Ερώτηση για το άγχος, τις ψυχικές παθήσεις και η αντιμετώπιση τους

Ερώτηση: 

Καλημέρα σας,θα ήθελα να σας ρωτήσω τί λέει το ισλάμ για την απελπισία που νοιώθει ο άνθρωποςκαι την αίσθηση ματαιότητας? ?τι λέει σχετικά με την ποιότητα της ζωής που ζούμε?Μία ζωή όλο αγχος και στρες?!Τι λέει και ποια είναι η γνώμη του ισλάμ για τις ψυχικές παθήσεις?(τις αποδέχεται ή όχι όπως η ορθόδοξη εκκλησία?)σας ευχαριστώ..

Απάντηση: 

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Όλες αυτές οι αρρώστιες της ψυχής είναι φυσικό επακόλουθο όταν ο άνθρωπος εμπιστεύεται την κτίση και όχι τον Δημιουργό. Όταν δεν πιστεύει σε Αυτόν (καθώς πρέπει με λόγια και έργα) και όταν δεν τηρεί την μεθοδολογία των Προφητών και των Απεσταλμένων Του που είναι ο Μονοθεϊσμός (σε όλα τα επίπεδα της ζωής του).

Ζούμε με άγχος και στρες διότι αντί να λάβουμε το κατάλληλο φάρμακο που είναι οι εντολές του Υψίστου, η απομάκρυνση σε αυτά που απαγορεύει, η ενασχόληση με αυτά που φωτίζουν την ψυχή (μελέτη του Κορανίου, προσευχή, νηστεία, ελεημοσύνη, υπομονή – εναποθέτοντας την εμπιστοσύνη και την ελπίδα μόνο στον Ύψιστο, συχνές ενθυμήσεις), αντι γιαυτα, ο άνθρωπος επισκέπτεται ψυχολόγους και καταφεύγει σε καταστάσεις που απλώς του αυξάνουν την αρρώστια της ψυχής και δεν τον ωφελούν (κάπνισμα, αλκοόλ, μοιχεία, μουσική κτλ).

Και δεν έχει σημασία αν εκδηλώνεται η αρρώστια της ψυχής η όχι. Θα δεις πολλούς αμαρτωλούς και άτομα τα οποία δεν πιστεύουν, ούτε πράττουν τις επιταγές της πίστης, να μην αντιλαμβάνονται την αρρώστια της ψυχής τους. Όμως αυτό δεν αναιρεί την ύπαρξη της αρρώστιας.

Έτσι όπως αρρωσταίνει το σώμα, έτσι και η ψυχή αρρωσταίνει και τα συμπτώματα είναι χειρότερα και πιο επώδυνα από τον φυσικό πόνο η από το φυσικό τραύμα. Η μόνη θεραπεία είναι η συνειδητοποίηση και κατανόηση της αιτίας για την οποία δημιουργήθηκε ο κόσμος και ο άνθρωπος. Δημιουργήθηκε για να λατρεύει τον Κύριο Του, για να περπατήσει το επίγειο μονοπάτι υπακούοντας Αυτόν που τον Έπλασε. Έπειτα σε Αυτόν θα επιστρέψει και θα ανταμειφτεί η θα τιμωρηθεί, ανάλογα με το τι έπραξε και τι πίστεψε στην επίγεια ζωή του.

Ο λόγιος Ίμπν ουλ Κάγιεμ είπε:

«Όταν ο άνθρωπος ξυπνά και κοιμάται έχοντας ως μοναδική έγνοια τον Αλλάχ, πως θα τον υπακούσει και πως θα τον ευχαριστήσει, τότε ο Αλλάχ ο Ύψιστος είναι Αυτός που θα αναλάβει να εκπληρώσει όλες τις ανάγκες του και θα καθησυχάσει όλες τις ανησυχίες και τα άγχη του. Επιπλέον (ως αποτέλεσμα), ο Ύψιστος θα γεμίσει την καρδιά του ατόμου με αγάπη (μόνο) προς Αυτόν (Αλλάχ), την γλώσσα του να μνημονεύει μόνο Αυτόν και το σώμα του να υπηρετεί μόνο Αυτόν.  Όταν όμως ο άνθρωπος ξυπνά και κοιμάται έχοντας ως μοναδική έγνοια τον κόσμο και τα επίγεια, τότε ο Ύψιστος θα τον εγκαταλείψει στα άγχη, τους φόβους και τις δυσκολίες του. Θα τον εγκαταλείψει στον εαυτό του και θα κάνει την καρδιά του να είναι απασχολημένη με τον κόσμο, στερώντας έτσι την ευλογία της αγάπης του Υψίστου, μιας και το άτομο θα είναι απασχολημένο με την αγάπη των επίγειων. Η γλώσσα του θα ξεχνά να μνημονεύει τον Κύριο του, μιας και θα είναι απασχολημένη με τα επίγεια και τον κόσμο. Το σώμα του δεν θα ανταποκρίνεται στην υπακοή του Κυρίου μιας και θα είναι αιχμάλωτο στις επιθυμίες του. Και όποιος απομακρύνεται από την λατρεία, την υπακοή, και την αγάπη του Κυρίου τότε θα δοκιμαστεί (θα ταλαιπωρηθεί) με τα αντίθετα τους: λατρεία προς την δημιουργία, υπακοή προς την δημιουργία και αγάπη προς την δημιουργία. Ο Ύψιστος λέει:

وَمَن يَعْشُ عَن ذِكْرِ الرَّحْمَٰنِ نُقَيِّضْ لَهُ شَيْطَانًا فَهُوَ لَهُ قَرِينٌ

«Και όποιος απομακρύνεται (τυφλώνεται) από την μνημόνευση/ενθύμηση του Φιλεύσπλαχνου (Αλλάχ), τότε του ορίζουμε τον σατανά να είναι ο στενός του σύντροφος» {Κοράνι 43:36}   

Δες επίσης το άρθρο: Το Κοράνι ως φάρμακο για τις ασθένειες της ψυχής

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Άχμαντ Μ. Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

 



Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Tags: , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading