Μετριοπάθεια στα συναισθήματα

Αναδημοσίευση 

Άχμαντ Μ.Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Η μετριοπάθεια είναι ένα σπουδαίο και ενάρετο χαρακτηριστικό για έναν Μουσουλμάνο, μιας και το Ισλάμ καλεί και νουθετεί τον πιστό να είναι μετριοπαθής. Το Ισλάμ, ως πίστη και δόγμα, είναι μετριοπαθές από την ρίζα του. Δείτε περισσότερα εδω για το πως ορίζεται η μετριοπάθεια στο Ισλάμ.

Το Ισλάμ, πέρα απο τα λατρευτικά και δογματικά θέματα, καλεί τον πιστό να είναι μετριοπαθής και στα συναισθήματα του. Ο Προφήτης Μουχάμαντ صلى الله عليه وسلم είπε:

أَحْبِبْ حَبِيبَكَ هَوْنًا مَا عَسَى أَنْ يَكُونَ بَغِيضَكَ يَوْمًا مَا وَأَبْغِضْ بَغِيضَكَ هَوْنًا مَا عَسَى أَنْ يَكُونَ حَبِيبَكَ يَوْمًا مَا

«Αγάπα τον αγαπημένο σου με μετριοπάθεια, ίσως μια μέρα τον αντιπαθήσεις (μισήσεις). Και μίσησε (να αντιπαθείς) με μετριοπάθεια, ίσως μια μέρα αυτόν που μισείς να τον αγαπήσεις» {Τιρμιδί, νο.1997, αυθεντικό}

Τα πράγματα αλλάζουν στη ζωή. Τίποτα δεν μένει ίδιο. Φίλοι μπορεί να μετατραπούν σε εχθροί και εχθροί να γίνουν φίλοι. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το μέλλον και πως μπορεί να εξελιχτούν οι καταστάσεις στο κομμάτι των συναισθημάτων. Γιαυτο είτε στην εχθρότητα είτε στην φιλία, ο πιστός καλείται να δείξει μετριοπάθεια σε αυτά τα λογικά και ανθρωπινά συναισθήματα και πάνω από όλα να είναι δίκαιος.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمدCategories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , ,

%d