστε να είστε επιτυχημένοι.» {Κοράνι 5:90}

Συνεπώς το να εργάζεται κάποιος ως ασφαλιστής είναι απαγορευμένο. Από την άλλη πλευρά, γιαυτον που ασφαλίζει το όχημα του ισχύουν δυο σενάρια ως προς το χαλαάλ (επιτρεπτό) η το χαραάμ (απαγορευμένο):

  1. Έχει επιλογή να μην το ασφαλίζει και δεν τον εξαναγκάζει κανείς (παράδειγμα το κράτος, ο νόμος κτλ).
  2. Δεν έχει επιλογή και το κράτος η ο νομός της χώρας τον εξαναγκάζει να ασφαλίσει το όχημα του.

Στην δεύτερη περίπτωση (και μόνο) επιτρέπεται να το ασφαλίσεις λόγω εξαναγκασμού και η αμαρτία κατευθύνεται σε αυτόν που εξαναγκάζει.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Άχμαντ Ελντίν

Πηγή: Από τις φατάουα των λογίων Σέηχ ιμπν Ουθαημήν (Λικάα’ατ αλ μπαάμπ αλ Μαφτούχ, τόμος 23, σελ.158) και Σέηχ Σάλιχ αλ Φαουζάν (Φατάουα αλ Φαουζάν, 76:4/5)Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Tags: , , , , ,

%d