Οι έξι προϋποθέσεις για μια πράξη λατρείας

Αναδημοσίευση 

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ο μεγάλος Αλλάμα Σέηχ Ίμπν Ουθαημήν στο βιβλίο του: «Οι θεολογικές/δογματικές καινοτομίες (αλ Ιμπνταά) υπό το φως της τέλειας νομοθεσίας και ο κίνδυνος των θεολογικών/δογματικών επινοήσεων» σελ. 21, αναφέρει τις έξι προϋποθέσεις που πρέπει να συνοδεύουν μια πράξη. Είναι οι εξής:

1) Λόγος/αιτία

2) Τύπος/μορφή

3) Αρίθμηση

4) Ο τρόπος/ το πώς

5) Χρόνος

6) Χώρος

[Εξήγηση των προϋποθέσεων με παραδείγματα]: 

– Λόγος/αιτία: Η πράξη λατρείας πρέπει να συνοδεύεται με συγκεκριμένο λόγο και αιτία από το Κοράνι και την Σούννα. Παράδειγμα: Δεν μπορείς να προσευχηθείς δυο Ράκαα για να βρέξει διότι δεν υποστηρίζεται ως λόγος/αιτία από το Κοράνι και την Σούννα.

– Τύπος/μορφή: Η πράξη λατρείας πρέπει να συνοδεύεται με συγκεκριμένο τύπο/μορφή όπως ορίζεται στο Κοράνι και την Σούννα. Παράδειγμα: Δεν μπορείς να δώσεις το Ζακαάτ αλ Φίτρ σε μορφή χρημάτων διότι τα αχαντίθ του Αποστόλου ορίζουν την μορφή του Ζακαάτ αλ Φίτρ σε τρόφιμα και όχι σε χρήματα.

– Αρίθμηση: Η πράξη λατρείας πρέπει να συνοδεύεται με συγκεκριμένη αρίθμηση όπως ορίζεται στο Κοράνι και στην Σούννα. Παράδειγμα: Δεν μπορείς να προσευχηθείς 4 Ράκαα στη προσευχή Μάγριμπ όταν είναι γνωστό ότι η Μάγριμπ αποτελείται από 3 Ράκαα.

– Ο τρόπος/ το πώς:  Η πράξη λατρείας πρέπει να συνοδεύεται με συγκεκριμένη μεθοδολογία και αυτή είναι του Προφήτη μας صلى الله عليه و سلم . Παράδειγμα: Δεν μπορείς να κάνεις γουδού (πλύσιμο της προσευχής) ξεκινώντας από τα πόδια και τελειώνοντας με το πρόσωπο.

– Χρόνος: Η πράξη λατρείας πρέπει να συνοδεύεται με συγκεκριμένο χρόνο όπως ορίζεται στο Κοράνι και στην Σούννα. Παράδειγμα: Δεν μπορείς να προσφέρεις την προσευχή Δούχρ στη θέση της Φάτζρ (η το αντίθετο). Η κάθε προσευχή έχει το συγκεκριμένο χρόνο της.

– Χώρος: Η πράξη λατρείας συνοδεύεται με το χώρο της όπως ορίζει το Κοράνι και η Σούννα. Παράδειγμα: Ι’τικάφ (παραμονή στο Τζαμί για λατρευτικούς λόγους) δεν μπορείς να κάνεις στη κατοικία σου η σε διαφόρους χώρους. Η Σούννα του Προφήτη ορίζει μόνο σε Τζαμί.

Με την άδεια του Υψίστου, αυτές οι έξι προϋποθέσεις που συνοδεύουν τις πράξεις λατρείας προστατεύουν τον πιστό από την αίρεση, την κακοδοξία και την πλάνη.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Η επεξήγηση των έξι προϋποθέσεων βασίστηκε από την ανάλυση του Σέηχ Άχμαντ αλ Ουασαάμπι στο εργο του: «Αλ Κάουλ ουλ Μουφίντ φι αντίλλάτ ατ Ταουχίντ»Categories: ΙΣΛΑΜ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , ,

%d