Τι ειναι το Ζακάτ αλ Φίτρ (υποχρεωτική ελεημοσύνη του Ραμαζανιου) και πως δίνεται;

Άχμαντ Ελντίν

αναδημοσίευση 

 بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Το Ζακάτ αλ φίτρ είναι υποχρεωτική ελεημοσύνη για τον κάθε Μουσουλμάνο που είναι σε θέση να δώσει 2.172 κιλά (πιο σωστά 3 λίτρα)  φαγητού η περισσότερο από το περίσσευμα για την γιορτή της λήξης του Ραμαζανίου (Ι’ντ αλ φίτρ). Η βάση αυτής της πρακτικής προέρχεται από το αυθεντικό χαντίθ του Ίμπν Ούμαρ, είθε ο Αλλάχ να είναι ευχαριστημένος μαζί του, ο οποίος είπε:

«Ο Απόστολος του Αλλάχ, ειρήνη και ευλογία σε αυτόν, όρισε την πληρωμή ενός Σα΄ (3 λίτρα ) σε χουρμάδες η σε κριθάρι  ως Ζακάτ αλ Φίτρ στον κάθε Μουσουλμάνο, άνδρα η γυναίκα, νέο η γέρο. Και διέταξε η πληρωμή αυτή να γίνει πριν ο κόσμος βγει για την προσευχή της γιορτής» (Μπουχάρι και Μούσλιμ)

Μια άλλη αυθεντική αναφορά που προέρχεται από τον Άμπου Σαήντ αλ-Χουντρή, είθε ο ΑΛΛΑΧ να είναι ευχαριστημένος μαζί του, αναφέρει ότι:

«Οταν ζούσε ο Προφήτης, ειρήνη και ευλογία σε αυτόν, πληρώναμε το Ζακάτ αλ Φίτρ ως ένα Σα΄ (3 λίτρα) φαγητού η ένα Σα΄ αποξηραμένους χουρμάδες, η ένα Σα΄ κριθάρι, η ένα Σα΄ σταφίδες, η ένα Σα΄ τυρί,» (Μπουχάρι και Μούσλιμ)

Η λέξη «φαγητό» στο προηγούμενο χαντίθ έχει επεξηγηθεί ότι μπορεί να είναι οτιδήποτε φαγώσιμο αρκεί να αποτελεί το βασικό είδος διατροφής της χώρας όπως ρύζι, μακαρόνια, τυρί κλπ.

Πότε πρέπει να δοθεί;

Η υποχρέωση αρχίζει την νύχτα της 28ης του Ραμαζανίου, διότι η οι μαθητές και οπαδοί του Προφήτη συνήθιζαν να δίνουν αυτήν την ελεημοσύνη μια η δυο ημέρες πριν την γιορτή και ο μήνας του Ραμαζανίου κρατά 29 η 30 ημέρες. Το αργότερο που μπορεί να δοθεί είναι την ημέρα της γιορτής ΠΡΙΝ την προσευχή της γιορτής. Αυτό γιατί ο Ίμπν Αμπάς, είθε ο Αλλάχ να είναι ευχαριστημένος μαζί του, είπε ότι ο Προφήτης είπε:

«Όποιος το δώσει πριν την Προσευχή τότε γίνεται αποδεκτό (ως υποχρέωση) και όποιος το δώσει μετά την προσευχή, είναι φιλανθρωπία» (Άμπου Νταούντ)

Πληρωμή σε είδος φαγητού η μπορεί κάποιος να δώσει την αναλογία σε χρήματα;

Δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί που δίνουν αυτήν την υποχρεωτική ελεημοσύνη σε μορφή χρημάτων (5 η 7 ευρώ). Όμως αυτό δεν είναι μέρος της Σούννα του Προφήτη μας. Ο Προφήτης και οι Σαχάμπα έδιναν την ελεημοσύνη αυτή σε μορφή φαγητού και όχι χρημάτων όπως ξεκάθαρα είδαμε από τις αυθεντικές αναφορές. 

Ο μεγάλος Ιμάμης, ο Νάουαουι, είπε: «Δεν είναι αποδεκτό να πληρώσεις σε μετρητά την αξία του Ζακάτ αλ Φίτρ. Αυτό στηρίζει ο Ιμάμ Μάαλικ, ο Ιμάμ Άχμαντ και ο Ιμπν αλ Μούνδιρ» ( αλ Ματζμού’ του Νάουαουι τόμος 6 σελ. 113)

Υπάρχει μια μικρή ομάδα λογίων που υποστηρίζει ότι επιτρέπεται να δώσεις χρήματα σαν Ζακάτ αλ Φίτρ αλλά αυτή η άποψη δεν αποτελεί την συναίνεση των Ουλεμά. Ακόμα όμως και αυτοί υποστηρίζουν ότι το να το δώσεις σε μορφή φαγητού είναι υποχρεωτικό και ότι απλά επιτρέπεται να δοθεί σε μορφή χρημάτων. Τα ξεκάθαρα αχαντίθ όμως καθώς επίσης και η συναίνεση των Ουλεμά τονίζουν ότι δεν είναι αποδεκτό το Ζακάτ αλ Φίτρ σε μορφή χρημάτων. Μόνο μια εξαίρεση μπορεί να γίνει και να δοθεί σε χρήματα και αυτή ειναι όταν ο παραλήπτης αρνείται το φαγητό και ζητά λεφτά (Μαουσούα αλ φικχία τόμος 23 σελ. 343)

Σε περίπτωση που δεν δοθεί το Ζακάτ αλ Φίτρ

Αυτός που δεν θα δώσει το Ζακάτ αλ Φίτρ διαπράττει αμαρτία. Αυτός όμως που το ξέχασε η ήρθε η ημέρα της γιορτής ξαφνικά μη γνωρίζοντας, τότε οφείλει να την δώσει άμεσα αφού το θυμηθεί. Η νομολογία για αυτόν που δεν την έδωσε λόγου άγνοιας η αφηρημάδας η ξαφνικής απαίτησης είναι όμοια με αυτόν που δεν προσευχήθηκε επειδή το ξέχασε, δηλαδή οφείλει να δώσει το Ζακάτ αλ Φίτρ με το που θα το συνειδητοποιήσει και θα το θυμηθεί (Ματζμού’ Φατάουα Ίμπν Ουθαημήν τόμος 20 σελ. 271)  

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمدCategories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ», ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: