Σέηχ Ίμπν Ουθαημήν: Δυο θεμέλια της θρησκείας του Ισλάμ – الكتاب والسنة , الشيخ محمد ابن عثيمين

Άχμαντ Μ.Ελντίν

 الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Λέει ο Αλλάμα Ίμπν Ουθαημήν:

«Είναι υποχρεωτικό για τους νέους, και για τους υπόλοιπους, να υιοθετήσουν δυο θεμέλια για την θρησκεία τους (το Ισλάμ). Αυτά είναι το βιβλίο του Αλλάχ (Κοράνι) και η Σούννα του Προφήτη Του.

Δεύτερον, είναι υποχρεωτικό να έχουμε βέβαιη γνώση πάνω σε αυτό το θέμα και να προσκαλούμε στην θρησκεία του Αλλάχ με γνώση από τον Αλλάχ, όχι με άγνοια. Διότι αυτός που καλεί (ντάουα) με άγνοια τότε διαφθείρει περισσότερο απ’οτι φτιάχνει.

Τρίτον, είναι υποχρεωτικό να είμαστε ανοιχτοί σε θέματα που υπάρχουν διαφωνίες λόγου ίτζτιχάντ*, με την προϋπόθεση ότι δεν έρχονται σε σύγκρουση με το κείμενο (Κοράνι/Χαντίθ), και αυτή ήταν η θέση (κατάσταση) των Σαχάμπα (μαθητών/συντρόφων του Προφήτη).

Τέταρτον, είναι υποχρεωτικό να προσκαλούμε τους άλλους στην θρησκεία του Αλλάχ, όμως με σοφία και με τον καλύτερο τρόπο έτσι ώστε να ανταποκριθεί ο κόσμος.»

Ιτζτιχάντ» = είναι η προσωπική έρευνα του λογίου για ένα νομολογικό θέμα που υπάρχει χώρος για γνώμη, εκτίμηση του λογίου αφού – σημαντική προϋπόθεση – έχει συμβουλευτεί τα κείμενα του Κορανίου, αυτά της προφητικής παράδοσης και την συναίνεση άλλων λογίων. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει στην δογματική/θεολογία (ακίντα)

Πηγή:

 

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمدCategories: ΙΣΛΑΜ

Tags: , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: