Ντουά (επίκληση) για προστασία από 4 πράγματα

Άχμαντ Ελντίν

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Στη συλλογή του Ιμάμη αν Νασάι καταγράφεται η εξής αυθεντική ρήση του Προφήτη صلى الله عليه و سلم

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ عِلْمٍ لاَ يَنْفَعُ وَمِنْ قَلْبٍ لاَ يَخْشَعُ وَمِنْ نَفْسٍ لاَ تَشْبَعُ وَمِنْ دُعَاءٍ لاَ يُسْمَعُ

«Ω Αλλάχ, ζητώ προστασία σε Εσένα από την γνώση αυτή που δεν ωφελεί, από μια καρδιά που δεν είναι ταπεινή, από μια ψυχή που δεν ευχαριστιέται και από μια ντουά (επίκληση) που δεν απαντιέται.»  

Προφέρεται:

«Αλλάχουμα ίννι αούδου μπίκα μιν ίλμιν λα ιάνφά’ου, ουά μιν κάλμπιν λά ιαχσάου, ουά μιν νάφσιν λα τασμπάου, ουά μιν ντουά-ιν λά ιούσμαου» {Νασάι, 5537}

Επεξήγηση:

ζητώ προστασία σε Εσένα από την γνώση αυτή που δεν ωφελεί

Η γνώση που δεν ωφελεί είναι αυτή που δεν συνοδεύεται με πράξεις. Συγκεκριμένα, είναι η Ισλαμική γνώση που μένει μόνο στη θεωρία (εγκυκλοπαιδική ενημέρωση) χωρίς ανάλογα έργα.  Μια τέτοια γνώση, στην πραγματικότητα, αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο διότι θα σταθεί την Ημέρα της Κρίσης ως μάρτυρας εναντίον του.

από μια καρδιά που δεν είναι ταπεινή

Είναι η καρδιά αυτή που δεν φοβάται και δεν ταπεινώνεται στον Κύριο τον Δημιουργό της, τον Αλλάχ. Είναι η καρδιά αυτή που όταν ακούει μια συμβουλή που αφορά της Ισλαμικές υποχρεώσεις στρέφεται αλλού με αλαζονεία και εγωισμό.  Ο πιστός ζητά προστασία από μια τέτοια καρδιά διότι είναι η πηγή του κακού και της καταστροφής. Καταστρέφει την επίγεια και την μεταθάνατον ζωή του ανθρώπου.

από μια ψυχή που δεν ευχαριστιέται

Είναι ο τύπος ανθρώπου που δεν είναι ευχαριστημένος με τα λίγα η τα πολλά που έχει από τον Ύψιστο. Ο αχάριστος και ο γκρινιάρης. Αυτός που παραπονιέται για την κατάσταση του σε άλλους χωρίς να ξεστομίζει ευχαριστίες και δοξασίες προς τον Αλλάχ γιαυτα που έχει (λίγα η πολλά).

από μια ντουά (επίκληση) που δεν απαντιέται

Είναι η ντουά αυτή που ο Ύψιστος δεν επιθυμεί να την απαντήσει (να γίνει αποδεκτή). Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μια ντουά μπορεί να πέσει στο κενό. Δείτε εδώ περισσότερα

Είθε ο Ύψιστος να μας προστατέψει από γνώση που δεν ωφελεί, από μια καρδιά που δεν είναι ταπεινή, από μια ψυχή που δεν ευχαριστιέται και από μια ντουά που δεν απαντιέται.

 وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمدCategories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , ,

%d