Το Ταουχίντ (Μονοθεϊσμός) δεν είναι μόνο απόρριψη του πολυθεϊσμού – التوحيد لا يكون توحيداً حتى يتضمن نفياً وإثباتاً

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

 الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Πρόσφατα διάβασα σε μια διδακτορική διατριβή, στην οποία σύντομα θα παραθέσουμε αναλυτική κριτική και αναίρεση, ότι το Ταουχίντ (Μονοθεϊσμός) και συγκεκριμένα η ομολογία πίστεως του Ισλάμ, περιέχει μόνο αποφατικό λόγο η αλλιώς μόνο άρνηση/απόρριψη του πολυθεϊσμού. Όμως, μια απλή μελέτη της επεξήγησης του Ταουχίντ και της Ισλαμικής ομολογίας πίστεως, θα ξεκαθάριζε στον συγγραφέα της διατριβής, ότι ο Ταουχίντ περιέχει ταυτόχρονα, ισότιμα και ισόκυρα, την αποφατική και την καταφατική θεολογία.  

Η ομολογία πίστεως του Ισλάμ, το Λά Ιλάχα Ίλα Αλλάχ Μουχάμαντ Ράσουλ Αλλάχ (Δεν υπάρχει άλλος θεός άξιος λατρείας, παρά μονάχα ο Αλλάχ και ο Μουχάμαντ είναι ο Απόστολος του Αλλάχ), είναι ο κορυφαίος πυλώνας του Ισλάμ. Παρόλο που πρόκειται για δυο προτάσεις, είναι ένας πυλώνας, μιας και είναι μια ομολογία η οποία αποτελείται από δυο θέσεις. Δυο θέσεις που αλληλοσυμπληρώνονται και οι πράξεις λατρείας εξαρτιούνται από αυτές.

Καμία μορφή λατρείας δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, παρά μόνο με τα εξής στοιχεία: 1) ειλικρίνεια, συνείδηση και πρόθεση ότι απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στον Αλλάχ. Γιαυτό και λέμε ότι κανείς δεν είναι άξιος λατρείας παρά μονάχα ο Αλλάχ, δηλαδή οι πράξεις λατρείας μας κατευθύνονται με αποκλειστικότητα και με ειλικρίνεια μονάχα στον Αλλάχ. Και 2):  Αυτές οι πράξεις λατρείας γίνονται αποκλειστικά με τον τρόπο που δίδαξε ο Προφήτης, δίχως προσθήκες και αφαιρέσεις, και αυτό περιέχεται στην δεύτερη πρόταση της ομολογίας, που λέει: «ο Μουχάμαντ είναι ο Απόστολος του Αλλάχ».

Η απόδειξη είναι το Κορανικό χωρίο, το οποίο λέει: «Ο Αλλάχ ομολογεί (μαρτυρά) ότι δεν υπάρχει άλλος θεός άξιος λατρείας παρά μόνο Αυτός. Ομοίως οι άγγελοι μαρτυρούν και αυτοί που έχουν γνώση. Αυτός που κρατά δικαιοσύνη στην κτίση. Κανείς δεν είναι άξιος λατρείας παρά μονάχα Αυτός, ο Παντοδύναμος ο Πάνσοφος.» {Κοράνι, Αάλι – Ιμράν: 18}. Ο Αλλάχ λοιπόν πρώτος ομολογεί και μαρτυρά την Μοναδικότητα του και τον μονοθεϊσμό, και το ίδιο μαρτυρούν όλοι οι υπόλοιποι από τους αγγέλους και από αυτούς που έχουν γνώση.

Ο λόγιος και ο μεγάλος Ιμάμης, Ο Σέηχ ουλ Ισλάμ Μουχάμαντ Ίμπν Άμπντουλ Ουχαάμπ λέει στο έργο του «οι τρεις βασικές αρχές»:

«Αυτό είναι το νόημα του Λά Ιλάχα ίλα Αλλάχ. Κανείς δεν έχει δικαίωμα στο να λατρευτεί, παρά μονάχα ο Αλλάχ. Το «Λά Ιλάχα» ακυρώνει την λατρεία και την αποδίδει μόνο στον Αλλάχ και το «ίλα Αλλάχ» επιβεβαιώνει την λατρεία που πρέπει να κατευθυνθεί στον Αλλάχ με αποκλειστικότητα. Κανείς δεν μοιράζεται την εξουσία και την κυριαρχία του Αλλάχ» Πηγή 

Τονίζεται η έννοια της ομολογίας, ότι ο Αλλάχ είναι ο μόνος άξιος λατρείας. Με αυτήν την ομολογία ο πιστός, με την γλώσσα του και την καρδιά του, τονίζει ότι η λατρεία πρέπει να απευθύνεται μόνο στον Αλλάχ. Η λέξη «Ιλάαχ» στα αραβικά, σημαίνει αυτό που λατρεύεται (μααμπούντ). Γιαυτό και η πρόταση λά ιλάχα ιλα Αλλάχ, περιέχει άρνηση και επιβεβαίωση (όχι μόνο άρνηση, ούτε μόνο επιβεβαίωση). Η άρνηση είναι το «λα ιλαάχα» (κανείς δεν αξίζει να λατρευτεί) και η επιβεβαίωση είναι το «ίλα Αλλάχ» (εκτός από τον Αλλάχ).

Ο Σέηχ ουλ Ισλάμ Μουχάμαντ Ίμπν Άμπντουλ Ουχαάμπ συνεχίζει στο έργο του «οι τρεις βασικές αρχές», λέγοντας:

«Και η επεξήγηση που το ξεκαθαρίζει περαιτέρω είναι τα λεγόμενα του Αλλάχ του Υψίστου (που παραθέτει το παράδειγμα του Αβραάμ): «Και πρόσεξε, αυτό που είπε ο Αβραάμ στον πατέρα του και στο λαό του: “Είμαι αθώος από ό,τι λατρεύετε. Εκτός από Εκείνον που με πρώτο έφτιαξε και που βέβαια θα με καθοδηγήσει”. Κι έτσι έκανε (αυτή τη φράση) να παραμείνει ένας λόγος στους απογόνους του, ίσως και επιστρέψουν (μια μέρα στην θρησκεία του Αλλάχ)» {Κοράνι, αζ Ζούχρουφ 26-28}»

Το παράδειγμα του προφήτη Αβραάμ είναι από τα καλύτερα όσον αφορά τον μονοθεϊσμό και την επεξήγηση του. Δηλώνει: «είμαι αθώος από αυτά που λατρεύετε», και αυτό είναι συνώνυμο με την άρνηση του λά ιλάχα (δεν υπάρχει άλλος θεός άξιος λατρείας). Δηλαδή, αρνούμαι την λατρεία σε ψεύτικους θεούς. Έπειτα λέει: «Εκτός από Εκείνον που με έφτιαξε», δηλαδή λατρεύω μονάχα τον Αλλάχ, τον Δημιουργό μου, και αυτό είναι συνώνυμο με την πρόταση ίλα Αλλάχ (παρά μονάχα τον Αλλάχ).

Ο Σέηχ ουλ Ισλάμ Μουχάμαντ Ίμπν Άμπντουλ Ουχαάμπ συνεχίζει τα παραδείγματα που παρουσιάζουν τον αποφατικό και καταφατικό λόγο, λέγοντας:

«Και τα λεγόμενα του Υψίστου που λέει: «Πες: Λαέ της Γραφής. Ελάτε να καταλήξουμε σε μια δήλωση αλήθειας/δικαιοσύνης ανάμεσα μας: Να μη λατρεύουμε παρά μόνο τον Αλλάχ. Και να μην συνεταιρίζουμε   τίποτε μ’ Εκείνον, κι ας μη στήσουμε ανάμεσα μας κυρίους ή προστάτες, εκτός απ’ τον Αλλάχ”. Αν όμως δεν θελήσουν να συμμορφωθούν, τότε να πείτε: “Να είστε μάρτυρες, ότι εμείς είμαστε Μουσουλμάνοι”.» {Κοράνι, Αάλι – Ιμράν: 64}»

Ο λαός της Γραφής, στο Κοράνι, αναφέρεται στους Εβραίους και τους Χριστιανούς. Ο Αλλάχ καλεί τον Προφήτη να προσκαλέσει τους Εβραίους και τους Χριστιανούς στον αυθεντικό Μονοθεϊσμό της αποκάλυψης. Να μην λατρεύουν κανέναν παρά μόνο τον Αλλάχ. Να μην συνεταιρίζεται ο Αλλάχ σε τίποτα και με κανέναν και να μην στηθεί ποτέ κανένας ανάμεσα στον Αλλάχ και στους πιστούς ως προστάτης και κύριος, παρά μονάχα ο Αλλάχ. Για άλλη μια φορά βλέπουμε την ομολογία πίστεως του Ισλάμ, την άρνηση προς οτιδήποτε ψεύτικο και την επιβεβαίωση ότι ο μόνο ο Αλλάχ είναι ο άξιος λατρείας. Θα δεις τους Χριστιανούς και τους Εβραίους να τιμούν και να εξυψώνουν άτομα, έτσι όπως τιμούν και δοξάζουν τον Αλλάχ. Για παράδειγμα, το ιερατείο τους, ο κλήρος και οι λεγόμενοι «άγιοι». Τους έχουν στήσει ανάμεσα σε αυτούς και στον Αλλάχ.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο Ισλαμικός Μονοθεϊσμός δεν προωθεί μόνο τον αποφατικό λόγο, αλλά έχει και πλούσια καταφατική δογματική περί μοναδικότητας του Θεού. Αυτό κατανοείται καλύτερα και με τον μονοθεϊσμό των Ονομασιών και Ιδιοτήτων του Αλλάχ (Ταουχίντ αλ Ασμαά ουα Σιφαάτ)

Πηγή: Το άρθρο βασίστηκε στον επεξηγηματικό σχολιασμό του Αλλάμα Μουχάμαντ Ίμπν Σάλιχ αλ Ουθαημήν, για το έργο «Ουσούλ αθ Θαλάθα – οι τρεις βασικές αρχές», του Σέηχ ουλ Ισλάμ Μουχάμαντ Ίμπν Άμπντουλ Ουαχάμπ. Δείτε εδώ.

Δείτε επίσης:  Τι σημαίνει πιστεύω και λατρεύω μόνο τον Αλλάχ – معنى كلمة التوحيد لا إله إلا الله

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبهCategories: ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ, ΙΣΛΑΜ

Tags: , , , , , , , , ,

%d