Πως ο σατανάς εξαπατά τον άνθρωπο

αναδημοσίευση 

Άχμαντ Μ.Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

 Ο Ύψιστος λέει:

«…μην ακολουθείτε τα ίχνη του Σατανά, που είναι για σας δηλωμένος εχθρός (σας). Σας διατάζει (να πράττετε) ότι είναι κακό κι ανήθικο και να λέτε για τον Αλλάχ αυτά που δεν γνωρίζετε» {Κοράνι 2:168-169}

Από αυτό το εδάφιο ο πιστός ενημερώνεται για την μεθοδολογία εξαπάτησης που χρησιμοποίει ο σατανάς.

Ο σατανάς καλεί στο 1) κακό 2) ανήθικο και στο 3) να μιλάμε δίχως γνώση για τον Αλλάχ.

1 – Το κακό στο συγκεκριμένο χωρίο (αλ-σσού) είναι κάθε τι που σχετίζεται με την ανυπακοή προς τον Αλλάχ τον Ύψιστο και γενικά τις μικρές αμαρτίες.

2 – Το ανήθικο (αλ Φαχσά) είναι κάθε τι που θεωρείται μεγάλο αμάρτημα (όπως η μοιχεία και άλλα παρόμοια)

3 – Το να μιλάμε δίχως γνώση για τον Αλλάχ. Το να απαντάμε η να αναφερόμαστε σε Ισλαμικά θέματα (νομολογικά, δογματικά, μεθοδολογικά) δίχως στην ουσία να γνωρίζουμε κάνοντας εικασίες και εκφράζοντας προσωπικές γνώμες, ενώ ταυτόχρονα, πλανεμένα, νομίζουμε ότι είναι θεϊκή εντολή η προφητική διδασκαλία.

Έτσι λοιπόν, ο σατανάς καλεί στο να διαπράττεις μικρά αμαρτήματα και μεγάλα. Τα μικρά αμαρτήματα σβήνονται όταν διαπράττεις καλές και ενάρετες πράξεις με την προϋπόθεση ότι αποφεύγεις τα μεγάλα αμαρτήματα. Παρολαυτα ο σατανάς εξακολουθεί να καλεί και να ψιθυρίζει στις καρδιές των ανθρώπων να διαπράξουν τα μικρά αμαρτήματα. Αυτό γιατί το άτομο που θα πέσει στην παγίδα των μικρών αμαρτιών θα τα υιοθετήσει ως τρόπο ζωής μιας και δεν θα τους δίνει την πρέπουσα σημασία για να προφυλαχτεί. Το αποτέλεσμα θα είναι να καταλήξει στην πλάνη και την καταστροφή, σωματικά και πνευματικά. Και όπως μας συμβούλεψε ο Σέηχ Αμπντάλλαχ Αλ Μπουχάρι: 

«Ποτέ μην υποτιμάς τις μικρές αμαρτίες η αυτές που νομίζεις ότι είναι ασήμαντες. Μοιάζουν με τις μικρές σπίθες της φωτιάς. Από τι ξεκινούν άραγε οι μεγάλες φωτιές; Από μικρές σπίθες που ανάβουν και καταλήγουν σε καταστροφικές φλόγες. Έτσι είναι και οι μικρές αμαρτίες, γιαυτο πρόσεχε μην σε εξαπατήσει ο σατανάς και σε κάνει να νομίζεις ότι είναι ασήμαντες»

Επίσης, ο σατανάς καλεί τον άνθρωπο και τον παροτρύνει να μιλά για τον Αλλάχ, την πίστη του και τον Προφήτη του δίχως γνώση. Να αποδίδει στον Αλλάχ εντολές και διδασκαλίες που ποτέ δεν ειπώθηκαν από Αυτόν και που ποτέ δεν δίδαξε ο Απόστολος του.

Συνοψίζοντας, αυτή είναι η μεθοδολογία εξαπάτησης του σατανά που αποκαλύπτει ο Ύψιστος έτσι ώστε να προφυλαχτούμε. Τρεις κατηγορίες αμαρτιών: Πρώτα παροτρύνει τον άνθρωπο στις μικρές αμαρτίες. Όταν ο άνθρωπος μπει στην διαδικασία της τήρησης των μικρών αμαρτιών τότε ο δρόμος για τις μεγάλες αμαρτίες γίνεται εύκολος. Το μεγαλύτερο αμάρτημα όμως, το χειρότερο που μπορεί να διαπράξει ο άνθρωπος, είναι να μιλά για τον Κύριο του και τον Προφήτη του δίχως γνώση. Από την άγνοια του καταλήγει να κάνει το χαλαάλ (επιτρεπτό) σε χαραάμ (απαγορευμένο) και το χαραάμ (απαγορευμένο) σε χαλαάλ (επιτρεπτό). Ερμηνεύει το Κοράνι και την Σούννα με βάση τις επιθυμίες του και την «λογική» του αγνοώντας τα αυθεντικά αχαντίθ διότι εναντιώνονται στα «θέλω» του και την προσωπική του κατανόηση.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

 Το άρθρο βασίστηκε στα Ταφσίρ των λογίων Ίμπν Ουθαημήν, Ας Σαάντι (τόμος 1, σελ.112) και αλ Κούρτουμπι (τόμος 1, σελ.422)

Δείτε επίσης: Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ», Μουσουλμάνοι

Tags: , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: