Προστάτεψε τα μέλη του σώματος – أَنْ تَحْفَظَ الرَّأْسَ وَمَا وَعَى وَتَحْفَظَ الْبَطْنَ وَمَا حَوَى 

αναδημοσίευση 

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد 

Ο Προφήτης Μουχάμαντ صلى الله عليه وسلم συμβούλεψε τους πιστούς λέγοντας:

أَنْ تَحْفَظَ الرَّأْسَ وَمَا وَعَى وَتَحْفَظَ الْبَطْنَ وَمَا حَوَى 

«…Να ασφαλίζεις το κεφάλι σου και ότι περιέχει και να ασφαλίζεις το στομάχι σου και ότι περιέχει…» {Μούσναντ του Ιμάμ Άχμαντ, νο. 3671 – Τιρμιδί, νο. 2458}

Το κεφάλι και το στομάχι σου: Ο πιστός οφείλει να προστατεύει και να ασφαλίζει το κεφάλι του και το στομάχι του. Το να ασφαλίζεις το κεφάλι σου και ότι περιέχει, δηλαδή τα μάτια σου, την ακοή σου, την γλώσσα σου. Να τα ασφαλίσεις από την αμαρτία και την παρανομία. Και να ασφαλίσεις το στομάχι σου σημαίνει κυρίως να το προστατεύεις από το παράνομο και το απαγορευμένο φαγητό, είτε αυτό κάθε αυτό είναι χαράμ (αμαρτία), όπως χοιρινό, αλκοόλ, παράνομο κρέας που δεν είναι χαλάλ κτλ, αλλά επίσης να το προστατέψεις από το να το τρέφεις με χρήματα τα οποία δεν είναι νόμιμα και δεν προέρχονται από χαλάλ δουλειές και εργασίες. Μην ξεχνάμε ότι όποιος τρώει από το παράνομο (χαράμ) και συντηρείται με εργασίες παράνομες και πληρώνεται από δουλειές παράνομες, τότε η ντουά (επίκληση) του δεν γίνεται αποδεκτή από τον Αλλάχ. Να γνωρίζουμε επίσης ότι τα μάτια μας, η ακοή μας και η γλώσσα (και όλα τα μέλη του σώματος), όλα αυτά θα ρωτηθούν την ημέρα της κρίσης για το πώς τα διαχειριστήκαμε, λέει ο Ύψιστος:

إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولَٰئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْئُولًا

«Η ακοή η όραση και η καρδιά, κάθε ένα από αυτά θα ρωτηθούν» {Κοράνι 17:36}

Η γλώσσα και τα γενετικά όργανα. Ο πιστός πρέπει να ασφαλίσει επιπλέον δυο πολύ σημαντικά μέλη του σώματος του, τα οποία εύκολα μπορεί να τον οδηγήσουν στο απαγορευμένο, στην αμαρτία και κατ’επέκταση στην καταστροφή του. Είναι τα γεννητικά του όργανα και η γλώσσα του. Ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم είπε:

مَنْ يَضْمَنْ لِي مَا بَيْنَ لَحْيَيْهِ وَمَا بَيْنَ رِجْلَيْهِ أَضْمَنْ لَهُ الْجَنَّةَ

«Όποιος εγγυηθεί (την αγνότητα) για αυτό που έχει ανάμεσα στα πόδια του (γενετικά όργανα) και γιαυτο που έχει ανάμεσα στη μασέλα του (γλώσσα), τότε θα του εγγυηθώ τον Παράδεισο». {Μπουχάρι, νο. 6474-6807}

Ο Ύψιστος λέει:

وَالَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ

«Και είναι εκείνοι που προστατεύουν τα γενετικά τους όργανα (από αμαρτίες)» {Κοράνι 23:5}

Πράγματι, τα γενετικά όργανα φέρνουν το μεγάλο αμάρτημα της μοιχείας και τις ανηθικότητας, και η γλώσσα φέρνει το μεγάλο αμάρτημα του κουτσομπολιού, της χυδαιολογίας και του ψέματος.

Πηγή: Νούρ αλ Ικτιμπάς, του Ίμπν Ράτζαμπ

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading