Αναζητώντας βοήθεια με προσευχή και υπομονή

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ένας πρακτικός οδηγός για να βοηθηθούμε είναι η προσευχή και η υπομονή. Ο Ύψιστος λέει:

وَاسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ ۚ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلَّا عَلَى الْخَاشِعِينَ

«Αναζητήστε βοήθεια με υπομονή και προσευχή. Είναι πραγματικά δύσκολο, εκτός γι’ αυτούς που είναι ταπεινοί» {Κοράνι 2:45}

Ο Αλλάχ διατάζει τον πιστό να αναζητά βοήθεια με διάφορες μορφές υπομονής. Οι 3 κατηγορίες υπομονής είναι: α) Υπομονή όταν υπακούς την εντολή του Αλλάχ, β) Υπομονή όταν σταματάς τον εαυτό σου από την ανυπακοή προς τον Αλλάχ, γ) Υπομονή σε αυτό που έχει προορίσει (Κάνταρ) ο Αλλάχ, είτε θετικό είτε αρνητικό. Στην περίπτωση του αρνητικού ο πιστός οφείλει να δείξει υπομονή χωρίς να παραπονιέται και χωρίς να εξοργίζεται. Στην περίπτωση του θετικού τότε είναι ευγνώμων και δοξάζει τον Κύριο. Αυτές οι κατηγορίες υπομονής, σε περίπτωση που ο πιστός τα κάνει πράξη, τότε τον ωφελούν και τον βοηθούν σημαντικά στην ζωή του. Και όποιος αγωνίζεται για να δείξει υπομονή, τότε ο Ύψιστος θα τον κάνει να είναι από τους υπομονετικούς.

Το ίδιο ισχύει και για την προσευχή (σαλά) η οποία είναι το μέτρο της πίστης για ένα άτομο και τον εμποδίζει (εφόσον τηρείται σωστά και με συνείδηση) από το να διαπράξει το απαγορευμένο/παράνομο. Με την προσευχή η πιστός κερδίζει κάθε είδους βοήθεια στα επίγεια θέματα του, πράγμα που είναι δύσκολο (να επιτευχθεί), εκτός γιαυτους που είναι ταπεινοί στον Κύριο με θεοσέβεια. Γιαυτους είναι κάτι εύκολο σαν χάρη από τον Κύριο τους.

Αυτός που δεν έχει θεοφοβία, θεοσέβεια, που δεν εύχεται και δεν ελπίζει για τον Παράδεισο ούτε φοβάται την φωτιά της Κόλασης, που είναι τεμπέλης στις υποχρεώσεις του, γιαυτόν, η προσευχή είναι κάτι το δύσκολο και πολλές φορές επίπονο. Και αυτό (η αίσθηση κατά την διάρκεια της προσευχής) μπορεί να λειτουργήσει για το άτομο σαν μια μορφή ένδειξης. Είτε θετική είτε αρνητική που αφορά την γενική στάση του απέναντι στον Αλλάχ τον Ύψιστο.

Είθε ο Ύψιστος να μας κάνει να είμαστε από αυτούς που αναζητούμε βοήθεια με υπομονή και προσευχή

Το άρθρο βασίστηκε στον σχολιασμό του Αλλάμα Αμπντουραχμάν Ιμπν Νάσιρ ας Σάαντι για το Κορανικό χωρίο 2:45

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading