Ο Σαχάμπι που έκλαιγε με τρία και γέλαγε με τρία – الزهد والرقائق

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد 

Ο Άμπου Νταρντά, είθε ο Αλλάχ να είναι ευχαριστημένος μαζί του, ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους μαθητές/φίλους του Προφήτη Μουχάμαντ صلى الله عليه و سلم . Ένας εξαιρετικός λόγιος του Ισλάμ και γνώστης του Κορανίου. Μελέτησε το Κοράνι, διαβάζοντας και αποστηθίζοντας το, υπό την επίβλεψη του Προφήτη. Δίδαξε το Κοράνι στην Δαμασκό. Ήταν γνωστός για τον ασκητικό χαρακτήρα του. Πέθανε το 32, μετά χίτζρα, είθε ο Αλλάχ να είναι ευχαριστημένος μαζί του.

Ο Ιμάμης Ίμπν αλ Μουμπάρακ, καταγράφεται να λέει στο έργο του «Κιτάμπ αζ Ζούχντ Ουα Ρακάικ», στο άρθρο. 250, αποδίδοντας την ρήση, στον Σαχάμπι Άμπου Νταρντά, τα εξής:

«Τρία πράγματα με κάνουν να γελώ και τρία να κλαίω. Αυτά που με κάνουν και γελώ είναι αυτοί που βάζουν όλες τις ελπίδες τους σε αυτήν εδώ την ζωή όταν ο θάνατος τους καταδιώκει (δηλαδή μια μέρα θα πεθάνουν), αυτοί που είναι απρόσεκτοι (στις υποχρεώσεις) απέναντι στον Αλλάχ όταν ο Αλλάχ είναι πολύ προσεκτικός απέναντι τους, και αυτοί που γελούν συχνά όταν δεν γνωρίζουν αν έχουν ευχαριστήσει τον Αλλάχ η τον έχουν εξοργίσει. Αυτά που με κάνουν και κλαίω είναι όταν αποχωρίζομαι τον αγαπητό μου Μουχάμαντ (صلى الله عليه و سلم) και την ομάδα του (τους Σαχάμπα), η φρίκη της ώρας του θανάτου, και όταν θα σταθώ μπροστά στον Αλλάχ τον Ύψιστο στην Ημέρα που όλα τα μυστικά θα αποκαλυφθούν μη γνωρίζοντας αν θα καταλήξω στον Παράδεισο η στην Κόλαση

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبهCategories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: